AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Butunluk Felsefe Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bütünlük Felsefe Nedir?​

Felsefî olarak, ilkesel olarak “bütünlük” kendinde temellenmedir, kendi dışında değil; kendini amaç edinme, kendi dışında bir amacın aracı halinde olmama anlamında Ahad, Ahadiyet, Biriciklik.

Felsefeye göre bütünsellik nedir?​

Felsefeye göre bütünsellik nedir?
Bütünsellik nedir? (Felsefe) Nesnel gerçekteki nesnelerin, süreçlerin ve sistemlerin bir bütün olarak var olma, yani bütünlük içinde, göreceli olarak bağımsız, nitelikçe belirlenmiş ve çevreden farklılaşmış olma durumunu bir arada dile getiren kavram.

Determinist düşünce ne demek?​

Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.

Felsefi düşünce Yığılımlı ilerleme ne demek?​

Felsefi düşünce Yığılımlı ilerleme ne demek?
Yığılımlı ilerleme, Felsefenin özelliklerinden biri, onun kümülatif (yığılımlı) olmasıdır. Felsefe öznel bir etkinlik olduğu ve her insan özgün bir varlık olduğu için felsefi sorgulama yapan herkes, aynı sorulara farklı yanıtlar verecektir. Bu da bir bilgi yığılımına neden olur.
Felsefi anlamda argüman ne demek?​
Mantık ve felsefede argüman; sonuç ve onun doğruluk derecesini belirlemeye yönelik verilen öncüllerden kurulmuş (doğal dildeki) bir dizi ifadedir. Bir argüman ifadelerden oluşur. Bunlardan biri sonuç, diğerleri sonucun doğruluğuna dayanak olarak verilen öncüllerdir.

Determinizm nedir ve örnekleri?​

Determinizm nedir ve örnekleri?

Rölativizm neyi savunur?​

Rölativizm başta bilgi olmak üzere evrendeki her şeyin öznel ve göreceli olduğunu savunan öğretidir.

Ilerleme felsefede ne demek?​

Ilerleme felsefede ne demek?
İlerleme, Antik Yunan’da mevcut olandan bir farklılığa işaret etse de, iyi ya da kötü kavramlardan bağımsız olarak, değişim ya da değişiklik olarak algılanmıştır. Bir ileriye doğru gidiş fikri bildiğimiz modern anlamda yoktur.

Refleksif ve Yığılımlı olma özelliği ne anlama gelir?​

Filozof her şeyi ilk defa görüyormuş gibi ona şaşırabilen kişidir. Hayret eden ve şaşıran insanlar merak eder ve araştırmaya başlarlar. Yığılımlı İlerleme: Benzer sorulara farklı yanıtlar verilmesi ve felsefi düşüncelerin birbirini etkileyerek ilerlemesi şeklinde tanımlayabiliriz.

Argüman nedir felsefe ve örnekleri?​

Argüman nedir felsefe ve örnekleri?
Argüman bir önermeler dizisidir. Bu önermeler dizisi içinde kimi önermeler öncüller ya da varsayımlar olarak adlandırılır, diğer bir önerme ise sonuç olarak adlandırılır. Örneğin Ahmet 30 yaşından büyük ise, “Ahmet 25 yaşından büyüktür.” önermesi geçerli bir argümandır.
Felsefede karşı argüman ne demek?​
Argüman iddianın(sonuç önermesinin) doğruluk değerini belirlemek için kurulan önermeler dizisidir. Yapısal olarak öncül ve sonuç adı verilen önermelere ayrılabilir. Argüman günlük dilde tek başına kanıt anlamında da kullanılmaktadır. Buna karşın felsefede temellendirilmiş ve kanıta dayandırılmış bilgi iddiasıdır.

Determinizm nedir felsefe örnek?​

Determinizm nedir felsefe örnek?

Tefsir ilminin hangi ilimlerle ilişkisi?​

Tefsir İlminin Diğer İlimlerden Farkı Dini ilimlerin birçoğu Kur’an-ı Kerim’i bilgi kaynağı olarak kullandığı için kaçınılmaz olarak Kur’an-ı Kerim fıkıh, kelam, tasavvuf gibi özellikle dini ilimlerin bir şekilde inceleme konusu haline gelmektedir.

Fıkıhta tasavvuf ne demek?​

Fıkıhta tasavvuf ne demek?
Fıkıh, hak ve sorumlulukları bilmek iken tasavvuf, aczini bilmek ve güzel ahlaklı olmaktır.

Fıkıh ilmi hangi ilimlerle ilgilidir?​

Usûl-i fıkıh tek başına bir ilim değildir. Usûl-i fıkıh merkeze alındığında; dil bilimleri, kelam, tarih, ahlak, mantık, analitik felsefe ile ilişkileri dikkate alınmalıdır.

Türkçede bütünlük ne demek?​

Türkçede bütünlük ne demek?
Tamamlama, tam duruma getirme, ikmal.
Fıkıh ilminin temel ilkeleri nelerdir?​
Fıkıh ilminin temel ilkeleri şunlardır: Helallerde genişlik, haramlarda sınırlılık, Hükümlerde tedricilik, Kamu yararının gözetilmesi, Adaletin gerçekleşmesi.

Avam tasavvuf kavramı mıdır?​

Avam tasavvuf kavramı mıdır?
Tasavvuf ehlinin kullandığı ve tasavvuf kitaplarında yer alan birçok terimden bahsedilebilir. Vecd, aşk, sevgi, nefret istiğrak, avam, dünya ehli, rusûm ehli, seyri suluk tasavvuf terimlerine örnek olarak gösterilebilir.

Fıkıh ilminin alt dalları nelerdir?​

Fıkıh üç ana kısma ayrılır: 1. Muamelat (İşlemler) ve 2. Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar) ve 3. İbadat (ibadetler). Giderek yaygınlaşan “İslam Hukuku” ifadesi ile de aslında Fıkıh içerisindeki Muamelat ve Ukubat alanları kastedilmektedir.

Makasıd ilimler nelerdir?​

Makasıd ilimler nelerdir?
Makâsıd kavramı, klasik usûlün sistematiği içerisinde ‘münasip vasfın’ taksimi bağlamında ortaya çıkmıştır. Gazâlî tarafından ise zaruriyyat, haciyyat ve tahsiniyyat adı altında üç başlıkta toplanmış, zaruriyyat kısmı da dinin, canın, neslin, aklın ve malın korunması şeklinde beş ana madde ile sınırlandırılmıştır.

Bütünlük ne demek edebiyat?​

soyut ya da somut bir şeyin tam olma hali veya soyut ya da somut bir şeyin belli sınırlar içindeki tüm parçalarının birarada bulunması.
 
Bütünlük kavramı felsefede önemli bir ilke olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel anlamıyla, bütünlük kendi içinde tamamlanmışlığı, başka bir şeye ihtiyaç duymadan kendi amacını gerçekleştirmeyi ifade eder. Her şeyi içinde barındıran, bölünemez bir bütünlüğü ifade eder. Ahad, Ahadiyet, Biriciklik gibi kavramlar da bütünlüğün felsefi açıdan önemli boyutlarını temsil eder.

Felsefeye göre bütünsellik ise, nesnel gerçeklikteki varlıkların, süreçlerin ve sistemlerin bir bütün olarak var olması anlamına gelmektedir. Bu durumda, varlıklar kendi içinde bütünleşmiş, göreceli olarak bağımsız ve çevrelerinden farklılaşmıştır.

Determinizm ise, evrende gerçekleşen olayların belirli bilimsel yasalara göre zorunlu olarak gerçekleştiğini iddia eden öğretidir. Bu öğretiye göre, evrendeki her olay ve durum belli neden-sonuç ilişkileriyle belirlenmiştir ve bu doğrultuda ilerler.

Felsefede yığılımlı ilerleme ise, felsefenin kümülatif bir yapıya sahip olması hali olarak açıklanabilir. Felsefi düşüncenin öznel bir etkinlik olması ve her bireyin özgün bir şekilde düşünmesi, farklı bakış açılarına sahip olması, felsefenin ilerlemesine ve gelişmesine katkı sağlar. Bu sayede felsefi düşünceler birikerek ilerler ve gelişir.

Argüman ise, mantık ve felsefede önemli bir kavramdır. Bir argüman, bir sonuç önermesi ve onun doğruluğunu belirlemeye yönelik verilen öncüllerden oluşur. Argümanlar, bir sonuca ulaşmak için mantıklı bir şekilde düşünmeyi, öncüller ve sonuç arasında akıl yürütmeyi gerektirir. Felsefede karşı argüman ise, bir iddianın doğruluğunu değerlendirmek için öne sürülen karşıt önermeler dizisidir.

Son olarak, bütünlük kavramının edebiyattaki karşılığı soyut ya da somut bir şeyin tam olma halini veya belirli sınırlar içindeki tüm parçalarının bir arada bulunmasını ifade etmektedir. Bu bağlamda, bir edebi eserin bütünlüğü, içinde barındırdığı fikirlerin, temasının veya yapısal unsurlarının birbirine uyumlu ve tutarlı bir şekilde olması anlamını taşır.
 
Geri
Üst