AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bursanin eski adi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bursanın eski adı nedir?​

Eski adı Hüdavendigâr ‘dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.

Bursa nin adi nereden geliyor?​

Murad’ın ölümünden sonra ise şehir Hüdavendigar Vilayeti olarak anılmaya başlar. Diğer kayda değer görüş ise; Bursa’nın ismi hisar anlamındaki “Pura” ile kent anlamındaki “issa” sözcüklerinden geliyor. Bursa’ya ismini verdiği söylenen Bitinya kralı Prousias ise Proasalı yani Kale Kentli anlamına gelmektedir.

Bursa Yoğun nüfuslu mudur?​

Bursa Yoğun nüfuslu mudur?
Bursa Nüfus Yoğunluğu Yüzölçümü 10.882 km2 olan Bursa ilinde kilometrekareye 289 insan düşmektedir. Bursa nüfus yoğunluğu 289/km2’dir.

Bursa yüzölçümü ne kadar?​

10,82 km²Bursa / Alan

Bursa yöresine ait halk oyunları nelerdir?​

Bursa’da ata sporu olan yağlı güreşler, kentin has oyunları arasında öne çıkarken, Hacivat ve Karagöz orta oyunu, deve oyunu, Kılıç Kalkan, Uludağ Türkmen oyunu ve Rumeli oyunları şehrin gözde oyunları arasında yer alıyor.

Bursada hangi beylik vardı?​

Bursada hangi beylik vardı?
Türkler Bursa bölgesine ilk olarak 1080 yılında gelmiştir.1087-1097 yılları arasında Selçuklular tarafından ele geçirilen İznik bu yıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmuştur. 1299 yılında Söğüt’te kurulan Osmanlı Beyliği toprakları arasına İnegöl, Bilecik, Yenişehir ve İznik civarını katar.

Bursa’ya neden yeşil Bursa denir?​

su anda beyazı fazla olan bursa nın tanımı. agaclarindan dolayi degil, yesil kusak tarikatcilarin baskenti oldugundan dolayi soylenen tamlama. Artık kısa sürede büyük sanayileşme çabasında olduğu için yeşil ağaçlarını kestirmek zorunda kalmış ve bu yeşil imajını zedelemiştir.

Bursa’nın fethi hangi savaş?​

Bursa Kuşatması Bursa Kuşatması, 1317/20’dan, 6 Nisan 1326’da düşene kadar,, Osmanlıların Prusa’yı (günümüz Bursa, Türkiye) ele geçirmek için cesur bir plan uyguladıkları zaman gerçekleşmiştir.

Bursa kim fethetti?​

Bursa kim fethetti?
Bu yüzyılın başında kurulan Osmanlı Devleti’nin ilk hükümdarı Osman Bey Bursa’yı fethetmek istemişse de, fetih oğlu Orhan Bey döneminde, 6 Nisan 1326’da gerçekleşti.

Bursa’da ne kadar Muşlu var?​

Samsun’dan sonra Muş geliyor. Bursa’daki Muşluların sayısı da 75 bin 410.

Bursa yöresine ait kıyafetler ve oyunları nelerdir?​

Bursa Geleneksel Kadın Kıyafetleri – Bursa
- Top Don: Pamuk- İpek karışımından dokunmuştur.
- Uçkur (Yağlık): İnce İpek bürümcüktendir.
- Gömlek (Uzun Köynek): Beyaz İpek bürümcükten yapılmıştır.
- Cepken: Açık yeşil Bursa kadifesindendir.
- Şal Kuşak: İnce yünden dokunmuştur.
- Gümüş Kemer: Şal kuşağın üzerine takılır.

Bursa yöresine ait gelenek ve görenekler nelerdir?​

Bursa yöresine ait gelenek ve görenekler nelerdir?
Başında bayrak bulunan gelin alayı oğlan evine varınca arabadan en son gelin iner. Eve girerken başına pirinç, şeker, para atarak yeni evine bolluk bereket ve şeker gibi tatlı bir yaşam geçirmeleri dilenir. Eve girmeden önce kayınpeder geline hediye olarak takı takar.

Osmanlı Bursa’yı kimden aldı?​

Bu dönemde zaman zaman Müslüman Arap ordularının hücumlarına maruz kalmış, Selçukluların Anadolu’ya gelmesiyle Türklerin de ilgisini çekmeye başlamıştı. Anadolu fâtihi Süleyman Şah 1075’te (veya 1080) İznik’i alarak Türkiye Selçuklu Devleti’nin merkezi yaptıktan kısa bir süre sonra Bursa’yı da fethetti.
 
Merhaba!
Bursa hakkındaki bilgilendirici mesajınız için teşekkür ederim. İlginç detaylar ve geçmişle ilgili bilgiler paylaştığınız için minnettarım. Eski adının "Hüdavendigâr" olduğunu belirtmek, şehrin nüfus yoğunluğunun 289/km² olduğunu açıklamak ve Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethedildiği tarihi vermek oldukça önemli detaylar. Aynı zamanda Bursa'nın yeşil görünümünü neden aldığını ve şehirdeki geleneksel kıyafetleri ve oyunları açıklamanız da çok bilgilendirici.
Eğer başka konularda da bilgi almak veya sormak isterseniz, lütfen belirtin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst