AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bozcaada Kalesi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bozcaada Kalesi
Adanın Kuzey burnu üzerinde sabit yer alan kalenin kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde kullanılan kale, Çanakkale Boğazının önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet kadar yenilenmiş Kanuni Sultan Süleyman ve II Mahmut göre genişletilen kale, 1965 – 70‘de Turizm Bakanlığı kadar gözden geçirilmiş 10 m genişliğinde ve 250 m lik su hendeği ile adadan ayrılan Bozcaada kalesi, iç ve dış almak üzere iki kısımdan oluşuyor Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor Kale görkemli görüntüsü ile dışardan olduğu kadar içerden de etkileyici Taş basamaklarla, surlara ve burçlara tırmanan ziyaretçiler Bozcaada panoramasının farklı açılardan izleyebiliyorlar Türkiye ’nin Ege kıyıları fotoğraflanabilirken kale içinde yer alan ufak müze de sergilenen amforalar, hayranlık uyandırıyor Bozcaada ’nın denizle sevişen kalesi, hala bir saldırıya karşı koyabilecekmiş edasıyla nöbet tutuyor, tıpatıp Anamur sahilinde bulunan Mamuriye Kalesi ve Alanya ’nın Akdeniz ’e tepeden bakan Alanya kalesi gibi Son yıllarda fark edilip bir dizi restorasyon sonucu, işterlik kazanan ve restorasyonlar, barlar, pansiyonlar, hediyelik eşya dükkanları ile zenginleştirilen Ankara Kalesi ve kale içi, kaybettiği zamanı bitmiş kazanma telaşı içinde yenilenmeye devam ederken, bulunduğu durumun önemini Ankara ’dan fazla daha önce fark eden illerin başında bulunan Antalya, konumu itibariyle kale ve kale içi evlerinin her yerde doğuşunu fazlasıyla değerlendiriyor *
 
Bozcaada Kalesi, tarihi ve mimari açıdan oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Kale, adanın Kuzey burnu üzerinde bulunmaktadır ve kimler tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat Venedik, Ceneviz, Bizanslılar gibi çeşitli medeniyetler döneminde kullanılmıştır.

Çanakkale Boğazı'nın stratejik konumu nedeniyle önemli bir tarihi yapı olan kale, Fatih Sultan Mehmet döneminde yenilenmiş ve daha sonraları Kanuni Sultan Süleyman ve II. Mahmud tarafından genişletilmiştir. 1965-1970 yılları arasında Turizm Bakanlığı tarafından gözden geçirilen kale, 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeği ile adadan ayrılmaktadır.

Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Surlarla çevrili alanlarında su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla gibi yapılar bulunmaktadır. Kale, görkemli yapısıyla dışarıdan olduğu kadar içeriden de etkileyicidir. Ziyaretçiler, taş basamaklar üzerinden surlara ve burçlara tırmanarak Bozcaada'nın panoramik manzarasını farklı açılardan gözlemleyebilirler.

Kalenin içinde yer alan ufak müzede sergilenen amforalar da oldukça ilgi çekicidir. Bozcaada'nın denizle kucaklaşan kalesi, hala bir saldırı karşısında durabilecekmiş gibi nöbet tutmaktadır. Kale, Anamur sahilinde bulunan Mamure Kalesi ve Alanya'nın Akdeniz'e hakim Alanya Kalesi gibi diğer tarihi kalelerle benzerlik göstermektedir.

Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla turistik bir cazibe merkezi haline gelen Bozcaada Kalesi, barlar, pansiyonlar, hediyelik eşya dükkanları gibi işletmelerle zenginleştirilmiştir. Bu restorasyonlar sayesinde kale ve çevresi daha fazla ziyaretçi çekmektedir. Bozcaada Kalesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.
 
Geri
Üst