- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.726
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Buraya ne zamiri dir?
İşaret zamirleri Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir: Şu, benim kardeşim. Orası çok uzak.Adıl türleri nelerdir?
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri’dir.Zamir nedir ve örnekleri?
Varlıkların yerini gösteren zamirlere denir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir. Örnek: Bunlar evimizin son eşyaları. Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlere denir.
Bir zamir mi?
Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.Oradan ne zamiri?
Asıl işaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır. Türkçe’de en çok kullanılan diğer işaret zamirleri şunlardır: Bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki, karşıki… Örnek: Bu bana dedemden kaldı.Belgisiz adıl nedir örnekler?
“biri, birisi, hepsi, kimi, kimisi, hepsi, tamamı, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, öteberi, şey…“ Belgisiz sıfattan yapılanlar: “birkaç-ı, bazı-ları, bir-i, pek çoğ-u, pek az-ı, bazı-sı, tüm-ü, bütün-ü, bir kısm-ı, her bir-i, başka-sı, hiçbir-i…”
Bir sıfat mı?
“bir” kelimesi “tek” kelimesinin karşılığı ise asıl sayı sıfatıdır; değilse belgisiz sıfattır: Bir çiçekle yaz olmaz. — bir tane çiçek. — asıl sayı sıfatı Onu bir akşam vakti gördüm.Onu bir zamir mi?
UYARI: “O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur. *Onu çöpe atan ondan başkası olamaz. *Onu bu yörede sadece onlar dokur.Böyle ne zamiri?
-“Buna, şuna, ona, öteki, beriki, böyle, şöyle, öyle” sözcükleri de adın yerine kullanılarak işaret zamiri olur.