AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bozuk gıda nasıl anlaşılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
imagesbozukgidanasilanlasilir5afadf66e0061

Sağlık sorunlarına yol acabilen bozulmuş gıdaları anlamanın puf noktaları

Ciddi sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol acabilecek bozulmuş gıdaların, dış gorunuşleri ve tatları, tazelik ya da bozulmuşlukları hakkında ipucu veriyor

Uludağ Universitesi Veteriner Fakultesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta ciddi sağlık sorunlarına yol acabileceğini soyledi

Bazı gıdalardaki bozulmanın dış gorunuşu ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları soyledi:

''Bozulmuş balık kotu koku, kuflu tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kotu koku, ciğ sutteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavisarı, kırmızı renk oluşumu, sunme ve kopurme bozulma olduğunu gosterir

Bozulmuş ekmekte sunme ve kuflenme, etlerde dış yuzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma gorulur Kabuklu deniz hayvanlarında bozulma kotu koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve kotu kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir''

Meyvelerdeki bozulmanın ceşitli renkte curumelerden rahatlıkla tespit edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delikli yapı, ceşitli renk oluşumlarının urunun bozulmuş olduğunu gosterdiğini bildirdi

Recel ve marmelattaki ekşime ve kopurme, sucukta yapışkan tabaka oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret edeceğini belirten Tayar, ''Taze sebzedeki yapışkanlık, curumeler ve ekşime, tereyağındaki acılaşma, ekşime, ceşitli tat bozuklukları, kotu koku, siyahlaşma, mavisiyah lekeler, pembekırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gosterir'' dedi

Prof Dr Tayar, yoğurtta gorulen ekşime ve kopurmenin bozulmayı gostereceğini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimsi olması, sarısında siyah curukluk, kırmızımsı, pembe renkli curumeler, kuflu ve kotu kokuyla anlaşılabileceğini bildirdi
 
Geri
Üst