Bulut tohumlama yontemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.141
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bulut tohumlama yöntemi nedir?​

Bulut Tohumlama, yağış miktarı ve türünü değiştirmek için bulutların içine başta gümüş iyodür olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler serpiştirerek bulutlarda meydana gelen fiziksel süreçleri etkileme için kullanılan bir hava modifikasyonu yöntemidir.

Bulutlara tuz atılır mı?​

Bulut tohumlaması için kullanılan en yaygın kimyasal maddeler arasında, Gümüş İyodür (AgI), Potasyum İyodür (KI) ve kuru buz (katı Karbondioksit-CO2) bulunur. Titiz araştırmaların ardından havadaki nemi emebilen maddelerin (sofra tuzu gibi) kullanımı popüler hale gelmiştir.
Sisi dağıtmak, yağmur ve kar yağışını arttırmak ve dolu önlemek te dahil olmak üzere hava durumunu değiştirmeye yönelik operasyonel programlar hava modifikasyonu olarak adlandırılır ve dünya çapında 50’den fazla ülkede gerçekleştirilmektedir.
Yapay bulut nasıl oluşur?
Büyüyen damlalar yerçekimine karşı koyamayarak yere doğru düşmeye başlarlar. Yoğuşmanın başlaması için yeterince soğumasına rağmen ortamda yoğunlaşma çekirdekleri yoksa yağış oluşmaz. Suni yağışta bulutlara buz parçacıkları vererek yağış oluşturulmaya çalışılır.
Istanbul’a yağmur bombası ne zaman atıldı?
Yağmur bombası yöntemi ülkemizde ilk olarak 1990 yılında İstanbul’da İSKİ tarafından uygulanmıştır. Farklı zaman dilimlerinde İstanbul Ankara ve İzmir’de de kısa süreli olarak aynı yöntemden faydalanılmıştır. Dünyada 24 ülke bulut tohumlama yöntemini daha fazla yağış sağlamak için kullanmaktadır.

Kar bombası nedir?​

Yapay yağmur (suni yağış veya yağmur bombası), mevcut buluttan insan müdahalesi ile yağış elde etme yöntemidir. Temeli, yağışa uygun sıcaklıkta olan bulutlara yoğunlaşma çekirdeklerini dışarıdan suni olarak vermektir.

Yağmur bombası ne oluyor?​

Yağmur bombası, adından da anlaşılacağı gibi belirli bir bölgede insan müdahalesiyle buluttan yağış elde etme yöntemidir. Bu yöntem suni yağış olarak da adlandırılır.
Bulut yeterince soğuduktan sonra ortama insan eliyle buz parçaları verilir. Bulut tohumlama olarak da adlandırılan bu yöntemde bakır sülfür, amonyum nitrat, gümüş iyodür, kurşun iyodür ve CO2 buzu gibi elementler kullanılabilir. Uygulamadan yaklaşık 15 dakika ila 1 saat sonra yağmur oluşumu gözlenir.
Yapay yağmur nasıl yağdırıldı?
YAPAY YAĞMUR NASIL OLUŞUYOR Havalanan drone’lar sayesinde bulutlara elektrik yükü verilerek harekete geçmeleri sağlanıyor. Bu sayede statik elektriğin birbirine çekme özelliği gibi bulutların içinde bulunan yağmur damlaları, birbirleri ile birleşerek ağırlık oluşturuyor ve yağmur olarak karaya düşüyor.
 
Geri
Üst