AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Butce hazirlama surecinin son asamasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.234
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bütçe hazırlama sürecinin son aşaması nedir?​

Bütçe hazırlama sürecinin son aşaması TBMM’de gerçekleşir. Anayasa’nın 162. Maddesine göre Plan ve Bütçe Komisyonu bütçe tasarısını elli beş gün içinde görüşüp, karara bağlamak zorundadır.

Bütçe kanunu mali yılbaşından kaç gün önce?​

Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Bütçe teklifi Bütçe Komisyonunda görüşülür. Komisyonun ellibeş gün içinde kabul edeceği metin Genel Kurulda görüşülür ve malî yılbaşına kadar karara bağlanır.
BK tarafından kanun tasarısı mali yıl başından en az 75 gün önce TBMM’ne sunulur. MECLİS’ten sonra da son olarak CUMHURBAŞKANINA gönderilir ve onayıyla bütçe hazırlık süreci bitmiş olur.

Bütçe hazırlama süreci nasıl başlar?​

Bütçe hazırlama süreci nasıl başlar?
Cumhurbaşkanlığı, merkezî yönetim bütçe kanun teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlar. Ülkemizde bütçe hazırlık süreci makro politikaları ve temel ekonomik büyüklükleri gösteren OVP’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla başlamaktadır.

Bütçe kanunu süresi ne kadardır?​

Bütçe kanunu süresi ne kadardır?
✓ Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bütçelerini üç yıllık bütçeleme anlayışı, stratejik planları ve performans hedefleri ile kurumsal, işlevsel ve ekonomik sınıflandırma sistemine göre hazırlarlar.

Evde aylık bütçe nasıl yapılır?​

Aile bütçesi nasıl hazırlanır?
- Finansal harcamalarınızı gözden geçirin. Başlamadan önce tüm finansal harcamalarınızı gözden geçirin.
- Gelirinizi hesaplayın. Her ay ne kadar gelir elde ediyorsunuz?
- Aylık gider listesi oluşturun.
- Sabit ve değişken giderleri belirleyin.
- Aylık gelir ve giderlerinizi toplayın.
- Giderleri düzenletin.

Ev bütçesi nedir?​

Hanehalkının belli bir dönemde elde ettiği gelirler ile çeşitli mal ve hizmetlere yaptığı harcamalar.

Bütçe yaparken dikkat etmemiz altın kural nedir?​

Bütçe yaparken dikkat etmemiz altın kural nedir?
Harcamalar bütçenin en kalabalık ve en esnek kısmı oluşturur. Harcama yaparken altın kural “Her ay kazandığından az harcamak ve yaptığın her harcamayı yazmak”tır. Harcamaları takip etmenin en kolay yolu bir “harcama günlüğü” oluşturmak, tüm harcamaları 50 kuruş dahi olsa yaz.

Kişisel bütçe nasıl yapılır?​

Kişisel bütçe nasıl yapılır?
Aylık gelirinizi yazın: Maaş, harçlık, nafaka, kira geliri, burs, vs. b. Aylık birikiminizi yazın: Borcunuz yoksa her ay gelirinizin en az %10’unu birikime ayırma prensibiniz olsun. c. Aylık giderlerinizi yazın: Kira, gıda, fatura, ulaşım, sağlık, eğitim, kıyafet, tatil, ev eşyası, eğlence, kişisel harcama …
 
Bütçe hazırlama sürecinin son aşaması, bütçe tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülüp karara bağlanmasıdır. Anayasa'nın 162. Maddesine göre Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe tasarısını elli beş gün içinde görüşüp karara bağlamakla yükümlüdür. Bütçe tasarısının son hali Genel Kurulda kabul edilir ve malî yılbaşına kadar karara bağlanır.

Bütçe kanunu, Cumhurbaşkanı tarafından malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Bütçe teklifi Bütçe Komisyonunda görüşülür, ardından Genel Kurulda karara bağlanır. Son olarak da Cumhurbaşkanı onayıyla bütçe kanunu yürürlüğe girer.

Bütçe hazırlama süreci ise Cumhurbaşkanlığı tarafından merkezî yönetim bütçe kanun teklifinin hazırlanmasıyla başlar. Bütçe hazırlık süreci, Orta Vadeli Programın (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla makro politikalar ve temel ekonomik büyüklükleri belirleyerek başlar.

Bütçe kanunu süresi, düzenleyici ve denetleyici kurumların üç yıllık bütçeleme anlayışı, stratejik planları ve performans hedefleri doğrultusunda hazırlandığı, kurumsal, işlevsel ve ekonomik sınıflandırma sistemine göre üç yıllık dönemi kapsayacak şekilde belirlenir.

Aile bütçesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken adımlar arasında finansal harcamaların gözden geçirilmesi, gelirin belirlenmesi, aylık gider listesi oluşturulması, sabit ve değişken giderlerin belirlenmesi, gelir ve giderlerin toplanması ve giderlerin düzenlenmesi yer alır.

Kişisel bütçe hazırlarken ise aylık gelirin yazılması, aylık birikimin belirlenmesi, aylık giderlerin listelenmesi gibi adımların atılması önemlidir. Gelirin en az %10'unun birikime ayrılması ve giderlerin detaylı bir şekilde takip edilmesi, kişisel bütçenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.
 

Similar threads

Geri
Üst