Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Buna gore asagidakilerden hangisi izostatik dengenin degismesine yol acan etkenlerden biridir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buna göre aşağıdakilerden hangisi izostatik dengenin değişmesine yol açan etkenlerden biridir?​

İzostatik dengeyi bozan olaylar şunlardır: İklim değişiklikleri. Yeni bir dağ oluşumu. Engebeli yüksek yerlerin fazla aşınması Deniz çukurluklarında tortulanmanın fazla olması

İzostatik denge nedir hangi hallerde bozulur?​

yer kabuğunu oluşturan levha lar, manto üzerinde dengede dururlar. bu dengeye izostatik denge denir. aşındırma ve biriktirme faaliyetleri, volkanizma hareketleri ve iklimdeki değişiklikler(buzulların erimesi) sonucunda denge bozulur. bozulma sonucunda kara ve deniz seviyelerinde oynamalar meydana gelir.
Iskandinav Yarımadası’nda izostatik denge nin bozulmasına hangi olaylar neden olmuştur?
2. İskandinav Yarımadası’nda izostatik dengenin bozulmasına hangi olaylar neden olmuştur? Cevap: Buzullaşma ve buzulların erimesi.
İzostatik denge hangi iç kuvvet?
Yerkabuğunu oluşturan kara ve deniz kütlelerinde alçalma, yükselme ve yaylanma şeklinde yavaş ve uzun süreli meydana gelen hareketlere epirojenez denir. Yerkabuğu kalınlığı ve yoğunluğu oranında mantoya az veya çok batmış durumdadır ve mantonun üzerinde bir dengede durmaktadır. Bu dengeye izostatik denge denir.

İzostatik denge nedir?​

Yerkabuğunun kütleleri ve yoğunlukları birbirinden farklı büyük parçaları (blokları) arasındaki denge durumuna izostazi denir.

Epirojenezin sonuçları nelerdir?​

Epirojenez sonucunda; 1)Jeoantiklinal (Kıta) ve jeosenklinal (okyanus) meydana gelir. 2)Deniz ilerlemesi (Transgrasyon) ve deniz gerilemesi (Regrasyon) meydana gelir. Türkiye’de epirojenez sonucunda , Anadolu yarım adası yükselirken; çevresindeki Akdeniz ,Ege, Karadeniz çanakları ile Ergene havzası çökmektedir.
İzostatik evre nedir?
Başka bir ifade ile, yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketleridir. Yerkabuğu kalınlığı ve yoğunluğu oranında mantoya az veya çok batmış durumdadır ve mantonun üzerinde bir dengede durmaktadır. Bu dengeye izostatik denge denir.
Epirojenez sonucu hangi olaylar meydana gelir?

Epirojenez ve izostatik denge nedir?​

Kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma yükselme hareketlerine epirojenez denir. Başka bir ifade ile, yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketleridir. Yerkabuğu kalınlığı ve yoğunluğu oranında mantoya az veya çok batmış durumdadır ve mantonun üzerinde bir dengede durmaktadır. Bu dengeye izostatik denge denir.

İzostatik denge nedir cografya?​

Yerkabuğunun kütleleri ve yoğunlukları birbirinden farklı büyük parçaları (blokları) arasındaki denge durumuna izostazi denir. Bu prensibe göre, yüksek dağlık bölgeler çevrelerindeki basık araziye nazaran daha hafif maddelerden meydana gelmişlerdir.
İzostatik dengeyi kim buldu?
Genel olarak ‘isostasy’ terimi, Amerikalı jeolog Clarence Dutton tarafından 1889 yılında ortaya çıkmıştır. Ayrıca kabuk dengesi teorisi olarak da adlandırılır.
Izoztesi nedir?
Okyanuslardaki dağlarda da, dağı kök gibi destekleyen hafif madde vardır. Köklerin fonksiyonu, Arşimed kanununa göre dağları desteklemek içindir. Dağların yerkabuğunun genel dengesini sağlamadaki etkisi izoztesi (isostasi) diye tanımlanır.”

Epirojenezin neden ve sonuçları?​

Epirojenezin ortaya çıkabilmesi için bir yerdeki izostatik dengesinde bozulma meydana gelmelidir. Epirojenez, ‘kıta oluşumu’ olarak da bilinen kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma ve yükselme hareketleridir. Epirojenez, başka bir ifade ile yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketine denir.

Epirojenezin nedenleri nelerdir?​

Epirojenez meydana gelmesi için bir yerdeki izostatik dengesinde bozulma meydana gelmelidir. İzostatik dengenin bozulması ile birlikte karalar normalden çok daha hafif olur. Bu da yükselmelerine sebebiyet vermektedir. Karaların yükselmesi ile birlikte deniz seviyesi de düşmeye başlar.
İzostatik hareket nedir?
 
Geri
Üst