AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Butun vucudun yikandi abdeste ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.736
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bütün vücudun yıkandı abdeste ne denir?​

Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusü yani boy abdestil: Bütün bedenin yıkanmasıdır, Gusül (boy) abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Boy abdesti besmele ile niyet ederek, ağza ve burna su vererek, son olarak vücudun her yerini dikkatlice yıkayarak alınır.

Cenâbet gezmek ne kadar günah?​

Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Zorunlu bir durum olmadıkça cünüp halindeki bir kişi gezmemeli, yememeli ve içmemelidir. İlk fırsatta gusül abdesti alınmalıdır.

Cünüp uyursan ne olur?​

Cünüp uyursan ne olur?
Bu durumda ancak, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar müsaade vardır; daha fazla geciktirmesi günâh kazanmasına sebep olur. Cünüp kimse gusletmeyi namaz vaktine kadar geciktirirse günahkâr olmaz. Ama daha önce yıkanması faziletlidir.

Duş aldıktan sonra gusül abdesti nasıl alınır?​

1- Gusül, bedenin dış kısmını baştan aşağıya yıkamak demektir. Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur.

Cünüp iken uyumak günah mı?​

Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyacı olursa herhangi bir vakit namazını geçirmeme şartıyla avret mahallinin temizliğini yapıp, abdest alarak veya sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir. (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24).

Öldükten sonra eşler birbirini yıkayabilir mi?​

Öldükten sonra eşler birbirini yıkayabilir mi?
Peygamberimiz de bir eşine, “Sen ölürsen ben seni yıkar kefenlerim” demiştir. Bütün bunlar eşlerin birbirinin cenazesini yıkayacağını gösterir. Ölümle nikâhın düşmesi ise kesin bir delilden yoksundur.
Banyo yaptıktan sonra gusül abdesti alınır mı?​
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir.
Ilişkiden sonra uyumak günah mı?​
Nitekim Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır.
 
Evet, gusül abdesti almak için bütün vücudun yıkanması gerekmektedir. Gusül abdesti, İslamiyet'te boy abdesti olarak da bilinir ve büyük temizlik anlamına gelir. Gusül abdesti alırken besmeleyle niyet edilir, ağza ve burna su verilir ve ardından vücudun her yerinin dikkatlice yıkanması gerekir. Bu şekilde alınan abdeste "taharet-i kübra" denir.

Cünüp olarak uyumak ise İslamiyet'te haram olarak değerlendirilmez, ancak namaz vaktini kaçırabilecek şekilde geciktirmek haramdır. Cünüp olan bir kişi yememeli, içmemeli ve namaz kılmamalıdır. Gusül abdestini almaya vakit bulamayan bir kişi ise ilk fırsatta gusül abdesti almalıdır.

Gusül abdesti alındıktan sonra vücudu tamamen yıkamış olmak önemlidir. Duş alındıktan sonra gusül abdesti almak için vücudun tamamının su ile temas ettiğinden emin olunmalıdır. Bedenin her yerini ıslatan suyun, iğne ucu basacak kadar dahi olsa kuru bir nokta bırakmaması gerekmektedir.

Ölümden sonra eşler birbirini yıkayabilir. Peygamber Efendimiz, eşlerin birbirinin cenazesini yıkayabileceğini belirtmiştir. Ancak nikahın ölümle sona erdiğine dair kesin bir delil bulunmamaktadır. Dolayısıyla eşler birbirlerini yıkayabilirler.

Banyo yaptıktan sonra gusül abdesti almak mümkündür. Gusül abdesti almak için bedenin her yanının yıkanmış olması gerektiği belirtilir. Dolayısıyla duş alındıktan sonra gusül abdesti almak uygun olacaktır.

Son olarak, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmanın müminin necis olması anlamına gelmediğini ifade etmiştir. Cünüp bir kişinin namazını kaçırmamak için abdestini geciktirmesi ise haramdır.
 

Similar threads

Geri
Üst