- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bütçe Kanun Tasarısını kim hazırlar?
Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun kesin hesap kanununa ilişkin 42 nci maddesinde; “… Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanır.Kamu idarelerinde üst yönetici kimdir?
Madde 11- Bakanlıklarda müsteşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir.
Merkezi yönetim bütçe kanunu kanunlardan hangisinde tanımlanmıştır?
5018 sayılı Kanunda yapılan düzenlemelerle; genel yönetim kapsamındaki idarelerin bütçeleri hazırlanma ve uygulanmasını kapsayacak şekilde bütçe türleri; 1- Merkezi yönetim bütçesi, 2- Sosyal güvenlik kurumları bütçeleri, 3- Mahalli idareler bütçeleri olarak düzenlenmiştir.
5018 sayılı kanun kimler tabi?
Madde 2- Bu Kanun, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idarelerden oluşan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrolünü kapsar.Bütçe kanun Tasarısını kim hazırlar KPSS?
Bütçe Kanunu Bakanlar kurulu bütçe tasarılarını mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM’ye sunar. Komisyonda incelenen tasarı TBMM’de görüşülür. Mali yılbaşına kadar karara bağlanır. Cumhurbaşkanı bütçe kanunlarını veto edemez.
Ülkemizde kanun tasarısını kim verir?
Kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları İçtüzükle düzenlenir.
Üst yönetici, bakanlıklarda müsteşar, Milli Savunma Bakanlığında Bakan, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali, belediyelerde ise belediye başkanıdır.
Bakanliklarda üst yönetici kimdir?
Bakanlıklarda en üst yönetici, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecektir. Eskiden olduğu gibi, İl Özel İdarelerinde VALİ ve Belediyelerde, BELEDİYE BAŞKANI’ nın ÜST YÖNETİCİ olması devam edecektir.
1050 sayılı Kanun yürürlükte mi?
1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu, 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış ve 5018 sayılı Kanununun bütün maddeleriyle yürürlüğe girdiği 1.1.2006 tarihinden itibaren yeni bir mali sisteme geçilmiştir.
Merkezi yönetim bütçesinde neler yer alır?
Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, yıl içi ayrıntılı harcama programı, ayrıntılı finansman programı, ödenek işlemleri (ödenek aktarma, ödenek ekleme, ödenek devir ve ödenek iptal işlemleri) e-Bütçe sisteminden yürütülmektedir.5018 sayılı kanuna göre belediyeler hangi cetvelde yer alır?
Bu Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan idarelerin yatırım nitelikli projelerine, bilgi için yılı yatırım programında yer verilir. Ayrıca, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin yatırımlarının uygulanması ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca belirlenir.
Orman Genel Müdürlüğü hangi cetvel?
(I) SAYILI CETVEL.
Bütçe kanunu sunma yetkisi kime aittir?
Bütçe kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamaz. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.Kanun teklifi kim yapar?
88. Madde. Kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir. Kanun tasarı ve tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları İçtüzükle düzenlenir.
Kanunları kim yayınlar?
KANUNLARI KİM YAYINLAR? Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.