AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Butce egrisi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Bütçe eğrisi nedir?​

Bir kimsenin belirlenen dönemler arasında alışveriş yapabileceği iki mal hakkında yorum yapılabilmesine bütçe doğrusu denir. Genellikte grafiğin x ve y eksenlerinde alınabilecek malların miktarları belirlenir. Ardından bu iki noktanın üzerinden geçen doğru birleştirilerek bütçe doğrusu elde edilir.

Gelir tüketim eğrisi ne demek?​

Gelir tüketim eğrisi ne demek?
Gelir tüketim eğrisi, mal fiyatları sabit kalırken tüketicinin gelirlerinde artış olduğu takdirde, tüketici dengesinin nasıl değişeceğini gösteren bir eğridir. Temel kural yine aynıdır : Tüketici her gelir düzeyinde bütçe doğrusunun herhangi bir kayıtsızlık eğrisine teğet olduğu noktada dengeye ulaşmaktadır.

Bütçe doğrusunun eğimi nasıl ifade edilir?​

Bütçe doğrusunun eğimi nasıl ifade edilir?
Bütçe doğrusunun eğimi mal fiyatlarının birbirine oranına eşittir. Ve bütçe doğrusunun EĞİMİ sabittir.Yani herzaman bütçe doğrusu DOĞRUSAL dır.

Gelir tüketim eğrisi özellikleri nelerdir?​

Gelir tüketim eğrisinin şekli normal mallar için pozitif bir eğime sahiptir. Bunun anlamı, gelir arttığı zaman bu maldan satın alınan miktar da artacaktır. Düşük (Giffen) mallarda ise, gelir arttıkça satın alınan mal miktarı azalmaktadır. Bu durumda gelir tüketim eğrisi negatif eğimli olacaktır.

Tüketicinin satın aldığı her mala harcadığı son liranın eşit marjinal fayda sağlanmasına ne ad verilir?​

Tüketicinin satın aldığı her mala harcadığı son liranın eşit marjinal fayda sağlanmasına ne ad verilir?
Eşitliğin sol tarafı A malına harcanan son liranın marjinal faydasını, eşitlliğin sağ tarafı B malına harcanan son liranın marjinal faydasını gösterir. İşte her iki mala harcanan son liranın marjinal faydaları eşit olunca tüketici dengesi sağlanmış olur.

Kayıtsızlık eğrileri nelerdir?​

Kayıtsızlık eğrileri nelerdir?
Farksızlık eğrileri eş fayda eğrisi ya da kayıtsızlık eğrisi olarak da bilinmektedir. Grafik incelendiğinde X ve Y ekseninde farklı iki malın tüketim miktarının gösterildiği ve bu iki maldan belirli miktarlarda ve beraber tüketilmesi sonucunda oluşan toplam faydayı gösteren bir eğrinin (I) çizildiği görülebilir.

Bütçe eğrisi, iki mal arasındaki alışveriş olanaklarını gösteren bir grafiktir. Genellikle x ve y ekseni üzerinde alınabilecek mal miktarları belirlenir ve buna göre bir bütçe doğrusu oluşturulur. Bu doğru, belirli bir gelir düzeyinde tüketiciye hangi kombinasyonları alabileceğini gösterir.

Gelir tüketim eğrisi ise, tüketicinin gelirindeki değişikliklere bağlı olarak tüketimin nasıl değişeceğini gösteren bir eğridir. Mal fiyatlarının sabit olduğu durumda, tüketicinin alım gücündeki artış veya azalışın tüketim tercihlerine etkisini gösterir. Gelir tüketim eğrisi genellikle normal mallar için pozitif eğimli iken, düşük mallarda (Giffen mallar) negatif eğimli olabilir.

Bütçe doğrusunun eğimi, mal fiyatlarının birbirine oranına eşittir. Bu da demektir ki, bütçe doğrusunun eğimi sabit ve doğrusaldır. Gelir tüketim eğrisinde ise, her gelir seviyesinde tüketicinin bütçe doğrusuna teğet olan noktada dengeye ulaştığı kabul edilir.

Tüketicinin her iki mala harcadığı son liranın eşit marjinal fayda sağlanmasına ise "tüketici dengesi" denir. Bu durumda, A malına harcanan son liranın marjinal faydası, B malına harcanan son liranın marjinal faydasına eşittir. Kayıtsızlık eğrileri ya da farksızlık eğrileri ise tüketiciye aynı seviyede fayda sağlayacak kombinasyonları gösteren eğrilerdir.

Bu kavramlar mikro iktisat alanında tüketici davranışlarını ve tercihleri analiz etmek için kullanılan önemli araçlardır.

Geri