AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Burulma duzensizligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Burulma düzensizliği neden olur?​

Burulma düzensizliği binalarda çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunların başında taşıyıcı sistemin rijitlik merkezinin binanın ağırlık merkezi ile çakışmaması gelmektedir. Ayrıca binanın şekil ve geometrisi de burulma etkisi meydana getirmektedir.

Binalarda burulma nedir?​

TDY 2007 ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde planda düzensizlik durumlarından A1 Burulma Düzensizliği, iki deprem yönünden herbiri için, her bir katta en büyük göreli kat ötelemesinin o katta aynı doğrultudaki ortalama göreli ötelemeye oranının 1.2’den daha büyük olması durumudur.
Yapılarda burulma neden oluşur?
Burulma momentleri, betonarme yapılarda sistemin geometrisinden veya simetrik olmayan yük dağılımlarından dolayı oluşabilmektedir. Yapı elemanlarında farklı mertebelerde oluşan burulma momentleri, çoğu kez mertebesi küçük olduğundan dolayı ihmal edilmektedir.
Yapılarda burulma sorunu hangi durumda ortaya çıkar?
Burulma momentleri, betonarme yapılarda sistemin geometrisinden veya simetrik olmayan yük dağılımlarından dolayı oluşabilmektedir. Burulmadan dolayı çatlayan betonarme yapı elemanlarının burulma rijitlikleri büyük ölçüde azaldıklarından dolayı, sistemde ihmal edilemeyecek bir uyum meydana gelmektedir.

Burulma neden olur?​

Burulma momenti, sistemin geometrisinden veya simetrik olmayan yük uygulamalarından kaynaklanabilir. Burulma momentleri, elemanda kesme gerilmeleri oluşturur. Kesme kuvveti nedeni ile oluşan kesme gerilmelerinden farklı olarak bu gerilmeler, elemanın iki karşılıklı yüzünde birbirine ters yöndedir.

Yapılarda burulma neden olur?​

Burulma ve burkulma nedir?
hamakta uzanırken hamağın bir tarafına doğru kaykılıp düştüğünüzdeki hamak etkisi burulmadır. uzunca ve incecik bir çubuğun iki ucundan eksenel bir kuvvet uyguladığınızda çubuğun uğrayacağı deformasyon burkulmadır. yanal burulmalı burkulma ise lateral torsional buckling diye geçer. …
 
Geri
Üst