- Konu Yazar
- #1
Bütün galaksilerin şekli aynı mıdır?
Tanımlanmış 4 tip galaksi tipi vardır. Bunlar; spiral (sarmal) galaksi, çubuklu-sarmal galaksi, eliptik galaksi ve düzensiz galaksidir.Galaksilerin ortasındaki parlaklık nedir?
M31 üzerinde teleskop uydularıyla yapılan çalışmalarda galaksi merkezindeki yoğun parlaklık gökbilimcilerin dikkatinden kaçmadı. Bildiğiniz gibi karadeliklerin varlığından, çevrelerine yaydıkları X-ışınları gibi radyo dalgaları sayesinde haberdar oluyoruz.Samanyolu Galaksisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bilim insanı kimdir?
Samanyolu Galaksisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bilim insanı kimdir?Samanyolu Galaksisi’nin birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei’den geldi. 1610 yılında Samanyolu Galaksisi’ni bir teleskopla inceleyen Galileo Galilei bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu fark etti. 1750’de İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Wright “Evrenin orijinal bir …
Galaksi hareket eder mi?
Galaksi hareket eder mi?Samanyolu ise diğer galaksilerle içinde bulunduğu yerel grup ile birlikte uzayda göreli olarak saatte 2.2 milyon km hızla hareket eder. İşte hızlı hareket etmek diye ben buna derim! Evet işte galaksiler ve galaksimizin genel özellikleri bu şekilde.
Galaksilerin belirli bir ömrü var mıdır?
Genelde bir galaksinin ölmesi biraz zaman alır. Samanyolu Galaksisi, çevresindeki cüce galaksiler onunla birleşip hem hidrojen hem de yeni yıldızlar sağlayan cüce galaksiler sayesinde en az milyarlarca yıl (Güneş’imizin ömrü kadar) aktif kalacak.Samanyolu ortasında ne var?
17s 45d 40,04sn; -29º 00′ 28,1″ Gökada merkezi, Samanyolu Gökadası’nın dönüş merkezidir. Dünya’dan uzaklığı, Samanyolu’nun parlak noktası; Yay, Yılancı ve Akrep takımyıldızları yönünde, 25,000 ışık yılı (7.6 kpc)dir. Samanyolu’nun gökada merkezinde, Sagittarius A* süper büyük kütleli kara delik olduğu şüphesi vardır.Samanyolu çubuklu sarmal bir yapıya sahip midir?
Samanyolu çubuklu sarmal bir yapıya sahip midir?Buradan Samanyolu’nun disk şeklinde bir gökada olduğu anlaşıldı. Ayrıca genç yıldızların etrafını çevreleyen gaz bulutlarındaki yüksüz ve iyonlaşmış hidrojenin yoğunluğunun ve yıldızların dairesel hareketlerinin ölçülmesi sonucu Samanyolu Gökadası’nın sarmal yapıda olduğu belirlendi.