Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

BPPV ne zaman gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

BPPV ne zaman gecer?​

Benign paroksizmal pozisyonel vertigoda (BPPV) hastalık bir kaç hafta veya ayda kendiliğinden sonlanır. Bu durumdaki hastaya hekimler bazı pozisyonel manevralar yapabilirler. Düzelmeyen hastalara yönelik nadiren düzelmeyen hastalara iç kulağa yönelik cerrahi düşünülebilir.

Dix hallpike testi nasıl yapılır?​

Dix ve Halpike tarafından 1952 yılında tanımlanmıştır. Bu manevra da hasta oturur pozisyonda iken başı masanın kenarından hafifçe sarkacak şekilde sağa çevrilerek yatırılır ve 30 saniye tutulduktan sonra tekrar oturtulur. Yine 30 saniye sonra aynı manevra baş sol tarafa çevrilecek şekilde tekrarlanır.
Kristal oynaması nasıl geçer?​
BPPV de en sık uygulanan tedavi repozisyon manevraları yani kristallerin tekrar orjinal yerine gönderildiği manevralardır. Epley Manevrası posterior (arka ) yarım daire kanalı BPPV sinde en sık kullanılan manevradır. Lateral (yan) yarım daire kanalı BPPV sinde ise sıklıkla Barbekü Manevrası kullanılır.

Pozisyonel Vertigo kendiliğinden geçer mi?​

Pozisyonel Vertigo kendiliğinden geçer mi?
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.

Dix hallpike testi neden yapılır?​

Dix hallpike testi neden yapılır?
başın 45 derece yukarı ve test edilen kulağa doğru çevrilerek ve hasta baş aşağı yatırılarak yapılan bir testtir. posteiror ve superior kanal bppv tanısında kulanılır. nistagmus ve / veya baş dönmesi sonrası epley manevraları uygulanarak tedavisi tamamlanır. adı üstünde benigndir.

BPPV tanısı nasıl konur?​

(BPPV) tanı testleri, belli başlı hareketleri ile ortaya çıkan, tekrar edebilen, kısa baş dönmesi atakları geçiren bir hastada yapılır ve Hallpike testi denilen provakasyon manevrası sırasında nistagmus (gözlerde titreme) gözlemlenerek doğrulanır. İncelemede nistagmus görülmezse BPPV tanısı belirsizdir.

Kristal kayması ne kadar sürer?​

Genelde bir dakikadan az sürer fakat gün içerisinde başın her hareketinde ortaya çıkmasından dolayı son derece rahatsız edici bir durumdur. Rahatsızlığın etkisi, hafif de olabilir; mide rahatsızlığı ve kusma oluşturacak kadar şiddetli de seyredebilir.
 
Benign paroksizmal pozisyonel vertigo (BPPV) genellikle kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. BPPV'den muzdarip olan kişilerde hastalık birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden sonlanabilir. Ancak bazı durumlarda düzelme olmayabilir ve bu durumda hekimler pozisyonel manevralar uygulayarak tedavi sürecine destek olabilirler. Nadir durumlarda ise düzelme olmayan BPPV hastaları için cerrahi müdahale düşünülebilir.

Dix Hallpike testi, BPPV tanısında önemli bir rol oynayan bir testtir. Bu test sırasında hastanın başı belirli bir şekilde hareket ettirilerek nistagmus (gözlerde titreme) gözlemlenir ve posterior ve superior yarım daire kanalı BPPV tanısında yardımcı olabilir. Eğer nistagmus ve baş dönmesi belirtileri görülürse, tedavi için Epley manevraları gibi yöntemler uygulanabilir.

BPPV tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri kristallerin tekrar orijinal yerlerine yerleştirilmesini sağlayan repozisyon manevralarıdır. Örneğin, Epley Manevrası posterior yarım daire kanalı BPPV tedavisinde sıkça tercih edilen bir manevradır. Barbekü Manevrası ise lateral yarım daire kanalı BPPV tedavisinde kullanılabilir.

Kristal kayması rahatsızlığı genellikle bir dakikadan az sürse de günlük hayattaki her baş hareketinde meydana gelmesi sebebiyle oldukça rahatsız edici olabilir. Bu durum hafif olabileceği gibi bazen mide bulantısı ve kusmaya neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu tür belirtilerle karşılaşan kişilerin bir kulak burun boğaz uzmanına veya uzman bir hekime başvurması önemlidir.
 
Geri
Üst