AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bradikardisi olan hastaya ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bradikardisi olan hastaya ne yapılır?​

Tedavi yönteminde ise ilaçlar ve elektriksel tedaviler kullanılıyor. Bunların yanında cerrahi tedavi de kullanılıyor. İlaç kullanımında kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerler ve digoxin kullanılır. İlaç kullanılmadığı takdirde kateter ablasyonu ile ritim bozuklukları düzeltilebilir.

Kardiyak Arreste 3 şoktan sonra hangi ilaç?​

VF veya nVT: (3. şoktan sonra) Yetişkin hastalarda: 300 mg İV (%5 Dekstroz ile 20 ml’ye tamamlanır), 10 dk sonra 150 mg İV tekrarlanarak uygulanır. Çocularda 5 mg/kg IV bolus olarak 2 doz uygulanabilir.

Ileri yaşam desteği uygulamaları nelerdir?​

Ileri yaşam desteği uygulamaları nelerdir?
Hastanın entübe olup olmamasına göre kompresyon ventilasyon oranı belirlenir. Eğer hasta entübeli değilse yada henüz entübe edilmemiş ise, yetişkinlerde 30 kompresyon sonrasında 2 ventilasyon, Bebek ve çocuklarda 15 komresyondan sonra 2 ventilasyon yapılarak ileri yaşam desteği sürdülülür.

Nabız 40 altına düşerse ne olur?​

Düşük nabız neden olur? Bradikardi yani düşük nabız kalp atım hızının normal kabul edilen değerlerin altında olması durumudur. Nabız ölçme sonucunda dakikada 40 ve altında atan kalp, yeterli miktarda kan pompalayamaz ve vücut yeteri kadar oksijenlenmediği için dokular zarar görür.

Bradikardi ne zaman tehlikelidir?​

Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60’ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40’ın altına düşerse ya da 60’ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir.

Inotrop ilaçlar hangileri?​

Inotrop ilaçlar hangileri?
Bugün için kullanımı yaygın olan inotropik ilaçlar; sempatomimetikler, fosfodiesteraz III inhibitörleri (FDE-III), kardiak glikozidler, kalsiyum, kalsiyum sensizitanları ve diğer tedavi yaklaşımlarıdır. Levosimendan yeni bir grup olan kalsiyum sensizitanıdır.
Kardiyak Arrestte kullanılan amiodaron kaç mg yapılır?​
AF Kardiyoversiyonunda; – İkinci basamak tedavidir. – Doz: Yükleme dozu, 5 – 7 mg/kg, 30 – 60 dk’da, Sonrasında total doz 10 gr olacak şekilde 1200 – 1800 mg / 24h, günlük infüzyon şeklinde verilmelidir.
Ventriküler Fibrilasyonda nabız alınır mı?​
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır. Nabız yoksa defibrilatör varlığında hemen yapışkan pedler yapıştırılır ve ritm analizi yapılır.

Ileri yaşam desteği nedir?​

Ileri yaşam desteği nedir?
İleri kardiyak yaşam desteği, hastanın havayolu açıklığı, solunum ve dolaşımını belirli ilkeler çerçevesindeki bir dizi işlem ve girişimleri uygulayarak tekrar kazandırmaya çalışmaktır. Kardiyak arest sırasında birinci derecede önemli olan uygulamalar, temel kardiyopulmoner resusitasyon ve erken defibrilasyondur.

Ileri yaşam desteği tanımı nedir?​

Temel Yaşam Desteği ani kardiyak arrest, kalp krizi, inme ve yabancı cisim obstrüksiyonu belirtilerini tanımak; kardiyopulmoner resüsitasyon yapmak ve otomatik eksternal defibrilatör ile defibrilasyon yapmayı içerir.

İnotrop ne için kullanılır?​

İnotropik tedavi; optimal medikal ve vazodilatör tedaviye yanıt vermeyen, dekompanse kalp yetmezliği olan hastalarda, olumsuz hemodinamiyi ve uç organ hasarını düzeltmek için kullanılır.
 
Bradikardisi olan hastaya yaklaşım, tedavi ve ilaç seçenekleri hakkında bilgiler vermişsiniz. Bradikardi durumunda ilaçlar, elektriksel tedaviler ve cerrahi tedaviler kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinde kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerler ve digoksin gibi ilaçlar tercih edilebilirken, kateter ablasyonu da ritim bozukluklarını düzeltebilmektedir.

Kardiyak arrest durumunda ise belirli protokollere göre ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Ventriküler fibrilasyon veya taşikardi durumlarında belirlenen dozlarla ilaçların intravenöz yollarla uygulanması gerekebilir.

İleri yaşam desteği uygulamalarında da hastanın durumuna göre kompresyon ve ventilasyon oranları belirlenmektedir. Entübe olup olmayan hastalara göre farklı uygulamalar gerçekleştirilir. Yetişkinlerde 30 kompresyon sonrası 2 ventilasyon, bebek ve çocuklarda ise 15 kompresyon sonrası 2 ventilasyon şeklinde ileri yaşam desteği sürdürülebilir.

Daha detaylı bilgi için ayrı başlıklarda sorular sormuşsunuz. Bradikardi durumunda nabız 40 altına düşerse dokuların yeterince oksijenlenemeyeceği ve zarar görebileceği belirtilmiş. Bradikardi, yetişkinlerde dakikada 60 ila 100 arasında olan normal kalp atım hızının altında olması durumudur ve 40'ın altına düşmesi tehlikeli olarak kabul edilir.

İnotrop ilaçlar, dekompanse kalp yetmezliği olan hastalarda optimal medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda olumsuz hemodinamiyi ve uç organ hasarını düzeltmek için kullanılır. Yaygın olarak sempatomimetikler, fosfodiesteraz III inhibitörleri, kardiyak glikozidler, kalsiyum ve kalsiyum sensitizanları gibi ilaçlar inotrop etki gösterebilir.

Amiodaronun kardiyak arrest durumunda kullanımı ve dozajı belirli protokollere göre yapılmalıdır. Ventriküler fibrilasyon durumunda ise nabız kontrolü yapılmalı ve defibrilatör varlığında gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

İleri yaşam desteği ve temel yaşam desteği konularında da belirli protokoller ve uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalarla hastanın dolaşımını ve solunumunu yeniden sağlama çabası içinde olunur.

İnotropik tedavi ise dekompanse kalp yetmezliği olan hastalarda hemodinamiyi düzeltebilmek ve uç organ hasarını engellemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalarda tercih edilir.
 
Geri
Üst