- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 130.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Boza neye denir?
Boza: Kış içeceği olarak bilinen boza en eski Türk içeceklerinden biridir ve yapımında su, şeker ve darı irmiği kullanılmaktadır.Orta Asya’dan Türkiye’ye getirdiğimiz içicekler arasındadır. Boza, fermente bir üründür. Florasında pek çok laktik asit bakterisi bulunur.Boza nedir bozanın faydaları?
Darı irmiği veya un, şeker ve su bazlı bir içecek olan boza, içerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakteriler, hem kolon kanseri riskini düşürüyor hem de kısa vadede kabızlığa iyi geliyor.Boza süt ürünü mü?
Boza neden yapılıyor? Boza malzemeleri için kalın bulgur ya da darı, su, pirinç, yaş maya, toz şeker, ılık süt, leblebi ve tarçın yeterlidir. Her mevsimin içeceği boza içeriği şu şekildedir: Bulgur.
Boza ne zaman içilmeli?
Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya’dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde tüketilen bir içecektir.Boza, genelde kış aylarında tüketilir. Bozanın mevsimi 15 Eylül – 15 Mayıs arasıdır.Darının tadı nasıl?
Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlıyken, bekledikçe ekşi bir lezzet kazanıyor. Bozanın kendine özgü tadı ise laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasıyla yani mayalanmasıyla ortaya çıkıyor.Bozayı kimler içer?
Karbonhidrat ve B vitamini açısından da zengindir. Özellikle halsizlik yaşayanların, spor yapanların veya ağır işte çalışanların düzenli olarak günlük boza tüketmesi önerilir. Boza A, B, E ve C vitaminleri, sodyum mineralleri, A, B1, B2, demir, niasin, kalsiyum, fosfor gibi pek çok vitamin ve mineral içerir.
Sağlığa olan faydaları ile bilinen bozanın zararları da vardır. Bunlardan ilki aşırı boza tüketimi midede gaz, şişkinlik ya da ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca boza yaklaşık 150-200 kcal enerji içerdiğinden dolayı gereğinden fazla tüketimi kilo artışlarına neden olabilir.
Araştırma ekibindeki birtakım bilim insanı darı, darı ve buğday, darı+buğday+ mısır karışımlarının anne sütü üzerindeki etkisini farelerde kullanarak çalışmalar yapmış. Elde edilen sonuçlarda %6,5’luk oranla süt arttırıcı nitelikte olan boza yapımının içerisinde darı olduğu tespit edilmiştir.
Boza hangi ülkeye ait?
Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılır. Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya’dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde içilen bir içecektir.
Boza cinsel gücü artırır mı?
Boza afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor. Aynı zamanda emziren annelerin sütünü de artırıyor.Marketlerde satılan boza nasıl içilir?
Oysa boza soğuk içilir. Tarçın toz halinde, sarı leblebi ise taneleriyle atılmalıdır. Boza mayhoş tada sahip koyu kıvamlı bir içecektir. Koyu kıvamı sebebiyle bardaktan direkt içmeye alternatif olarak kaşıkla da içilebilir. Boza +4°C’ de buzdolabında muhafaza edildiğinde 4-5 gün açıldığı zamanki tadını korur.Darı nasıl bir şey?
Darı; tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir veya çok yıllık bitkidir. Ülkemizde insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Van Gölü kıyı bölgelerinde ve Hakkari’de darı türlerinden biri olan “cin darı” kavrulup taştan geçirilerek kavuzlarından ayrılır.