Buçuktepe İsyanı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Buçuktepe İsyanı



Osmanlı İmparatorluğu'nda Fatih Sultan Mehmed döneminde yeniçeriler tarafından, maaşlarını protesto etmek amacıyla başlatılan bir ayaklanma şeklinde ifade edilebilir.


Ekonomide, yükselen enflasyona karşı denge işlevi görecek mali katalizörlerin bulunmaması sebebiyle, yapılan tağşişin, esnaf ve yeniçerilerin alım gücünde ciddi bir düşüşe sebep olduğu ifade edilmektedir.
Tağşiş edilerek akçenin değerinin düşürülmesinin ardından maaşları günlük 3 akçeye gerileyen yeniçeriler, Edirne'de bir tepeyi işgal ederek bu yeni duruma karşı protestolar ile tepkilerini göstermişler ve maaşlarının tekrardan düzeltilmesi taleplerini dile getirmişlerdir.


Sonunda yeniçerilerin protestoları sonuç vermiş ve maaşları günlük 3 akçeden 3,5 akçeye yükseltilmiştir. O günden sonra Edirne'de protestoların yapıldığı tepenin ismi "Buçuktepe"; vakanın ismi ise "Buçuktepe İsyanı" olarak adlandırılmıştır.


Konuyla ilgili detaylı bilgi, Şevket Pamuk'un "Osmanlı ve Diğer Kentlerde Beşyüz Yıllık Fiyatlar ve Ücretler, 1469-1998" isimli yapıtı ile bu kitaptan özetlediği bilgileri okuyucularına sunan Prof. Emre Kongar'ın "Tarihimizle Yüzleşmek" isimli yapıtından edinilebilir.
 
Geri
Üst