AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Butun vatandaslarin oy hakkina sahip olmasina ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bütün vatandaşların oy hakkına sahip olmasına ne ad verilir?​

Bu ilkeleri kısaca şöyle açıklayabiliriz: serbest oy veya seçimlerin serbestliği ilkesi, oy verecek kişinin her türlü baskı ve etkiden uzak olarak özgürce oy vermesidir; eşitlik ilkesi, herkesin yalnızca bir oya sahip olması; gizlilik ilkesi, oy vermenin gizli olması; tek dereceli seçim veya doğrudan oy ilkesi.

Kimler oy kullanacak?​

Kimler oy kullanacak?
Oy kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.

Genel ve eşit oy hakkı nedir?​

Genel ve eşit oy hakkı nedir?
Genel ve eşit oy hakkı veya Evrensel oy hakkı (İngilizce: Universal suffrage), yetişkinliğe ulaşmış her bir vatandaşın oy kullanma hakkının devlet tarafından tanınması ve teminatı. Oy hakkının genel siyasi anlamda hak ve fırsattan oluşmasına rağmen, yasal anlamda eşit oy hakkı yalnızca bir hak gibi kabul edilmektedir.

Oy çeşitleri nelerdir?​

İçindekiler
- 1.1 Nispi çoğunluk.
- 1.2 Mutlak çoğunluk.
- 1.3 Belli yüzde çoğunluğu sistemi.

Kimler oy verebilir?​

Kimler oy verebilir?

18 yaşında oy kullanma hakkını kim getirdi?​

18 yaşında oy kullanma hakkını kim getirdi?
1924 Anayasası, 18 yaşını doldurmuş ve erkek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına seçme hakkı tanıyarak “seçme yaşı”nı 18’e indirdi. 1934 yılında yapılan bir değişiklik ile 22 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşına seçme hakkı verildi. 1961 Anayasası ile 21 yaşını dolduranlara seçme hakkı tanındı.
Oy kullanma yaşı değişecek mi?​
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde ise, azalan nüfus gereği seçme yaşı 18’e indirilmiş, seçilme yaşı yine 30 olarak korunmuştu. Seçme yaşı 1934’te 22 yaşına çıkmış, 1961’de 21 yaşı olarak belirlenmiş, 1987’de 21 olarak kabul görmüş, 1995’te de 18 yaşına indirilmiştir.

Cezaevinde Kimler oy kullanamaz?​

Cezaevinde Kimler oy kullanamaz?
Bu itibarla, 28 Mart 2019 Perşembe gününe kadar tutuklanıp ceza infaz kurumuna konulan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler, şayet daha önce ceza infaz kurumunun bulunduğu yer seçmen kütüğünde kayıtlı değillerse listeye dâhil edilemez ve oy kullandırılamaz.
 
Genel oy hakkı, yetişkin her vatandaşın oy kullanma hakkının devlet tarafından tanınması ve teminatıdır. Bu ilke, her bir bireyin seçimlerde oy kullanabilmesi ve siyasi süreçlere katılabilmesini sağlar. Aynı zamanda genel oy hakkı, her bireyin oy verme hakkına sahip olmasıyla birlikte eşitliği de içerir. Herkesin oyunun eşit ağırlıkta olduğu ve her oyunun aynı değerde olduğu bir ortamı temsil eder.

Oy hakkına sahip olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir. Bu şartlara uygun olan her vatandaş, genel oy hakkından faydalanabilir ve siyasi süreçlere katılabilir.

Oy kullanma yaşının tarihsel süreçte değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Türkiye'de 1924 Anayasası ile 18 yaşını doldurmuş ve erkek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına seçme hakkı tanınarak “seçme yaşı” 18'e indirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde yaş sınırı üzerinde değişiklikler yapılmış olsa da günümüzde 18 yaşındaki her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir.

Ancak cezaevinde bulunan tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlüler seçim sürecinde oy kullanamazlar. Bu durumda olan kişiler, ceza infaz kurumlarına konulduklarında seçmen kütüğünde kayıtlı değillerse oy kullanamazlar. Bu durum, seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst