AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

buğday nerede yetişir nerelerde yetişir

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Turkiye'de buğday nerede yetişir
TAHILLAR
Ekilidikili alanlar icinde en geniş alanı olan, en cok yetiştirilen urunler tahıllarıdırTopraklarımızın %70 ’i tahıl tarımına ayrılmıştır
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:Ulkemizin buyuk bolumunde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır
ABUĞDAY:Buyume doneminde nem, olgunlaşma doneminde sıcak ve kurak iklim isterBu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu ’nun duşuk sıcaklığa sahip yuksek yerlerinde uretimi yapılamaz
*Doğu Anadolu ’da yazlar kısa surduğu icin yazlık , diğer bolgelerde kışlık ekim yapılır
*Uretimde İc Anadolu, Marmara, Akdeniz, Guneydoğu Anadolu
Not: 1950 yılından sonra tahıl uretiminde artış meydana gelmesinin nedeni tarımda makineleşmedir
Not: İhrac urunlerimiz icinde yer almamasının nedeni nufusumuzun fazla olmasıdır
BARPA:Tahıl uretiminde 2 sırada yer alırBuğdayın ekildiği her yerde ekilir Yetişme ve olgunlaşma donemi buğdaydan kısadır
*İc Anadolu ve Doğu Anadolu en fazla buğday ureten bolgelerdir
Not: Sıcağa ve soğuğa, buğdaya gore daha dayanıklı olduğu icin Doğu Anadolu ’nun yuksek kesimlerinde de uretilir
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı icin uretimi yaygınlaşmıştır
Not: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ulkeleri ile bira sanayi gelişmiş ulkelere ihrac edilir
CMISIR:Fazla su ve sıcaklık ister Karadeniz Bolgesinde her mevsim yağışlı olduğu icin sulamadan doğal yetişir
*Ulkemizde en fazla Akdeniz ve Karadeniz ’de yetişirdaha sonra Marmara ve Ege ’de yetiştirilirİc bolgelerde uretimi az ve sulanabilen alanlarda yetişir
*Karadeniz Bolgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not: Karadeniz Bolgesi ’nde mısır uretimi fazla olmasına rağmen bolge ticaretinde onemli olmamasının nedeni, Halkın temel besin kaynağı olmasından dolayı uretilenin bolge icinde tuketilmesidir
Not:Mısırdan yemeklik yağ uretilmeye başlandıktan sonra uretimi yaygınlaşmıştır
DPİRİNC: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yetişmek icin en fazla suya ihtiyac duyan tahıldırDaha cok akarsu vadi tabanlarındaki duzluklerde yetişir
*Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir
Not:Ulkemizde ekim alanı geniş olmasına rağmen ekim alanları dar ve dağınıktırNedeni Ekiminin devlet kontrolunde olmasıdır (sıtma hastalığına neden olan sivri sineklerin ureme alanı olduğu icin
ECAVDAR ve YULAF:verimi duşuk topraklarda yetiştirilebilirDuşuk sıcaklığa dayanıklıdırHayvan yemi ve alkol sanayinde kullanılır
 
Buğdayın en çok yetiştiği bölgeler İç Anadolu, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Doğu Anadolu ve İç Anadolu buğdayın en fazla üretildiği bölgelerdir. Buğdayın yetişmesi için büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde ise sıcak ve kuru iklim gerekmektedir. Dolayısıyla her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyıları ve Doğu Anadolu'nun yüksek rakımlı bölgelerinde buğday üretilemez. Doğu Anadolu'da yazlar kısa sürdüğü için yazlık ekimler yapılırken diğer bölgelerde kışlık ekimler tercih edilir.

Buğdayın ekim alanlarındaki genişleme, tarımda makineleşmenin artmasıyla 1950 yılından sonra gerçekleşmiştir. Ancak buğday ihracatımızın fazla olmamasının nedeni nüfus yoğunluğudur. Buğdayın dayanıklı olması ve hayvan yemi ile bira sanayinde kullanılması, Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde de üretimini yaygınlaştırmıştır.

Mısır ise fazla su ve sıcaklık ister. Karadeniz bölgesinde her mevsim yağışlı olduğundan sulamadan doğal olarak yetişir. Türkiye'de en fazla Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilen mısır, daha sonra Marmara ve Ege bölgelerinde de yaygın olarak üretilir. Karadeniz bölgesinde mısır üretiminin fazla olmasına rağmen ticarette önemli bir rol oynamamasının sebebi, halkın temel besin kaynağı olması ve üretilen mısırın büyük bir kısmının bölge içinde tüketilmesidir.

Pirinç, sıcak ve nemli bir iklim ister ve en fazla suya ihtiyaç duyan tahıldır. Türkiye'de Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen pirinç, geniş ekim alanlarına rağmen devlet kontrolünde dar ve dağınık alanlarda ekilir. Çünkü ekiminin sivrisineklerin üreme alanı olması ve sıtma hastalığına neden olabileceği düşünülerek kontrol altında tutulmaktadır.

Çavdar ve yulaf ise verimli düşük topraklarda yetiştirilebilir. Soğuğa dayanıklı olan bu tahıllar genellikle hayvan yemi ve alkol sanayisinde kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst