AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

"Bu Benim Kaygım Mı, Yoksa Son Derece Yaygın Mı?"

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Anksiyete; dert, ıstırap, tasa, dert, tasa manasına gelmektedir. Hayatımızın rastgele bir periyodunda, rastgele bir alanda bu hislerle karşılaşabiliriz. Korku, memnun olma durumu kadar olağan ve hatta gereklidir. Bu yüzden telaşlı hissettiğiniz anda aklınıza hastalıklı olma, sıhhatsiz olma üzere kanıları getirmemeniz gerekmektedir. Gerekli ölçüde dert bizi tehlikelere karşı tedbir almamıza, çeşitli risklere karşı önlemli olmamıza teşvik eder.

Uçurum kenarından yürüyen birini gördüğümüzde içimizde yaşananlar, o kişinin hayatının tehlikede olmasıyla bağlı olup mevcut durumun emniyetli hale getirilmesi ve uçurumun kenarından uzaklaşması sonucu olağana geri dönme eğilimi gösterir. Topluluk önünde konuşma yapması gereken birinin yaşadığı gerilim, kişinin konuşmasına çalışmasını, konuşmasına yönelik bir plan program yapmasını teşvik eder. Tıpkı biçimde imtihana girecek olan bir öğrencinin imtihan hakkındaki telaşları de, onu ders çalışmaya itecektir. Tüm bunların olmadığını varsaydığımızda bizi nasıl bir hayatın beklediğine bakalım.

Uçurum kenarında olan birini gördüğümüzde bu kişinin düşüp hayati bir tehlike yaşamasına dair telaş duyarız. Bu kaygı, bizim o kişiyi uyarmamızı ve kişinin inançlı bölgeye dönmesini sağlar. Aksi takdirde kişinin uçurumdan düşmesi ve hayati bir tehlike yaşaması kelam konusu olacaktır lakin beyin yaşamsal işlevlere yönelik olarak çalışmakta ve buna yönelik bir tehdit durumunda harekete geçmektedir.

Tıpkı halde topluluk önünde konuşma yapacak olan kişi, sözgelimi insanlara rezil olma, beşerler karşısında küçük düşme yahut kıymetsiz hissetme üzere kahırlara girebilir. Bu problemler son derece olağan olup, kişiyi konuşmasını yapacağı husus hakkında daha fazla bilgi almasına, konuşmanın giriş-gelişme-sonuçlarını planlamasına yönelik harekete geçirecektir.

Bu çeşit kaygıların olmadığı bir durumda kişinin yaptığı konuşmaya dair çeşitli sorulara karşılık verememesi, onun yetersiz hissetmesine sebep olacaktır. İmtihana girecek olan öğrencinin rastgele bir gerilim yaşamaması da birebir halde imtihandan düşük not almasına ve başarısız bir performans göstermesine sebep olacaktır.

Tüm bu örneklerle temel olarak anlatılmak istenen şey: gerekli ölçüde dertli olma durumunun, tıpkı memnunluk, keder, heyecan kadar olağan olduğu. Bu yüzden yaşadığınız korku durumunun derecesini evvel bir gözden geçirip sonrasında günlük hayatınızı ne kadar etkilediğine dair kendinizi incelemeniz gerekmektedir.

Şayet yaşadığınız korku durumu sizin günlük yaşantınızda yaptığınız faaliyetleri etkileyecek derecede ise bu durumda bir uzman görüşüne başvurmanız yararlı olacaktır.
 
Geri
Üst