AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bugday mantar ilaci ne zaman atilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Buğday mantar ilacı ne zaman atılır?​

Hastalık belirtileri görülmeye başlandığında fazla yoğunluk kazanmadan ilaç- lamaya başlanmalıdır. İlaçlar önerilen dozlarda yaprakların alt ve üst yüzlerinin kaplanmasını sağla- yacak şekilde uygulanmalıdır.

Buğday hastalıkları Nelerdir?​

Ürün kalitesini düşüren buğday hastalıkları şunlardır:
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Buğday zararlıları nelerdir?
Hububat Zararlıları Rehberi

Buğday pası mantarı zararlı mı?​

Buğdayın en yaygın ve en etkin zararlısı olarak bilinen pas hastalığının üç türü bulunuyor. “Kahverengi pas”, “Kara pas” ve “Sarı pas”. Bunlar arasında, sarı pas en erken görünen ve en fazla verim kaybına neden olan türü oluşturuyor. Bu hastalık daha çok yapraklarda görülse de sap ve başaklara da sıçrayabiliyor.

Buğdayda sarı pas ilacı ne zaman atılır?​

İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır. Pas etmenlerine karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır.
Buğdayda pas hastalığı Neden Olur?
(Puccinia striiformis f. sp. tritici) Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler.
Buğday vücut için zararlı mı?
Buğday ; karın bölgesinde içsel yağlanma yapıyor. Bu yağlanmanın sonucunda ortaya çıkan iltihap eklemlerinde iltihaplanmasına neden oluyor. Aynı iltihabı şeker hastalarında kalp hastalarında da ilgili bölümlerde yapıyor. Başta leptin ve diğer oluşan hormonlarla, eklemlerin iltihaplanıp aşındığı ortaya çıktı.

Buğdayda kardeşlenme ne zaman olur?​

Buğdayların ekim zamanlarına göre tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, Normal ekim zamanında ekilen buğdaylar OCAK ayında, Geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında KARDEŞLENME yaparlar.

Buğdayda en yüksek verim nasıl alınır?​

Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg’ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğday ürünleri neden zararlı?
Buğdayın zararlı şunlardır: Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Hububat ürünleri nelerdir?
HUBUBAT

Pas hangi mantar neden olur?​

Pas, asalak mantarlara bağlı bir bitki hastalığıdır. Bu mantarlar, bazitli mantarlar büyük grubuna ve pas mantarları alt grubuna girerler.

Sarı pas hastalığı neden olur?​

Pas hastalıklarının başında; mantarların neden olduğu Sarı pas (Puccinia sitriiformis ) hastalığı gelmektedir. Hastalık; mantarların yaprak üst yüzünde makine dikişine benzeyen sarı renkte lekecikler oluşturmasıyla belli olur.
Buğdayda sarı pas neden olur?
Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olur.
 
Geri
Üst