Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Burokratik oligarsi ne demek?

Editör

Yeni Üye

Bürokratik oligarşi ne demek?​

Bürokratik mutlakiyet veya bürokratik oligarşi, demokratik devletlerde atanmışların seçilmişlere tahakkümü sonucu oluşan bürokratların ne olursa olsun söz sahibi olduğu sözde demokratik sistemlerdir. Bu durumda devlet denetimi ve yönetimi milletten çıkarak atanmışların bulunduğu üst kurullar ve kurumlara geçer.

Bürokrasi tertibatı nasıl demir kafese dönüşür?​

Bürokratik yapı içinde çalışan insanları, kuralları sorgulamadan takip eden bir makinenin dişlilerine benzetmektedir. Bu da kendi kurallarına bağlı modern köleler yaratarak insanların bireysel özgürlüklerini ortadan kaldırır. Weber bu durumu “demir kafes” nitelemesiyle açıklamıştır.

Bürokratik yaklaşım ilkeleri nelerdir?​

Bürokratik yaklaşım ilkeleri nelerdir?
Weber’in bürokrasi yaklaşımını yönetim ve organizasyon açısından ele alırsak 5 başlık altında toplayabiliriz:
- Hiyerarşik yapılanma ve komuta zinciri.
- Kurallar ve yönetmelikler.
- İş bölümü ve uzmanlaşma.
- Yöneticilerin astları ile olan ilişkilerinin kişisel değil profesyonel olması

Bürokrasi kavramını ilk kez kim kullanmıştır?​

Bürokrasi kavramını ilk defa 18. yüzyılın ortalarında kullanan Fransız Vin¬ cent de Goumay’ın yaşadığı dönemde “bürolarda çalışanların siyasal güce sahip oldukla rı” ya da “en azından siyasal hayatta önemli rol oynadıkları siyasal yaşam anlamma geli yordu”2.

Bürokratik Sabotaj ne demek?​

müdür ya da bakan pozisyonundaki birine önemli önemsiz her konuyu taşımak ya da daha kötüsü önemli konuları hasır etmek, içerden diğer öenmli kişilere bilgi uçurmak kurum içerisinde kalması gereken bilgileri servis etmek ve benzeri işlemlerle yapılır.nihayetinde bakanlar kurulu toplantısında fırça yemek koltuğu …

Bürokrat ne anlama gelir?​

Bürokrat ne anlama gelir?
Bürokrat, bürokrasinin bir üyesidir. Herhangi bir boyuttaki herhangi bir kuruluşun yönetimini oluşturan kişi veya kişilerdir, ancak terim genellikle bir hükümet veya şirket kurumunda birini ifade eder.
Demir kafes kimin?​
max weber’e ait kavram. en basit haliyle, buna göre her insan bi demir kafese sahiptir ve bu demir kafes kişinin hayal dünyasını,bakış açısını vs sınırlar. örneğin din kafesi içinde olan birey önüne gelen her konuyu ilk önce dini açıdan değerlendirir. bu kafes türleri değişebilir cinsiyet kafesi, ahlak kafesi gibi…
Bürokrasi yaklaşımı ne demek?​
Weber’e göre bürokrasi, işbölümü, otorite hiyerarşisi, yazılı kurallar, yazışmaların ve faaliyetlerin dosyalanması, gayri şahsilik, disipline olmuş bir yapı ve resmî pozisyonlardan oluşan bir örgüt biçimidir. Bu anlamda bürokrasi, rasyonel bir örgüt biçimidir; teknik olarak diğer örgüt biçimlerinden üstündür.

Klasik yönetim ilkeleri nelerdir?​

Klasik yönetim ilkeleri nelerdir?
Klasik yönetim yaklaşımı temel ilkeleri Özetlemek gerekirse bilimsel yönetimde verimlilik; iş bölümü ,uzmanlaşma, teşvikli ücret sistemi, çalışma sürelerinin yöntemlerinin ve araç gerecin standartlaştırılması, işin basitleştirilmesi, hareket ve zaman etütleri gibi yollara başvurarak arttırılmaya çalışılmıştır.

Bürokrasi kavramı nerede icat edildi?​

Kelimenin ilk olarak 1745 yılında Fransız fizyokrat ve dönemin ticaret bakanı Vincent de Gournay tarafından kullanıldığı konusunda görüş birliği vardır. Bürokrasi yönetsel bir mekanizma olmakla birlikte hiyerarşik emir komuta zincirinin yer aldığı yapılardır.

Bürokratik yönetim yaklaşımı nedir?​

Klasik yönetim düşünce sistemini oluşturan son yaklaşım “Bürokrasi Yaklaşımı” Alman sosyolog Max Weber tarafından geliştirilmiştir. Weber, bürokrasiyi; geniş bir alana yayılmış toplumsal eylem ve hareketlerin, rasyonel ve nesnel esaslara uygun olarak düzenlenme süreci olarak tanımlamıştır (Baransel, 1993: 165).

Iki veya daha fazla değerin çatışma halinde olmasına ne ad verilir?​

Iki veya daha fazla değerin çatışma halinde olmasına ne ad verilir?
Etik ikilem, iki veya daha fazla yarışan değerin çatışma halinde olmasıdır.

Kimler bürokrat olabilir?​

Bürokratik oligarşi, demokratik devletlerde seçilmişlerin değil, atanmışların ve bürokratların yönetimiyle oluşan sistemdir. Bu durumda, bürokrasi milletin yerine atanmışların bulunduğu üst kurullar ve kurumlara geçer, böylece devletin denetimi ve yönetimi sözde demokratik olarak yürütülür.

Bürokrasi tertibatının nasıl demir kafese dönüştüğüne gelince, bu durum Max Weber'in "demir kafes" kavramıyla açıklanmıştır. Bu durum, bürokrasinin kurallarına bağlı kalmayı ve sorgulamadan uygulamayı benimseyen bir yapı oluşturarak, insanların bireysel özgürlüklerini kısıtlar. Weber'e göre, bürokrasi iş bölümü, uzmanlaşma, hiyerarşik yapılanma, kurallar ve yönetmelikler gibi ilkelerle tanımlanır.

Bürokrasinin ilk kez kullanılmasıyla ilgili olarak, 18. yüzyılın ortalarında Fransız Vincent de Gournay'ın bu terimi kullandığı bilinmektedir. Bürokrasi, bürolarda çalışanların siyasi güce sahip olduğu veya en azından siyasi yaşamda önemli bir rol oynadıkları anlamına gelmekteydi.

Bürokratik sabotaj, bir müdür veya bakan pozisyonundaki kişinin kendi çıkarları doğrultusunda kurum içinde bilgi sızdırma, önemli konuları ihmal etme veya manipülasyon yapma gibi eylemleri ifade eder. Bu tür sabotajlar sonucunda kurum içinde kaos ve kötü yönetim ortaya çıkabilir.

Bürokrat, bürokrasinin bir üyesi olarak herhangi bir kuruluşun yönetiminde bulunan kişi veya kişilerdir. Bu terim genellikle hükümet veya şirket kurumunda üst düzeyde görev yapana atıfta bulunmak için kullanılır.

Demir kafes kavramı Max Weber'e aittir. Bu kavram, insanların düşünce ve bakış açılarını kısıtlayan ve belirli bir perspektife sıkışmalarına neden olan unsurları ifade eder. Örneğin, din demir kafesi içinde olan bir birey, her konuyu ilk olarak dini açıdan değerlendirme eğilimindedir.

Bürokrasi yaklaşımı, iş bölümü, otorite hiyerarşisi, yazılı kurallar, resmî pozisyonlar gibi unsurlardan oluşan bir örgüt yapısını ifade eder. Weber'e göre, bürokrasi rasyonel bir örgüt biçimidir ve diğer örgüt tiplerinden teknik olarak üstündür.

Klasik yönetim ilkeleri, iş bölümü, uzmanlaşma, teşvikli ücret sistemi, standartlaştırılmış iş süreçleri gibi unsurlarla verimliliği artırmayı hedefleyen bir yaklaşımı temsil eder.

Bürokrasinin kavramının ilk kez icat edildiği yerin Fransa olduğu ve 18. yüzyılda Vincent de Gournay tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Bürokrasi, hiyerarşik yapılardan oluşan ve yönetimsel bir mekanizmayı ifade eder.

Bürokratik yönetim yaklaşımı, Max Weber tarafından geliştirilen bir düşünce sistemidir. Bu yaklaşıma göre, bürokrasi geniş bir alandaki toplumsal eylem ve hareketlerin, rasyonel ve nesnel esaslara uygun olarak düzenlenme sürecini ifade eder.

İki veya daha fazla değerin çatışma halinde olması durumuna etik ikilem denir. Bu durumda, farklı değerler veya prensipler arasında bir seçim yapmak zorunda kalınır ve çatışma ortaya çıkar.

Kimlerin bürokrat olabileceği konusunda belirli bir sınırlama olmamakla birlikte, genellikle hükümet veya şirket kurumlarında yönetim pozisyonunda bulunan kişiler bürokrat olarak adlandırılır. Bürokratlar genellikle resmî pozisyonlarda çalışır ve kurumların işleyişine katkıda bulunurlar.

Geri