Büyü Yapmak Günah mı? Dini Kaynaklar Bu Konuda Ne Diyor?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Büyü yapmak günah mı sorusuna yanıtlar

İnsanların sıklıkla merak edip sordukları sorulardan biri de büyü yapmak günah mı, sorusudur.

Bu sorunun yaygın olarak sorulma sebebi maalesef insanların büyü yapmaya ve yaptırmaya olan yoğun eğilimidir.

İnsanların büyük bir kısmı önce büyü yapar daha sonra da büyüye meylettiği için vicdan azabı duyar. Zira büyü yaptırmanın karanlık ve ürküten bir havası vardır. Bundan da önemlisi büyü yapmak dinen de caiz değildir. Kişiyi asıl rahatsız eden durum da bu “dine aykırılık hali”dir.
İşte bu yazımızın konusu İslam’ın büyü yaptırmaya bakışıdır. Ayetlerin ışığında büyü yapmak günah mı, sorusuna cevap sunacağız.

Büyü yapmak günah mı sorusuna Kur’an’dan kesin yanıt

Kur’an-ı Kerim’de büyü ve fal kesin bir dille şu ifadelerle yasaklanmıştır:

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” ( Maide- 90 )

Buradan da anlaşılacağı gibi kutsal kitabımız din dışı metotları kati vaziyette reddetmektedir.

Büyü yapmak günah mı sorusuna Peygamberimizin hayatından bir örnek ile cevap

Bir Yahudi kadın tarafından peygamberimize saç telleri ile büyü yapıldığı bilinmektedir. Saçlara düğüm yaparak bir tarağın dişlileri arasına saran büyücü kadın tarağı bir kuyuya atmıştır.

Büyü peygamberi olumsuz etkilemiştir. Ancak Allah ahir zaman peygamberini korumuştur.

Söz konusu bu olayda saç telleri takılı tarak sahabelerce bulunmuş ve düğümlenmiş teller çözüldükçe peygamberin rahatladığı görülmüştür.

Kadının attığı düğüm sayısı 11 adettir. Büyünün bozulması üzerine gönderilen Felak ve Nas sürelerinin de toplam ayet sayısı 11’dir. Yani büyücünün her şer düğümüne karşı Allah’tan rahmani bir ayet inmiştir.

O günden bu güne büyü bozmak için Felak ve Nas sürelerinin okunması işte bu olaya dayanmaktadır.

Harut ve Marut kimdir?
Harut ve Marut, Kur’an’da büyü yaparak insanları sınayan iki melektir. İnsanlara büyü yapmanın günah olduğunu öncesinde defalarca izah ederlerdi. Buna rağmen insanlar büyü öğrenmek için müracaat ettiklerinde onlara büyü yapmayı öğretirlerdi.

Bu iki melek çok vurgulu biçimde insanları sınav etmek üzere gönderildiklerini ifade etseler de karşılaştıkları insanların büyük bir kısmı yine de büyü yapmayı öğrenmek istemiştir. Gerçekten de büyü yapmak ve yaptırmak şeytan tarafından insanlara hoş gösterilen günahlardandır.

Cinler ile büyü yaptırmak yani Hüddamlar

Cin taifesinden olup da insanlar tarafından büyü gibi kötü işlerde kullanılan varlıklara Hüddam denilmektedir. Bazı insanlar kendilerine bağlı Hüddamlarla insanlara zarar vereceklerini iddia ederek insanları tehdit etmektedir. Halbuki Allah’ın takdiri dışında hiçbir varlığın insana zarar verme gücü yoktur.

Bu konuda Allah, şöyle buyurmuştur:

” Halbuki onlar, Allah’ın izni olmadıkça o sihirle hiç kimseye zarar veremezler.” ( Bakara- 102 )

Allah’a dayanan ve ondan güç alan bir kula hiçbir şer güç zarar veremez. Çünkü Allah kutsal kitapta defaatle cinlerin de insanlar gibi yalnızca kulluk etmeleri için yaratıldığını belirtmiş ve onları da hesap günün beklediğini şöyle ifade etmiştir:

” Yakında sizi hesaba çekeceğiz ey cinler ve insanlar.” ( Rahman- 31 )

Büyü yapmak günah mıdır evet çünkü büyü yedi büyük günahtan biridir
İslam dünyasında “ekberü’l-kebair” olarak bilinen 7 büyük günah şöyle sıralanmıştır:

Allah’a şirk koşmak
Büyü yapmak
İnsan öldürmek
Faiz yemek
Yetim ve kimsesiz malı yemek
Savaştan kaçmak
Namuslu bir kadına iftira atmak
Dikkat edilirse büyünün beraber değerlendirildiği günahlar çok sarsıcı fiillerdir. Büyü de bu yedi günahtan biri sayıldığı için en az onlar kadar büyük bir günahtır.

Büyü yerine dua etmek: En emin yol

Sevgili okurlarımız maalesef birçok kişinin belli meselelerin halli için büyüye tevessül ettiğine üzülerek şahit oluyoruz. Bu konuda ciddi paralar harcayarak medyumların tuzağına düşen ve günaha giren iyi niyetli fakat bilinçsiz kişilerle sık sık karşılaşıyoruz.

Bu tarzda davranan kişilerin büyük bir kısmı yaptıklarından memnun değildir. Çünkü yanlış bir şey yaptığının farkındadır. Bizim önerimiz büyünün karanlık yüzünden duanın nurani çehresine dönmektir. Çünkü büyü şeytani dua ise rahmanidir.
 
Geri
Üst