Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

BTV nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye

BTV nasıl hesaplanır?​

Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV): Sayacın bulunduğu bölgedeki belediyeye aktarılan bedeldir. Mesken ve ticarethanelerden tüketim tutarının %5’i, sanayi grubundan ise %1 oranında tahsil edilir.

Belediyeler elektrik tüketim vergisi öder mi?​

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketimi, elektrik ve havagazı tüketim vergisine tabi bulunmaktadır.

TRT katkı payı neden alınıyor?​

TRT katkı payı neden alınıyor?
Elektrik Faturasında TRT Payı Neden Bulunmaktadır? Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla; 3093 sayılı Türki̇ye Radyo-Televi̇zyon Kurumu Geli̇rleri̇ Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı yasanın 11. maddesi gereğince elektrik faturasında TRT Payı bulunmaktadır.

Elektrik faturası BTV nasıl hesaplanır?​

Elektrik faturası BTV nasıl hesaplanır?
Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi, aktif enerji bedeli olarak adlandırılan tüketim tutarı üzerinden yüzde ile hesaplanır. Yani faturada tüketim dışı bedeller olarak belirtilen dağıtım bedeli bu hesaba katılmaz.

Elektrik Faturasinda BTV ne demek?​

Elektrik Tüketim Vergisi’nin bir diğer ismi, Belediye Tüketim Vergisi’dir. Bu elektrik tüketim vergisinden elde edilen gelirler belediyelere aktarılır. Böylece elektrik tüketimi yapılan yerin belediyesinin gelirine katkıda bulunulur. Elektrik faturalarında ETV ya da BTV kısaltmasıyla gösterilir.

Elektrik ve Hvg tüketim vergisi gider yazılır mı?​

Vergi Matrahı: Tüketilen elektrik ve havagazının satış bedelidir. Matraha gider vergileri dâhil edilmez.

Elektrik ve Hvg tüketim vergisi ne kadar?​

Elektrik ve Hvg tüketim vergisi ne kadar?
işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden % 1 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi alınır.

TRT payı yasal mı?​

TRT payı yasal mı?
II- TRT PAYINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLAN KİŞİLER halinde Elektrik üretimi ve iletimi tesisleri kurmaya ve işletmeye, dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan kurum ve kuruluşların TRT payını ödemekle yükümlü olduğu açıkça düzenlenmiştir.

Elektrikte TRT katkı payı ne kadar?​

TRT payı oranı, 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 11. maddesinde belirtilmiştir. Kanuna göre, TRT payı faturada yer alan enerji tüketimi bedelinin yüzde 2’sine tekabül etmekteydi.

BTV Fonu 5 nedir?​

Elektrik faturalarındaki tüketim tutarları üzerinden mesken ve ticarethane için %5, sanayi abone grupları için %1 oranla elektrik tüketim vergisi alınmakladır. Elektrik tedarikçileri, elektrik abonelerine kestikleri faturalar ile tahsil ettikleri bu vergiyi belediyeye aylık olarak ödemekle yükümlüdürler.

Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV) genellikle elektrik faturalarında yer alan bir vergidir. Mesken ve ticarethanelerden tüketilen elektriğin %5'i, sanayi grubundan tüketilen elektriğin ise %1'i oranında bu vergi alınır. Bu vergi, sayacın bulunduğu bölgedeki belediyeye aktarılan bir bedeldir.

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketimi vergiye tabi olduğu için belediyeler de elektrik tüketim vergisi öderler.

Elektrik faturasında yer alan TRT katkı payı ise Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla alınmaktadır. Kanunlar gereği elektrik faturalarında TRT payı bulunması zorunludur.

BTV (Belediye Tüketim Vergisi) ise elektrik faturalarında tüketim tutarı üzerinden yüzde ile hesaplanan bir vergidir. Aktif enerji bedeli olarak adlandırılan tüketim tutarının üzerine yüzde eklenerek bu vergi hesaplanır.

Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin gider yazılması durumunda ise vergi matrahı olarak tüketilen elektrik ve havagazının satış bedeli dikkate alınır, gider vergileri matraha dahil edilmez.

TRT payının yasal olup olmadığı konusunda belirli kurum ve kuruluşların ne şekilde ödeme yükümlülüğü olduğu açıkça düzenlenmiştir. Örneğin, elektrik üretimi ve iletimi tesisleri kurmaya ve işletmeye yetkili kılınan kurum ve kuruluşların TRT payını ödemekle yükümlü olduğu açıklanmıştır.

TRT katkı payı oranı ise Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu'nda belirtilen yüzde 2'lik orandadır.

Son olarak, Elektrik Tüketim Vergisi (BTV) Fondan elde edilen gelirlerin belediyelere aktarıldığını ve bu verginin elektrik tedarikçileri tarafından abonelere fatura üzerinden tahsil edildiğini belirtmek isterim.

Geri