AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Brakial Pleksus Tedavi edilmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.582
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Brakial Pleksus Tedavi edilmezse ne olur?​

Yaralanan brakial pleksus tarafındaki kolda hareket ettirememe, kuvvet kaybı, yumruk yapma ve kavramada bozukluk, kol kaslarında incelme ve yumuşama gelişmesi.Tedavi edilmezse belirtiler ilerleyebilir.

Brakial pleksus ne demek?​

Brakial pleksus ne demek?
Brakiyal pleksus (Brachial plexus), boynun her iki yanında yer alan, omuz, kol ve elin hareketini ve duyusunu sağlayan sinir ağıdır. Karmaşık bir anatomik yapısı vardır.

Brachial plexus yaralanması nedir?​

Brakiyal Pleksus Yaralanmaları, boyun ve omuzdaki sinirler bir çarpışmadan sonra gerildiğinde veya sıkıştığında oluşan yaralanmalardır. Bu yaralanmalar temas ve çarpışma sporlarında yaygındır. Omuzdan ele yayılan acı veya yanma ağrıları olarak adlandırılır.

Brakial pleksus hangi kasları çalıştırır?​

Brakial pleksus hangi kasları çalıştırır?
Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir.

Pleksopati ne demek?​

En sık tutulum şekilleri tüm pleksus (pan-pleksopati), üst trunkus veya alt trunkus tutulumlarıdır. Tüm pleksusun hasarında, C5-T1 segmentinden innerve olan tüm kaslarda güç kaybı; o kolda derin tendon reflekslerinde azalma veya kayıp ve omuza kadar uzanan duyu kusuru görülür. Kol gevşektir.

Sağ brakial pleksus nedir?​

Sağ brakial pleksus nedir?
Brakial Pleksus, omurilikten çıkan sinir köklerinin üç büyük dal halinde seyrederek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu, koltuk altı bölgesinde yer alan büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar.

Servikal pleksus ne demek?​

Pleksuslar, T2-11 hariç olmak üzere, spinal sinirlerin ön ana dallarının (ÖAD; ventral rami) birleşmesi ile oluşan karmaşık sinir ağlarıdır. Servikal (C1-4 ventral rami), brakiyal (C5-8 ve T1 ÖAD), lomber (T12 ve L1-L4 ÖAD), sakral (L4-5 ve S1-4 ÖAD) ve koksigeal (S5 ÖAD ve koksigeal sinir) pleksuslar mevcuttur.

Pleksus hasarı nedir?​

Pleksus hasarı nedir?
Zorluklarla karşılaşmış ancak yaşamıyı başarmış isek eğer karşılaşabileceğimiz sorunlardan birisi ‘Doğumsal Brakiyal Pleksus yaralanması’ olarak tanımlanan boyun bölgesindeki omurlardan çıkıp kolun sinirlerini oluşturan örgünün (pleksusun) zedelenmesidir. Burada oluşan hasar kürek kemiği, omuz ve kol kaslarını etkiler.

Brakial pleksus zedelenmesi hangi pozisyonda olur?​

Çoğunlukla C5-C6 spinal sinirler etkilenirken C7 de de zedelenme olabilmektedir. Bu tip yaralanması olan bebekler omuzlarını hareket ettiremezler ve kollarını uzatıp döndürmekte zorlanırlar. Omuzları düşüktür ve bahşişçi eli olarak tanımlanmaktadır.

Brakial pleksus sinirleri nelerdir?​

Brakial pleksus sinirleri nelerdir?
 
Brakial pleksus sinirleri, omuz, kol ve elin hareketini ve duyusunu sağlayan sinir ağının ana bileşenleridir. Brakial pleksusunun ana sinirleri şunlardır:

1. **Radial Sinir:** Bu sinir, kolda önemli rol oynayan bir sinirdir. Kolun arkasındaki kasları kontrol eder ve el bileği ve parmakların genişletilmesini sağlar.

2. **Median Sinir:** Bu sinir, elin iç yüzeyindeki kasları kontrol eder ve bazı parmakların hareketini sağlar. Aynı zamanda elin bazı bölümlerindeki duyuyu ileten önemli bir sinirdir.

3. **Ulnar Sinir:** Bu sinir, elin küçük parmak tarafındaki kasların kontrolünü sağlar. Aynı zamanda elin yan tarafındaki duyuyu iletir.

4. **Axillary Sinir:** Bu sinir, omuzun dış yanını ve bazı omuz kaslarını kontrol eder.

5. **Musculocutaneous Sinir:** Bu sinir, ön kolun ön kısmındaki kasları kontrol eder.

Bu sinirler brakial pleksusun bileşenleridir ve kolun hareketleri ile ilgili çok önemli roller üstlenirler. Bu sinirlerde meydana gelen herhangi bir zedelenme veya hasar, kolun işlevselliğini etkileyebilir ve çeşitli semptomlara yol açabilir.
 
Geri
Üst