Bütçe fazlası nasıl olur?
Eğer bütçe gelirleri > bütçe giderleri ise bütçe fazlası vardır. Eğer bütçe gelirleri < bütçe giderleri ise bütçe açığı söz konusudur. Borçlanmalar bütçeye gelir veya gider yazılmaz, ayrı bir borç hesabında izlenir.Faiz dışı bütçe fazlası ne demek?
Faiz dışı fazla devletin bütçesinden faiz harcamaları çıkartıldığında harcamalar ile gelirler arasındaki dengedir. Başka bir deyişle faiz dışı fazla iç ve dış borç faizi hariç tutulduğunda, gelirler giderlerden fazla oluyorsa, faiz dışı bütçe fazlası verilmiş olur.Tam istihdam bütçe fazlası nedir?
Tam istihdam bütçe fazlası ile olağan dönem bütçe fazlası arasındaki farka bütçe devresel bileşkesi denir. Tam istihdam durumundaki verilere göre bütçe fazlası ekonomide daraltıcı etki yapar. Tam istihdam durumundaki verilere göre bütçe açığı ekonomide genişletici etki yapar.
Faiz dışı fazla neden önemli?
Faiz dışı fazlanın, özellikle borçların sürdürülebilirliği açısından, önemi büyüktür. Faiz dışı fazla eğer yüksek olursa bütçedeki faiz giderlerinin ödenmesinin yanı sıra borcun anaparası da ödenerek borç stokunun azalması sağlanabilir. Borçların sürdürülebilirliği makroekonomik dengeler açısından da önem taşır.
Faiz dışı fazla açık nedir?
Faiz dışı fazla, en basit ifadeyle “Bütçe gelirleri – Faiz dışı harcamalar” olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifadeyle faiz harcamaları hariç bırakıldığında bütçenin fazla vermesidir.Birincil bütçe fazlası nedir?
faiz dışı bütçe fazlası Konsolide bütçe, konsolide merkezi bütçe ve konsolide kamu kesimi bütçesi olmak üzere üç türlü hesaplanabilen ve bütçe gelirlerinin faiz ödemeleri dışındaki bütçe giderlerinden fazla olması, diğer bir deyişle faiz dışı dengenin pozitif olması durumu. Primary budget surplus.Yapısal bütçe fazlası nedir?
Yapısal bütçe bakiyesi, ekonomi potansiyel üretim düzeyinde iken bütçe gelir ve harcamalarının ulaşacağı tutarı ifade etmektedir. Devresel bütçe açık ya da fazlaları tam istihdam durumunda ortadan kaybolmaktadır.
Tam istihdam yapısal bütçe dengesi nedir?
Yapısal Bütçe Dengesi (Structural Budget Balance) Nedir? Gerçekleşen üretim seviyesinin potansiyel üretim seviyesine eşit olması durumunda oluşacak olan bütçe dengesidir ve gerçekleşen bütçe dengesinden devresel bütçe dengesinin çıkarılması suretiyle elde edilmektedir.