Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.101
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mi?​

(1) Taraflar, Kanunda belirtilen süreden sonra delil gösteremezler. Ancak bir delilin sonradan ileri sürülmesi yargılamayı geciktirme amacı taşımıyorsa veya süresinde ileri sürülememesi ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa, mahkeme o delilin sonradan gösterilmesine izin verebilir.
Yargıtay’ dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır. Ancak direnme üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca verilen kararlara karşı direnilemez. Önceki hükmünde direnmeyen mahkeme, davayı yeniden inceler, gerekirse delil toplar ve yeni bir hüküm verir.

Taraflarca tasarruf ilkesi nedir?​

(1) Hâkim, iki taraftan birinin talebi olmaksızın, kendiliğinden bir davayı inceleyemez ve karara bağlayamaz. (2) Kanunda açıkça belirtilmedikçe, hiç kimse kendi lehine olan davayı açmaya veya hakkını talep etmeye zorlanamaz.

Taraflarca hazırlama ilkesi ne demek?​

Taraflarca hazırlama ilkesi ne demek?
Taraflarca hazırlama ilkesi, davanın ve savunmanın dayanağı olan vakıaların ve bunların delillerinin taraflarca mahkemeye bildirilmesi demektir. Bu ilke tasarruf ilkesinin doğal bir tamamlayıcısıdır. Hâkim, incelemesini taraflarca kendisine bildirilmiş olan dava malzemesi üzerinde yapar.

Hukukta tasarruf ilkesi nedir?​

Hukukta tasarruf ilkesi nedir?
Ve 26.maddelerinde düzenlenen tasarruf ilkesine göre, hakim, tarafların talebi olmadan bir uyuşmazlığı kendiliğinden inceleyemez ve karara bağlayamaz. Kanunda açıkça belirtilmedikçe hiç kimse kendi lehine olan davayı açmaya ve icra takibini yapmaya zorlanamaz.

Delil dilekçesi ne zaman sunulur?​

Bunun yanı sıra yeni getirilmiş olan ç bendiyle birlikte taraflara ellerindeki delilleri sunabilmeleri için iki haftalık kesin süre verildiği ve bu sürede delillerini sunmayan veya bu delillere ilişkin açıklama yapmayan tarafın bu delile dayanmaktan vazgeçmiş olacağı ifade edilmiştir.

Tanık dilekçesi ne zaman verilir?​

“6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda tanıkların ne zaman gösterileceği belirtilmemiştir. Ön inceleme duruşmasında taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu belirlendikten sonra taraflara delillerini bildirmeleri için süre verilir.

Hukukta re’sen ne demek?​

Hukukta re’sen ne demek?
Resen Ne Demek? Resen kelime anlamı olarak kendi başına, kendiliğinden, bağımsız olarak anlamlarına gelmektedir. Resen kelimesi hukuki anlamda ise bir kamu kurumunun veya yargı organının bir talep olmaksızın kendiliğinden harekete geçmesi, işlem yapması gibi anlamlara gelmektedir.

Dava açmak neden tasarruf işlemi?​

Dava açmak neden tasarruf işlemi?
Davacı, talep konusunun sadece bir kısmı hakkında hüküm elde etmek üzere bir dava açtığında mahkeme, davacının hakkının aslında daha fazla olduğunu tespit etse bile, taleple bağlılık kuralı gereği davada talep sonucu olarak gösterilen miktarı aşacak şekilde karar veremez.”şeklinde içtihatta bulunmuştur.
 
Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mi konusunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtildiği gibi taraflar, belirtilen süreden sonra genel olarak delil gösteremezler. Ancak, bir delilin sonradan ileri sürülmesinin yargılamayı geciktirme amacı taşımadığı veya süresinde ileri sürülememesinin ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmadığı durumlarda, mahkeme o delilin sonradan gösterilmesine izin verebilir.

Bozma kararı verilen bir davada, mahkemenin direnme hakkı vardır. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca verilen kararlara karşı direnme yapılamaz. Önceki hükmünde direnme eksikliği olan mahkeme, davanın yeniden incelenmesine ve gerektiğinde yeni delillerin toplanmasına olanak tanır.

Taraflarca tasarruf ilkesi, hâkimin tarafların talebi olmadan davanın incelemesini ve karara bağlanmasını yapamayacağını belirler. Bu ilke, kanunda açıkça belirtilmedikçe hiç kimsenin kendi lehine olan davayı açmaya veya hakkını talep etmeye zorlanamayacağını da ifade eder. Taraflarca hazırlama ilkesi ise dava ve savunmanın dayanağını oluşturan vakıaların ve delillerin taraflarca mahkemeye bildirilmesini gerektirir.

Resen ise hukuki açıdan, bir kamu kurumunun veya yargı organının bir talep olmadan kendi başına harekete geçmesini ifade eder. Dava açmak ise bir tasarruf işlemidir çünkü davacının talep ettiği konu hakkında mahkemeden hüküm elde etmek üzere başlattığı bir süreçtir. Mahkeme, taleple bağlılık kuralı gereği, davada talep edilen miktarı aşacak şekilde karar veremez.

Delil dilekçesi genellikle yeni getirilmiş olan düzenlemelerle birlikte taraflara belirli bir süre verilerek ellerindeki delilleri sunmaları istenir. Bu süre içerisinde delillerini sunmayan veya açıklama yapmayan taraf, o delile dayanmaktan vazgeçmiş kabul edilir. Tanık dilekçesi ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirtilmeyen bir süre içerisinde taraflarca verilir, genellikle ön inceleme duruşmasından sonra taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu belirlendikten sonra delillerin sunulmasına izin verilir.
 
Geri
Üst