AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bugday uretimi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buğday üretimi nasıl yapılır?​

Ortalama 1 metrekare alana 500 canlı tane olacak şekilde tohum atılıyor. Cinse göre, dekara ortalama 16-20-22 kilogram tohum veriliyor. Genellikle ekim makineleri ile tohumların ekimi sağlanıyor. Normal koşullarda 5-6 cm derinlik tohum için yeterli görülüyor ancak küçük tohumlarda derinlik 4-5 cm’ye kadar inebiliyor.

Buğday üretimi nerede azdır?​

Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada 8’lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır.

Buğday fiyatı ne olur 2021?​

Buğday fiyatı ne olur 2021?
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2021 yılı hububat satış fiyatlarına ilişkin, “2 bin 250 TL’ye aldığımız ikinci grup ekmeklik buğday fiyatımızı hasat bitimiyle beraber 2 bin 450 TL’den, makarnalık buğday fiyatımızı da 2 bin 650 TL’den, arpa satış fiyatımızı da 1.950 TL’den satışa açmayı …

En verimli buğday tohumu hangisi?​

Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi “Hüseyinbey”in kullanıldığı Çorum’daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.

1 dönüme kaç kg buğday atılır?​

Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 – 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.

Buğday Ne zaman su ister?​

Buğday Ne zaman su ister?
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır. Buğday öncelikle başaklanma başlangıcı ve süt olumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır.
Buğday üretimi nerede yapılır?​
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Buğday en çok hangi ülkede?​
Dünya üzerinde en çok buğday üreten ilk üç ülke neredeyse dünyadaki toplam buğday üretiminin yarısını oluşturmaktadır. Buğday pazarına hakim olan Çin ülkesinin ardından ikinci sırada Hindistan gelmektedir. Hindistan ülkesinde 98 milyon ton buğday üretimi yapılır. Hindistan’da pirinçten sonra en önemli gıda buğdaydır.

Buğday fiyatı kaç lira?​

Buğday fiyatı kaç lira?
Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticiler randevu almasına gerek duymadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecek. Geçen yıl tonu 1650 olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı bu yıl yüzde 36,4 artırılarak ton başına 2 bin 250 lira olarak belirlendi.

En verimli buğday ekimi nasıl yapılır?​

Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde kışlık buğdaydan da, yazlık buğday gibi düşük verim elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiği devrede buğday ekimi yapılmalıdır.

1 dönüm buğday ne kazandırır?​

1 dönüm buğdayın bıraktığı kar 300 ila 600 kg buğdayın toplam kar ise 450 TL ila 1.000 TL olacaktır. Bu ham sayıların en az yarısı maliyetlerdir. Buğdayın fiyatı 2021 yılı için ton başına 1.500 TL’dir.
 
Buğday üretimi oldukça karmaşık bir süreçtir ve birçok faktöre bağlıdır. 1 metrekare alana ortalama 500 canlı tohum atılarak başlayan bu süreçte, dekara verilen tohum miktarı genellikle 16-20-22 kilogram arasında değişmektedir. Ekim işlemi genellikle ekim makineleri ile yapılır ve tohumlar 5-6 cm derinliğe ekilir. Ancak küçük tohumlar için derinlik 4-5 cm kadar inebilir.

Buğday üretiminin az olduğu bölgeler genellikle Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi olarak öne çıkmaktadır. Makarnalık buğday üretiminde ise, en çok üretim yapılan bölgeler İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olarak bilinmektedir.

Buğday fiyatları da her yıl değişkenlik göstermektedir. 2021 yılında, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fiyatlara göre, ekmeklik buğdayın ton fiyatı 2.450 TL, makarnalık buğdayın ton fiyatı 2.650 TL ve arpanın ton fiyatı ise 1.950 TL olarak belirlenmiştir.

En verimli buğday tohumu olarak günümüzde Türkiye'de tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey" öne çıkmaktadır. Bu tohum çeşidi ile Çorum'da bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim elde edilmiştir.

Buğdayın sulama ihtiyacı ise özellikle sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemlerinde artmaktadır. Bu dönemler genellikle Mart sonu, Nisan başı ve Mayıs başı gibi zaman dilimlerine denk gelmektedir. Buğday genellikle başaklanma başlangıcı ve süt olumu dönemlerinde sulanmalıdır.

Ülkemizde buğday üretimi genellikle hemen hemen her bölgede yapılabilmektedir. Ancak en çok üretim yapılan iller arasında Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum ve Sivas öne çıkmaktadır.

Dünya genelinde en çok buğday üretimi yapan ülkeler arasında Çin ve Hindistan başı çekmektedir. Hindistan'da buğday, pirincin ardından en önemli gıda maddelerinden biridir ve 98 milyon ton civarında üretim yapılmaktadır.

Buğday fiyatları ise yıllara göre değişiklik göstermektedir. 2021 yılında ton başına 2.250 TL ile 2.450 TL arasında değişen fiyatlarla karşımıza çıkmaktadır.

Buğday ekiminde en verimli sonuca ulaşabilmek için ekim zamanına dikkat etmek önemlidir. Buğday ekimi genellikle 15 Ekim-15 Kasım arasında yapılmaktadır ve geç kalınmamalıdır. Günlük ortalama ısının 5-8 ºC civarında seyrettiği dönemde ekim yapmak en ideali olacaktır.

1 dönüm buğday ekiminden elde edilen gelir ise birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak 300 ila 600 kg buğday ile 450 TL ila 1.000 TL arasında bir gelir elde edilebilmektedir. Buğdayın ton fiyatı da dikkate alındığında, 1 dönüm buğday ekiminden iyi bir gelir elde edilebileceği görülmektedir.
 
Geri
Üst