AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Buveyhiler devleti Kurt mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Büveyhiler devleti Kürt mü?​

Bu vesileyle Büveyhîlerin Arap, Fars, Türk ve Kürt gibi çeşitli etnik kökenden oldukları iddia edilmiş ve bunun için çeşitli mesnetler ileri sürülmüştür. Büveyhî hanedanının Türk olduğuna dair rivayetlerin bulunduğu da ortaya konulacaktır.

Zend hanedanı Kürt mü?​

Zend hanedanı Kürt mü?
Resmi adı Kürt devleti olmamasına rağmen Kürt kökenli Zend hanedanının hüküm sürdüğü ve toplumsal tabanının ağırlıklı olarak Bâtıni-Alevi inançlı Ehli Hak Kürtlerinden oluştuğu açıktır.

Afşarları kim yıktı?​

Afşarları kim yıktı?
Son olarak, Afşar hanedanı, 1796’da Ağa Muhammed Han Kaçar tarafından devrilmiştir.

Büveyhiler hangi ırktan?​

Büveyhîler (Arapça: الدولة البويهية al-Dawla al-Buwayhīya, Farsça: آل بویه āl Būya; k. 945 – 1055), İran ve Irak’ta hakimiyet sağlayan Deylemi kökenli İrani ve Şii karakterli bir hanedan.

Şii büveyhoğulları Kürt mü?​

Şii büveyhoğulları Kürt mü?
Buna paralel olarak İran, Azerbaycan, Kuzey Irak ve Doğu Anadolu’da Kürt hanedanlar kurulmuştur. Şii Büveyhoğulları İran ve Irakta büyük bir siyasi güç haline gelmiş ve hemen hemen Kürt hanedanların hepsini egemenliği altına almıştır.

Zend Hânedanı Türk mu?​

Zend Hânedanı Türk mu?
Zend Hanedanı (Farsça: سلسله زندیه,Silsilah-i Zandīyah), 1750-1794 yılları arasında İran dolaylarında hüküm sürmüş İran devletidir. Hanedan, Luristan’da Nadir Şah Afşar tarafından doğu İran’a sürülmüş fakat onun ölümünden sonra tekrar geri gelmiştir.
Lurlar Kürt mü?​
Lurlar (Lurca: لور, Kürtçe: Lor, Farsça: لُر), İranlı bir halktır. Batı kuzeybatı ve güney batı İran’da Luristan, Huzistan, Hamedan, Çaharmahal ve Bahtiyari, İsfahan ve İlam eyaletlerinde yaşarlar. Bir İran dili olan Lurca’yı konuşurlar.

Avsarlar Alevi mi?​

Avsarlar Alevi mi?
Bütün Avşar sülalesi Kürt’tür. Hatta Helin de Kürtçe bir isimdir” dedi. Halaçoğlu, “Kendini Kürt sanan birçok insan Türkmen, Alevi Kürtler de Ermeni. ‘Benim annem Kürt’tür’ diyen Hülya Avşar da Türkmen asıllı” demişti.

Avşarlar Türk mü?​

Avşarlar Türk mü?
Avşar Türkleri Avşarlar, Türk ulusu içinde sadece bir boy, ama çok kalabalık bir boy olduğu için nerede Türk topluluğu varsa orada Avşarlar da vardır. Avşarları üçe ayırabiliriz: 1) Anadolu Avşarları, 2) İran ve Azerbaycan Avşarları, 3) Orta Asya’da kalan Avşarlar.

Abbasi hilafetini şii hakimiyetinden hangi Selçuklu Sultanı kurtarmıştır?​

Arslan el-Besâsîrî’nin hutbeyi Fâtımî halifesi adına okutması, Selçuklular’ı harekete geçirdi. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey, 1055 yılında Bağdat’ı Arslan el-Besâsîrî’den kurtararak halifeye dinî itibarını iade etti. Yarım asır kadar halifeler, Selçuklular’ın siyasî hâkimiyetleri altında varlıklarını devam ettirdiler.
 
Büveyhiler devleti genellikle Deylemi kökenli İrani ve Şii karakterli bir hanedan olarak bilinir. Büveyhîlerin Arap, Fars, Türk ve Kürt gibi çeşitli etnik kökenlerden olabileceği iddiaları vardır. Ancak Büveyhî hanedanının Türk olduğuna dair rivayetlerin de bulunduğu belirtilmiştir.

Zend hanedanı ise Kürt kökenli olarak bilinir. Zend hanedanının resmi adının Kürt devleti olmamasına rağmen, Zend hanedanının toplumsal tabanının ağırlıklı olarak Bâtıni-Alevi inançlı Ehli Hak Kürtlerinden oluştuğu açıklanmıştır.

Afşar hanedanı ise 1796 yılında Ağa Muhammed Han Kaçar tarafından devrilmiştir. Afşar Hanedanı, İran'da hüküm sürmüş bir hanedandır.

Büveyhilerin hangi ırktan olduğu sorusuna cevap olarak, Büveyhîlerin genellikle Deylemi kökenli İrani ve Şii karakterli bir hanedan olduğu belirtilmiştir. Zend Hanedanı da Kürt kökenli olarak bilinirken, Afşar hanedanının devrilmesi hakkında bilgi verilmiştir.

Şii Büveyhoğulları ise İran, Azerbaycan, Kuzey Irak ve Doğu Anadolu gibi bölgelerde küçük Kürt hanedanları kurmuş ve büyük siyasi güç olmuşlardır.

Lurlar adlı halk ise İranlı bir halktır ve Luristan, Huzistan, Hamedan, Çaharmahal ve Bahtiyari, İsfahan ve İlam eyaletlerinde yaşarlar. Bir İran dili olan Lurca'yı konuşurlar.

Avşarlar ile ilgili olarak, Avşarlar genellikle Türk kökenli olarak bilinmektedir. Avşar Türkleri Türk ulusu içerisinde sadece bir boy iken, Anadolu Avşarları, İran ve Azerbaycan Avşarları, Orta Asya'da kalan Avşarlar gibi farklı gruplara ayrılmışlardır.

Son olarak, Abbasi hilafetini Şii hakimiyetinden kurtaran Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey olmuştur. Tuğrul Bey, 1055 yılında Bağdat'ı Arslan el-Besâsîrî'den kurtararak halifeye dinî itibarını iade etmiştir. Bu olaydan sonra yarım asır boyunca halifeler, Selçuklular'ın siyasi hâkimiyetleri altında varlıklarını sürdürmüşlerdir.
 
Geri
Üst