AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Buhar gucuyle calisan elektrik uretim tesisi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Buhar gücüyle çalışan elektrik üretim tesisi nedir?​

Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür.

Buhar santralleri nasıl çalışır?​

Kazanda ısıtılan su ilk önce buharlaşır, sonra kızdırıcılardan geçerek kızdırılır (nemi alınır). Elde edilen kızgın buhar, buhar türbinine gönderilir. Buhar türbininin kanatlarına çarpan buhar, türbini döndürür. Buhar türbinine bağlı alternatör bu dönme şeklindeki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.

Buhar türbini nedir nasıl çalışır?​

Buhar türbini nedir nasıl çalışır?
Buhar türbini (İng.: steam turbine, Alm.: dampfturbine), ısıl enerjisi yüksek basınç ve sıcaklığa sahip bir akışkanın ısıl enerjisini mekanik enerjiye çeviren termik turbomakinelerdir. Buhar türbinlerinde akışkan olarak su buharı kullanılmaktadır.

Buhardan elektrik nasıl üretilir?​

Kondenserli buhar türbinlerde, türbinden çıkan buhar, maximum elektrik enerjisi üretmek için kondensere gönderilmektedir. Bu sayede buhar su haline suya dönüşen buhar, kazana pompalanır ve burada tekrar buhar haline getirilir. Bu türbinler, ağırlıklı elektrik üretim amaçlı santrallerinde kullanılır.

Buhar üretim tesisi nedir?​

Buhar türbini üretim tesisinde, fosil yakıtlar (kömür, yağ, gaz) bir fırında yakılır. (Bir nükleer santralde, ısı bir nükleer zincir reaksiyonu sonucunda üretilir.) Bu yanma ile verilen ısı, bir kazanda suyu buhar üretilen sıcaklığa kadar ısıtmak için kullanılır.

Gaz türbinli motor nasıl çalışır?​

Gaz türbinli motor nasıl çalışır?
Gaz türbinli motorlarda kullanılan en önemli fizik kanunu Newton’un 3. Hareket Kanunu olan etki-tepki prensibidir. Brayton Çevrimine göre çalışan gaz türbinleri, havanın sıkıştırılıp yakıt ile yakılması ve ortaya çıkan çok yüksek enerjinin türbinler aracılığı ile mekanik güce dönüştürmesiyle çevrim son bulur.

Buhar türbini nerelerde kullanılır?​

Buhar türbinlerinin kullanıldığı alanlar, öncelikle elektrik santralleridir. Elektrik santrallerinde bulunan üreteçler, bu türbinler sayesinde çalıştırılmaktadır. Aynı zamanda buharlı gemilerin pervanelerinin döndürülmesinde de, buhar türbinlerinden faydalanılmaktadır.

Buhar gücüyle çalışan elektrik üretim tesisi olarak bilinen termik santraller, genellikle buhar türbinleri aracılığıyla elektrik üretirler. Bu tesiste temel olarak su ısıtılarak buhara dönüştürülür ve bu buhar, bir türbini döndürmek için kullanılır. Bu döner hareket, elektrik üreten alternatörleri çalıştırır. Buharlık elektrik üretim tesisleri, genellikle yüksek verimlilikle çalışarak elektrik enerjisi üretirler.

Buhar santralleri, bir kazan içerisinde ısıtılan suyun buharlaştırılmasıyla başlar. Bu buhar daha sonra bir türbini döndürmek için kullanılır. Buhar türbinleri, yüksek basınçlı buharın kanatları çarparak dönmesi sonucu mekanik enerjiyi oluşturur. Bu mekanik enerji, alternatör aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülür.

Buhar türbinleri, yüksek basınç ve sıcaklığa sahip su buharının ısıl enerjisini mekanik enerjiye çeviren termik turbomakinelerdir. Buhar türbinlerinde su buharı genellikle akışkan olarak kullanılır. Bu akışkan yüksek basınç ve sıcaklıkla türbin kanatlarına çarptığında dönüş yaparak mekanik enerji üretir.

Buhardan elektrik üretimi genellikle kondenserli buhar türbinleri ile gerçekleştirilir. Buhar türbinden çıkarak kondensere gönderilir ve su haline dönüşür, bu su daha sonra kazana pompalanarak tekrar buhar haline getirilir. Bu şekilde sürekli bir döngü oluşturularak elektrik enerjisi üretimi devam eder.

Buhar türbini üretim tesislerinde genellikle fosil yakıtlar olan kömür, petrol ve gaz gibi yakıtlar kullanılır. Bu yakıtlar yanarak kazanlarda suyu ısıtır ve buhar üretilen sıcaklığa kadar ısıtılarak buhar elde edilir.

Öte yandan, gaz türbinli motorlar Newton'un üçüncü hareket yasasına dayalı olarak çalışır. Brayton Çevrimi adı verilen bir çalışma prensibi ile havanın sıkıştırılması, yakıt ile yanması ve ortaya çıkan enerjinin türbinler aracılığıyla mekanik güce dönüşmesiyle çalışırlar.

Buhar türbinleri genellikle elektrik santrallerinde kullanılmakla birlikte, buharlı gemilerin pervanelerinde de kullanılmaktadır. Elektrik santrallerinin yanı sıra endüstriyel tesislerde, buhar türbinleri farklı proseslerde enerji sağlamak için de tercih edilmektedir.

Geri