Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Burdur Golunun suyu neden acidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Burdur Gölünün suyu neden acıdır?​

Burdur Gölünün suyu tuzludur. Son yıllarda gölü besleyen akarsuların göle ulaşmaması ve gölün buharlaşma ile su kaybetmesi tuzluluk oranını artırmıştır. Göl denizden 2 kat daha fazla tuzludur.

Mogan Gölü volkanik mi?​

Mogan Gölü’nün Özellikleri Mogan Gölünün büyük olan kısmı Gölbaşı olarak bilinmektedir. Gölbaşı, alüvyonal göllerden biri olarak tanınmakta ve tektonik olaylar sonucu yer kabuğunda oluşan göçme durumundan meydana gelmiştir.

Denizlide kaç tane göl var?​

Denizlide kaç tane göl var?
ACIGÖL (ÇARDAK GÖLÜ) Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasında. Gölü Söğüt Dağları’ndan inen sular besler. Acıtuz Gölü de denilen gölün rakımı 836 metre. Burdur Gölü (854m rakımlı) tarafından, Söğüt dağı diplerinden, bazen kıyının 1-2 m üstünden acımsı sular çıkar.

Burdur Gölü nasıl oluştu?​

Burdur Gölü Söğüt Dağı ile Sulu dere Yayla dağ kütleleri arasında kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan oluk şeklindeki tektonik çöküntünün sularla dolması ile oluşmuştur.

Burdur Gölü acı göl mü?​

Burdur Gölü, Türkiye’nin en derin göllerinden birisidir. Kuzeybatıda yer alan Kapı Burnu önlerinde derinliği 100 metreyi bulur. Kapalı bir havzada bulunduğundan dışarıya akıntısı yoktur. Göl suları acı, tuzlu ve arseniklidir.

Burdur Gölü neden çekildi?​

Burdur Gölü neden çekildi?
Türkiye’nin en önemli göllerinden biri olan ve son yıllarda büyük su kaybı yaşanan Burdur Gölü’nde 6 yıl önce gerçekleştirilen ‘Göle Yas’ etkinliğinde bir TIR pet şişe suyun döküldüğü iskelenin bulunduğu alandaki su tamamen çekildi. Kuraklık nedeniyle iskelenin tamamen ortaya çıkması, Burdurluları üzdü.
Acı Göl volkanik mi?​
Acıgöl, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırları içinde yer alan volkanik maar gölüdür. Karapınar Düzlüğü’nde, Meke Krater Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar-Ereğli yolu üzerinde 8. km’dedir. Denizden yüksekliği 988 m, alanı 400 hektar olan göl elips biçimlidir.
Burdur gölü volkanik bir göl müdür?​
Tektonik Göller Ülkemizde; Marmara’da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz’de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu’da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu’da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.

Denizlide hangi göl var?​

Denizlide hangi göl var?
BULDAN SÜLEYMANLI YAYLA GÖLÜ

Denizli’deki gölün adı nedir?​

ACIGÖL (ÇARDAK GÖLÜ) Tektonik oluşumlu bir göldür. Yüzölçümü 41.34km2.dir. Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları’ndan inen sular besler.

Burdur Gölü neden kuruyor?​

Kıyısında çatlamış toprak örtüsü oluşan göldeki halk plajında 5 yıl önce su yüzeyinde yer alan 3 metre yüksekliğinde iskele, bugünlerde suya yaklaşık 2 metre uzaklıkta bulunuyor. Son yıllarda kuraklığın da etkisiyle kuruma tehlikesi olan Burdur Gölü’nün su seviyesi, 50 yılda 17,7 metre düştü.

Burdur Gölü ne durumda?​

Burdur Gölü ne durumda?
Göldeki su seviyesinde, en yüksek ölçümün yapıldığı 1970 yılından sonra 52 yılda 19.51 metre azalma yaşandı. Aralık 1959’da 205,54 kilometrekare ölçülen gölün yüzeyi, 1 Haziran 2021 itibarıyla 123,45 kilometrekareye, 6062,48 hektometreküp olarak ölçülen hacim ise 3731,67 hektometreküpe düştü.

Göl suyu neden acı olur?​

Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur.

Acı göller hangileri?​

Van, Tuz, Burdur ve Acı göl gibi göllerimiz gideğeninin olmaması sebebiyle acı, tuzlu veya sodalıdır.

Burdur Gölü yüzülür mü?​

Burdur Gölü yüzülür mü?
Bölgeye gezmek için bazan gideriz.Antalya’dan gittiğimiz için yüzme amaçlı değil.Yorum ve gezi amaçlı.Plaj pek plaja benzemiyor.Sular çekildikçe bataklık zemin ortaya çıkıyor,kokuyor. Ancak her mevsim bölge çok güzel.
Balıklı Göl ne zaman yapıldı?​
Tarihsel ve bilimsel verilere göre Balıklıgöl havuzları, yarı kadın yarı balık olan tanrıça Atargatis için yapılmış birer antik pagan tapınaklarıdır. M.Ö 1.000-300 yılları arasında net olmayan bir tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir.
Aral Gölü’nün kurulmasında etkili olan beşeri faktörler nelerdir?​
İklim değişikliği sonucu yaşanan kuraklık. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi. Nüfus artışı ve su kaynaklarının fazla tüketimi. Yanlış tarım ve sulama uygulamaları

Acıgöl neden acı?​

Acıgöl neden acı?
Acıgöl, Karacadağ’ın güneydoğu kenarında volkanik alanda patlamayla oluşan bir çukurda oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfatdan dolayı suları acı-tuzludur.

Balıklı Göl nasıl oluştu?​

Hz. İbrahim’in atıldığı yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunlarınsa balıklara dönüştüğüne inanılır. Hz. İbrahim’in arkasından ağlayan Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından ise Balıklı Göl’ün hemen yanında bir göl daha oluşur.

Şanlıurfa Kalesi ne zaman yapıldı?​

812-814 arasında Abbasiler döneminde yapıldığı tahmin edilen Urfa Kalesi, yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda, Şanlıurfa Büyükşehir ve Eyyübiye Belediyesinin desteğiyle kale içerisinde 3 ay önce başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.

Burdur Gölü ne zaman kurudu?​

Burdur Gölü ne zaman kurudu?
Aralık 1959’da 205,54 kilometrekare ölçülen gölün yüzeyi, 1 Haziran 2021 itibarıyla 123,45 kilometrekareye, 6062,48 hektometreküp olarak ölçülen hacim ise 3731,67 hektometreküpe düştü.

Aral Gölü tekrar eski haline dönebilir mi?​

Sovyetler Birliği döneminde, Aral Gölü’nü besleyen Amuderya ve Siriderya ırmaklarının sularının büyük bölümünün 1960’lı yılların başında pamuk üretilen alanlara çevrilmesi sonucunda Aral Gölü kurumaya başladı. Bugün Aral Gölü, yüzde 90 oranda küçülerek eski kıyılarından 170 kilometreye kadar geri çekilmiş durumdadır.

Aral Gölü nasıl oluştu?​

Sovyetler Birliği döneminde, Aral Gölü’nü besleyen Amuderya ve Sirderya ırmaklarının sularının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960’lı yıllardan bu yana kurumaya başlayan Aral Gölü, yüzde 90 oranda küçülerek ikiye bölünmüş ve eski kıyılarından 170 kilometreye kadar geri çekilmiş durumda bulunuyor.
 
Burdur Gölü'nün suyu neden acıdır sorusuna detaylı bir cevap vermek isterim. Burdur Gölü, suyunun tuzluluk oranı nedeniyle acı bir göldür. Son yıllarda gölü besleyen akarsuların göle ulaşmaması ve gölün buharlaşma ile su kaybetmesi, tuzluluk oranını artırmıştır. Göl, denizden 2 kat daha fazla tuzludur. Bu durum, göl suyunun acı ve tuzlu olmasına sebep olmaktadır.

Burdur Gölü'nün nasıl oluştuğuna dair bilgi vermek gerekirse, göl Söğüt Dağı ile Sulu Dere Yayla dağ kütleleri arasında kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan oluk şeklindeki tektonik çöküntünün sularla dolması sonucu oluşmuştur. Bu doğal süreç neticesinde Burdur Gölü meydana gelmiştir.

Göllerin suyunun neden acı olabileceği konusuna açıklık getirmek için, beslenme kaynağı güçlü olan göllerin fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşalttığını belirtmek gerekir. Sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise genellikle acı veya tuzlu olmaktadır. Bu durum Van, Tuz, Burdur ve Acı Göl gibi göllerimiz için de geçerlidir.

Burdur Gölü'nün kuruyor olması da endişe verici bir durumdur. Kuraklık nedeniyle ve hatalı tarım ve sulama uygulamaları gibi beşeri faktörlerin etkisiyle gölde su seviyesinde belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. Göldeki su seviyesindeki azalma, hem ekosistemi olumsuz etkilemekte hem de göl çevresindeki yaşamı tehdit etmektedir.

Sonuç olarak, Burdur Gölü'nün suyunun acı olmasının sebepleri tuzluluk oranının artması ve suyun dışarıya boşaltılamaması olarak özetlenebilir. Göldeki kuruma tehlikesi ve su seviyesinde yaşanan düşüş, göl ekosistemi ve çevre için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi önem arz etmektedir.
 
Geri
Üst