AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Butce fazlasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bütçe fazlası ne demek?​

Bütçe fazlası nedir sorusunu en basit şekilde yanıtlayacak olursan, devlet harcamalarının gelirlerinden daha az olması durumudur. Bütçe fazlası harcamaların azalmasıyla ortaya çıkabileceği gibi, gelirlerin artmasıyla da ortaya çıkabilir.

Bütçe yaparken dikkat etmemiz altın kural nedir?​

Harcamalar bütçenin en kalabalık ve en esnek kısmı oluşturur. Harcama yaparken altın kural “Her ay kazandığından az harcamak ve yaptığın her harcamayı yazmak”tır. Harcamaları takip etmenin en kolay yolu bir “harcama günlüğü” oluşturmak, tüm harcamaları 50 kuruş dahi olsa yaz.
Bütçe fazlası politikası nedir?
Bütçenin gelirleri giderlerini aşarsa aradaki farka bütçe fazlası denir. Nadiren rastlanan bir durumdur. Ekonomi enflasyonist açık durumuna girerse (yani tam istihdam denge gelirinin üzerine çıkarsa) bir iktisat politikası uygulaması olarak bütçenin fazla vermesinin sağlanmasına çalışılır.

Sürekli bütçe açıkları ne ile sonuçlanır?​

Günümüzde bütçe açığının kapatılmasında etkili olan parametreler; Dış borç almak, bu durum cari açığı arttırır ve ödemeler dengesini bozar. İç borç almak, ek tahvil ve ya bono ihaleleri ile beraber halktan ve ya tasarruf sahiplerinden para toplayıp borçlanmak; bu olayda faizlerin yükseltilmesiyle mümkün olabilecektir.

Bütçe politikaları nelerdir?​

Bütçe politikası, devletin vergi, kamu harcaması ve borçlanma gibi araçlarla makro ekonomik dengeleri sağlamaya çalışmasıdır. Bu araçlar bağlamında, devletin, bütçe açığı veya bütçe fazlası vererek de, ekonomik ve sosyal yapıya müdahalesi de bütçe politikası olarak adlandırılabilir.
Bütçe açığı artarsa ne olur?
Bütçe Açığı Artarsa Ne Olur? Günümüzde bütçe açığı durumunun para basılarak karşılanması olayı, piyasada para arzlarının artmasına bu durum da borç verilebilir olan fon arzının artmasına ve de dolayısı ile faizlerin düşmesine de yol açmaktadır.
Bütçe açığı, bütçe dönemi içinde ortaya çıkan beklenmedik harcama artışlarından kaynaklanabileceği gibi bütçeler dönem başında da açık vererek başlamış olabilir. Bu durumda bütçe açığı, borçlanma ya da para basma yoluyla karşılanır.
 
Geri
Üst