AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

BTV bedeli ne demek?

Editör

Yeni Üye

BTV bedeli ne demek?​

Elektrik ya da Belediye Tüketim Vergisi olarak da adlandırılan bu bedel, elektrik perakende satış şirketi tarafından belediyeye aktarılm. Elektrik tüketicileri bu vergiyle bağlı oldukları belediyenin gelirlerine katkıda bulunur. Bazı elektrik faturalarında, ETV ya da BTV olarak kısaltmalarıyla gösterimleri mevcuttur.

Elektrik ve Hvg tük ver ne demek?​

Elk. Ve Hvg. Tük. Ver. (Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi): (BTV) 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca uygulanmaktadır.

Aktif enerji bedeli nasıl hesaplanır?​

Aktif enerji bedeli nasıl hesaplanır?
Aktif enerji bedeli, elektrik enerjisi için direkt olarak ödenen bedeldir. Toplam enerji bedeli tüketilen elektrik enerjisi miktarı ile elektrik enerjisi birim fiyatının çarpılması ile elde edilen ve elektrik faturalarının temel maliyetini ortaya çıkartan tutardır.

BTV vergisi nasıl hesaplanır?​

Elektrik faturalarındaki tüketim tutarları üzerinden mesken ve ticarethane için %5, sanayi abone grupları için %1 oranla elektrik tüketim vergisi alınmakladır. Elektrik tedarikçileri, elektrik abonelerine kestikleri faturalar ile tahsil ettikleri bu vergiyi belediyeye aylık olarak ödemekle yükümlüdürler.

Elektrik faturasındaki puant ne anlama gelir?​

Puant tüketim, elektrik tüketicilerinin piyasadaki enerji talebinin en yüksek olduğu 17:00 ile 22:00 saatleri arasındaki elektrik tüketimidir.

Aktif enerji bedeli ne kadar?​

Aktif enerji bedeli ne kadar?
Mayıs 2022 elektrik fiyatları ne kadar?
Abone Grubu | Aktif Enerji Birim Fiyatı | Dağıtım Bedeli Birim Fiyatı
Mesken (Düşük Kademe) | 0,78919 TL/kWh | 0,2651 TL/kWh
Mesken (Yüksek Kademe) | 1,343397 TL/kWh | 0,2651 TL/kWh
Ticarethane(Yüksek Kademe) | 1.884627 TL/kWh | 0.3427 TL/kWh

Elektrik faturasında BTV yüzde kaç?​

Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV): Sayacın bulunduğu bölgedeki belediyeye aktarılan bedeldir. Mesken ve ticarethanelerden tüketim tutarının %5’i, sanayi grubundan ise %1 oranında tahsil edilir.

Belediyeler BTV den muaf mı?​

Hangi aboneler BTV’den muaftır? Hastane, dispanser, sağlık ocakları, doğumevi, bakımevi, kreş, rehabilitasyon merkezleri vb. İbadethaneler (cami, mescit, kilise vb.) Kar amacı olmaması ile yukarıdaki belirtilen kurum ve sosyal kuruluşların elektrik tüketimleri bu vergiden istisnadır.

Yazdığınız metindeki "BTV bedeli ne demek?" başlığı altında elektrik faturalarında yer alan Belediye Tüketim Vergisi'nin anlamını açıklamışsınız. Bu vergi, elektrik tüketimi üzerinden belediyelere ödenen bir vergidir ve tüketicilerin kullandıkları elektriğe bağlı olarak belediyelere katkıda bulunmalarını sağlar. Ayrıca bazı faturalarda kısaltmaları olarak ETV ya da BTV şeklinde de görülebilir.

"Enerji ve Havagazı Tüketim Vergisi" olarak ifade edilen "Elk. ve Hvg. Tük. Ver." başlığı da 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre uygulanan bir vergidir.

"Aktif enerji bedeli nasıl hesaplanır?" başlığı altında ise aktif enerji bedelinin elektrik enerjisi için direkt olarak ödenen bir bedel olduğu ve elektrik faturalarının temel maliyetini oluşturan tutarın, tüketilen elektrik miktarı ile birim fiyatın çarpılmasıyla hesaplandığı belirtilmiş.

"BTV vergisi nasıl hesaplanır?" başlığı altında ise elektrik faturalarındaki tüketim tutarı üzerinden %5 oranla mesken ve ticarethaneler için, %1 oranla ise sanayi aboneleri için elektrik tüketim vergisinin alındığı açıklanmış.

"Puant tüketim" ise elektrik tüketicilerinin en yüksek enerji talebinin olduğu saat dilimi olarak tanımlanmış. Bu saat diliminde talebin yüksek olması nedeniyle fiyatlar da genellikle artabilir.

Son olarak, "Elektrik faturasında BTV yüzde kaç?" başlığı altında belirtilen oranlar doğrultusunda mesken ve ticarethane abonelerinden tüketim tutarının %5'i, sanayi grubundan ise %1 oranında BTV tahsil edildiği ifade edilmiş.

"Belediyeler BTV den muaf mı?" başlığında ise hastane, sağlık ocakları, ibadethaneler gibi belirli kurum ve sosyal kuruluşların elektrik tüketimlerinin bu vergiye tabi olmadığı belirtilmiş.

Geri