AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bugdayin ana vatani neresidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buğdayın ana vatanı neresidir?​

Buğday (Triticum), buğdaygiller familyasından bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki cinsi. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Eski Türk buğdayı nedir?
Neslihan Şimşek: Evet, bazı kaynaklara göre 12 bin yıl, bazı kaynaklara göre ise 10 bin yıl önce kültüre alındığı söylenen bir buğday çeşidi siyez. Ve bugün kullandığımız modern buğdayın atası. İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Karacadağ’da kültüre alındığı düşünülüyor.

Buğdayın Uygarlıklardaki yeri nedir?​

Günümüz uygarlığının temeli ve başlangıcı buğdaygillerdir. Tahılların içinde ilk evcilleştirilen olan buğday insanlık için her zaman diğer bitkilerden farklı olmuştur. Buğday, ekimi, büyümesi ve hasadıyla, doğumu, ölümü ve dirilişi simgeler.
Ilk buğday tanesi nereden gelmiştir?
Elimizdeki kanıtlara göre, ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmağa başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya’da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Çavdarın kalıtsal ilk örneklerine,bugün Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Afganistan’ın bulunduğu bölgede rastlanmıştır. Hatta Karadeniz bölgesinden geldiği söylenmektedir.
Türk buğdayı nedir?
Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir.

Atalık unlar hangileri?​

Atalık buğday unlarının “karakılçık tam buğday unu, siyez tam buğday unu, dinkel (kızıl buğday) tam buğday unu ve kavılca tam buğday unu” gibi çeşitleri bulunmaktadır. Uzun yıllardır var olan atalık tohumlar yaşamın sürdürülebilirliği açısından genetik bir hazine olarak değerlendirilmektedir.

Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Buğday en çok hangi ülkede?
Uluslararası buğday üretimi istatistikleri

Dünyanın en iyi buğday nerede yetişir?​

Buğday Nerede Yetiştir? Dünyada en fazla buğday yetiştirilen ülke 9.597.000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Çin’dir. Çin’de 120 milyon hektarlık alana tahıl ekiliyor. Nüfusu yaklaşık 1 milyar 400 milyon olan ülkede, buğdaydan üretilen gıdalar, temel besin kaynakları arasında yer almaktadır.
2021 yılı buğday üretimi ne kadar?
TÜİK verilerine göre Türkiye, 2019’da 19 milyon, 2020’de 20.5 milyon ton buğday üretti. 2021 yılında da 17,7 milyon ton buğday üretimi olduğunu aktaran Ulusoy, bu sezon yağışlardan dolayı rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini anlattı.
Dünyanın en eski buğdayı nedir?
İçeriği Paylaş Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.

Buğday üretimi en çok nerede yapılır?​

Ülkemizde her bölgede yetiştirilebilen buğday yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi’nde üretilmektedir. 2017 yılı ekmeklik buğday üretiminde İç Anadolu Bölgesi %32’lik pay ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu %18 ile Marmara Bölgesi ve %15 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izlemektedir.
1 dönüm arazi ne kadar buğday verir?
Sulama yapılması ve hava koşullarının iyi olması ve kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilir. Dönümden nadir de olsa iklime ve arazi yapısına bağlı olarak 1000 kiloya kadar alanlar da bulunmaktadır.

Türkiye ne kadar buğday Tuketiyor?​

Türkiye’nin ortalama yıllık buğday tüketiminin 19 milyon ton olduğunu belirten Ulusoy, “Buğdayda net bir şekilde kendimize yeten bir ülkeyiz.
Türkiye’nin buğdayı kendine yetiyor mu?
Verilere göre Türkiye kendine yetiyor! 2000-2020 arasını kapsayan son 20 yılda toplam kullanılabilir üretim 384,49 milyon ton olurken, yurtiçi toplam kullanım ise 377,15 milyon ton oldu. Bu da son 20 yılda kullanılabilir üretimin yurtiçi kullanıma yettiğini gösteriyor.
300’lerde, Çin’de M.Ö. 2800’lerde, M.Ö. 2000’lerde Orta Avrupa’da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter’dir.
 
Geri
Üst