AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

BT anjiyo ne icin yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

BT anjiyo ne için yapılır?​

Kalp tomografisi/Koroner BT anjiyografi, özellikle koroner arterler ile ilgili olmak üzere kalbin anatomik bozukluklarının değerlendirilmesinde ve pek çok kalp hastalığının tedavi planlamasında yol gösterici olarak uygulanan, kontrast madde kullanılarak çekilen tomografik bir görüntüleme metodudur.

Anjiyonun hayati tehlikesi var mı?​

Anjiyonun hayati tehlikesi var mı?
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1’in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.

Türkiyenin en iyi Kalp Damar Cerrahisi kimdir?​

Türkiyenin en iyi Kalp Damar Cerrahisi kimdir?
Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül’e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi.

Anjiyo olduktan sonra kaç gün istirahat?​

Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.

BT anjiyo öncesi su içilir mi?​

BT anjiyo öncesi su içilir mi?
Tetkik öncesi 5 saat süreyle hiç bir şey yiyip içilmemelidir. Tetkikten bir gece önce nabız artırıcı kahve, çay, enerji içeceği gibi yiyecek ve içecekler kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği, alerji gibi geçirilen önemli hastalıklar mutlaka doktora bildirilmelidir.

Anjiyo olduktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Anjiyo olduktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Beslenmesinde ağır yiyecekler kullanmamalı ve yağ, tuz, un gibi ürünlerde azaltmaya gitmelidir. Aynı zamanda ağır işlerde çalışılmaması gerekir. Anjiyo sonrasında iyileşme dönemi yaşanmaktadır. Bu süreç içinde çok dikkatli olunması ve kalbi, damarları etkileyecek hareketler yapılmamalıdır.

Anjiyo olması gereken hasta olmazsa ne olur?​

Ancak bilmeniz gereken bir gerçek var ki, ikinci yolun seçilmesi yani tıkalı olan damarların açılması halinde, yeni bir kalp krizi geçirme ve kalp krizinden ölme riski önemli ölçüde azalmaktadır. Diğer yandan el ve ayaklarınızdaki üşüme, dolaşım bozukluğundan olabileceği gibi, sinirsel etkenlere de bağlı olabilir.

Anjiyo nasıl bir ameliyat?​

Anjiyo nasıl bir ameliyat?
Anjiyo ameliyatı ortalama 15-30 dakika arası sürmektedir. Giriş yerine göre kol veya kasık damarının bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında o damardan kateter adı verilen plastik borularla kalp damarlarına ulaşılır ve boya verilerek kalp damarları görüntülenir.

Ahmet Akgül hangi hastanede görev yapıyor?​

Ahmet Akgül hangi hastanede görev yapıyor?
Dr. Ahmet Akgül, halen İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Yönetim Kurulu ve Senato Üyeliği, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, Gerontoloji Bölüm Başkanlığı, İst-GETAM kurucu başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

Prof Dr Ersan Özbudak kimdir?​

1977 yılında Uşak ili Sivaslı ilçesinde doğdu. 1994 yılında başladığı tıp eğitiminin 3 yılını Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi, 3 yılını Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde tamamlayarak 2000 yılında mezun oldu.

Stent takılan hasta kaç gün rapor alır?​

Stent takılan hasta kaç gün rapor alır?
(1) Koroner artere stent uygulanacak hastalarda; kardiyoloji veya kalp damar cerrahisi uzman hekimleri tarafından rapor aranmaksızın 24 saat öncesinden başlanabilir. Stent takılan hastalarda hastanın taburcu olmasından itibaren rapor aranmaksızın 4 haftalık doz bu hekimler tarafından reçete edilebilir.

BT anjiyo öncesi nelere dikkat edilmeli?​

BT anjiyo öncesi nelere dikkat edilmeli?

Anjiyodan önce ne yapılmalı?​

Hasta, anjiyografi işlemine alınmadan önce, varsa takma dişlerinin veya damağının ve tüm takılarının çıkarılması gerekmektedir. Koroner anjiyografi laboratuvarında işlem yapılacak bölge, anestezik bir ilaç ile uyuşturulur, gerek görülürse de sakinleştirici ilaç uygulanır.

Anjiyodan sonra ne zaman ayağa kalkılır?​

Anjiyodan sonra ne zaman ayağa kalkılır?
Kanama durunca da bandaj yapılır ve üzerine kum torbası ile basınç uygulanır. Genellikle 6 saat sonra hasta ayağa kalkabilmektedir.

Anjiyo olduktan sonra ne yemeli?​

Anjiyo olduktan sonra ne yemeli?
Sıvı gıdaların tüketilmesinin yanısıra hasta özellikle aşırı yağlı besinlerden uzak durmalı ve beslenmesine her zamankinden daha fazla özen göstermelidir. Katı yiyeceklerin tamamen kesilmesi gibi bir durum söz konusu olmasa da hastanın anjiyo sonrası vücudu için sıvı gıdalar tüketmesi yararına olacaktır.
 
BT anjiyo, koroner arterlerin değerlendirilmesi ve kalp hastalıklarının tedavi planlamasında kullanılan bir tomografik görüntüleme yöntemidir. Anjiyo sırasında yapılan müdahalelerin hayati riskleri vardır. Örneğin, kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, alerjik reaksiyonlar, böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon ve radyasyon maruz kalma gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Türkiye'de en iyi Kalp Damar Cerrahisi alanında ismini dünya literatürüne yazdıran ve birçok başarılı tedavi gerçekleştiren isimlerden biri İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül'dür. Kendisine "Yılın en iyi cerrahı" ödülü verilmiştir.

Anjiyo sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken önemli hususlar vardır. Kanama kontrolü amacıyla hastaların belirli bir süre istirahat etmeleri gerekir. Ayrıca ağır yiyeceklerden kaçınmak, beslenmede dikkatli olmak ve ağır işlerden kaçınmak önemlidir. Hasta, iyileşme sürecinde kalp ve damarları etkileyecek hareketlerden kaçınmalıdır.

Anjiyo öncesi hastaların belirli kurallara uymaları gerekir. Örneğin, tetkikten 5 saat önce hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Ayrıca, nabız artırıcı içecekler kullanılmamalı ve geçirilmiş önemli hastalıklar doktora bildirilmelidir.

Anjiyo ameliyatı, genellikle 15-30 dakika arasında sürmekte olup lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Kateter vasıtasıyla damara ulaşılır ve boya verilerek kalp damarları görüntülenir.

Stent takılan hastaların rapor alma süresi belirli kurallara tabidir. Koroner artere stent uygulanan hastalar, taburcu olduktan sonra 4 haftalık doz için reçete alabilirler.

Son olarak, anjiyo sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ise beslenmeleridir. Anjiyo sonrası sıvı gıdalar tüketmek, aşırı yağlı besinlerden uzak durmak ve beslenmeye özen göstermek önemlidir. Ayrıca ayağa kalkmadan önce kanamanın durduğundan emin olmak ve bandajın sağlam olmasına dikkat etmek gereklidir.
 
Geri
Üst