AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Brassica sebzeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Brassica sebzeleri nelerdir?​

Brassica cinsi bitkilerin bir parçasıdır. Brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri içermektedir (1,2,3,4).

Alabaş çok yıllık mı?​

Alabaş, Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi (lahana şalgamı tamlamasının Almanca’sından) gibi isimlerle de bilinir. iki yıllık bir sebzedir, yabani lahanalardan yere yakın, kalın köklü bir çeşit olarak evriştirilmiştir.

Brokoli hangi sebzelerin bileşimi?​

Brokoli hangi sebzelerin bileşimi?
Brokoli, Brassicaceae familyasına ait iki yıllık, turpgillerden bir sebzedir. Bu familyaya ait olan diğer ünlü sebzeler karnabahar, Brüksel lahanası ve lahanadır. Brassica oleracea var. italica brokolinin bilimsel adıdır ve brokoli adı İtalyanca “broccolo” kelimesinden gelmektedir.

Karnabahar diğer adı nedir?​

Halk dilinde karnıbahar olarak bilinmesine rağmen doğru ismi karnabahar olan turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, koyu yeşil yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan iki yıllık otsu bitki.

Glukosinolat hangi besinlerde bulunur?​

Glukosinolat İçeren Gıdalar Glukosinolatlar bitkilerin tohum başta olmak üzere kök, yaprak ve saplarında yer alır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz brokoli, karnabahar, lahana, tere, turp, şalgam, kolza ve roka gibi Brassica sebzelerinin içerisinde vardır.

İzotiyosiyanat nelerde bulunur?​

İzotiyosiyanat nelerde bulunur?
“İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor. Günümüzde marketlerde rahatlıkla turşusunu bulabildiğimiz kapari bitkisinde yüzde 40 metil izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat mevcut.
Alabaşın zararları nelerdir?​
Alabaş bitkisinin bilinen ciddi bir zararı yok. Ancak, vücudun iyot emilimini azaltma gibi bir etkisi söz konusu olabiliyor. Özellikle alabaş bitkisi fazla tüketildiğinde, vücudun iyot dengesini bozulabilir. Bu nedenle diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi alabaş yerken de dikkatli olmalı, aşırıya kaçmamalısınız.
Alabaş günde ne kadar tüketilmeli?​
Eğer meyve gibi çiğ yiyecekseniz, dilimledikten sonra iyotlu tuz serperek ve limon sıkarak yemelisiniz. Tiroit problemi yaşamamak için haftada bir kez tüketilmesini öneriyoruz. İstediğiniz şekilde çiğ ya da pişmiş olarak tüketebilirsiniz.

Brokoli sebze mi meyve mi?​

Brokoli sebze mi meyve mi?
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.

Karnabaharın ismi neden karnabahar?​

Farsça karamb-i bahār كرمب بهار “ilkbahar lahanası” deyiminden alıntıdır. Farsça deyim Arapça ve Farsça karamb كرمب “lahana” (NOT: Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen krámbē κράμβη sözcüğü ile eş kökenlidir. )

Karnabahar neden karnabahar denir?​

doğrusu karnabahar. arapça, farsça ve eski yunancada karamb/krambe; lahana demekmiş. karamb-i bahar; yani; “ilkbahar lahanası”ndan yürüyüp gelip karnabahar olmuş.

Sulforafan hangi besinlerde bulunur?​

Sulforafan hangi besinlerde bulunur?
Sülforafan (Sulforaphane) brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve karalahana gibi lahana ailesinden gelen bitkilerde bulunan bir kimyasaldır.

Allil Izotiyosiyanat nedir?​

Bitkilerden elde edilen birçok doğal izotiyosiyanat, glukozinolatlar adı verilen metabolitlerin enzimatik dönüşümü ile üretilir . Alil izotiyosiyanat gibi bu doğal izotiyosiyanatlar da hardal yağları olarak bilinirler .

Alabaş hangi hastalıklara iyi gelir?​

Zayıflamak isteyen veya formunu korumak isteyen kişiler için iyi bir alternatiftir. 2. A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve kalsiyum, potasyum, fosfor, demir mineralinin kaynağıdır. 3. Antioksidan kapasitesi çok yüksek olan bu ot özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
 
Brassica sebzeleri, Brassica cinsi bitkilerin parçasıdır ve şunları içerir: brokoli, roka, çin lahanası, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeler (1,2,3,4).

Alabaş, iki yıllık bir sebzedir ve diğer adları şunlardır: Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi. Yabani lahanalardan evrimleşen alabaşın kalın köklü ve yere yakın bir çeşit olduğu bilinmektedir.

Brokoli, Brassicaceae familyasına ait bir sebzedir. Karnabahar, Brüksel lahanası ve lahananın da bu familyaya ait olduğu bilinir. Brokolinin bilimsel adı Brassica oleracea var. italica'dır ve İtalyanca "broccolo" kelimesinden gelir.

Karnabaharın diğer adı halk arasında "karnıbahar" olarak bilinir. Ancak doğru ismi "karnabahar" olan bu sebze, çiçekleri etli ve tanecikli, yeşil yaprakları lahana yaprağına benzeyen bir bitkidir.

Glukosinolatlar bitkilerin tohum, kök, yaprak ve saplarında bulunur. Brokoli, karnabahar, lahana, tere, turp, şalgam, kolza ve roka gibi Brassica sebzeleri glukosinolat içerir.

İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunmaktadır. Kapari bitkisinde yüzde 40 metil izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat bulunur.

Alabaşın bilinen ciddi bir zararı yoktur, ancak vücudun iyot emilimini azaltabileceği bilinmektedir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Alabaşın haftada bir kez tüketilmesi önerilir ve istenilen şekilde çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir.

Brokoli, lahanagiller familyasından bir sebzedir ve küçük yeşil yumrular şeklinde olup haşlanarak tüketilir.

Karnabaharın ismi, Farsça kökenli "karamb-i bahār" deyiminden gelir ve "ilkbahar lahanası" anlamına gelir.

Sulforafan, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve karalahana gibi lahana ailesinden gelen bitkilerde bulunan bir kimyasaldır.

Allil Izotiyosiyanat gibi doğal izotiyosiyanatlar, bitkilerde glukozinolatlar metabolitlerinin enzimatik dönüşümü ile üretilir ve hardal yağları olarak bilinirler.

Alabaş, A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri kaynağıdır. Antioksidan kapasitesi yüksek olan alabaş, özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösterebilir.
 
Geri
Üst