AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Boyuncuk cicegin hangi kismi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boyuncuk Çiçeğin hangi kısmı?​

Ovaryumdan yukarıya doğru uzanan dişicik borusu (boyuncuk = stilus) asmalarda çok kısadır. Stilus ‘un genişlemiş olan uç kısmında tepecik (sigma) bölümü bulunmaktadır.

Bir çiçeğin Antenlerinde oluşturulan çiçek tozlarının aynı çiçeğin veya aynı bitki üzerindeki herhangi bir çiçeğin tepeciği üzerine taşınmasına ne ad verilir?​

Bir çiçeğin Antenlerinde oluşturulan çiçek tozlarının aynı çiçeğin veya aynı bitki üzerindeki herhangi bir çiçeğin tepeciği üzerine taşınmasına ne ad verilir?
Çiçektozunun erkek organın (stamen) başçığından (anter) dişi organın (pistil) tepeciği (stigma) üzerine taşınması, tozlanma olarak adlandırılır. Çiçeklerin morfolojik ve fizyolojik yapısına göre tozlanma, farklı şekillerde gerçekleşir.

Çiçekli Bitkilerde tohum nerede oluşur?​

Dişi organın yumurtalığında bulunan, embriyo, çenek (besin deposu=endosperm) ve koruyucu kabuktan oluşan ve çimlenerek yeni bir bitkiyi meydana getiren yapıya tohum denir.

Bitkide bulunan çiçeğin görevi nedir?​

Bitkide bulunan çiçeğin görevi nedir?
Bitkide çiçeğin görevi tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bir çiçeğin erkek organından serbest kalan polenlerin diğer çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır. Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır: -Polenlerin taşınması rüzgarla sağlanır.
Monoik ve Dioik ne demek?​
bitkilere monoik (tek evcikli) bitkiler denir. sahiptir. bulunuyorsa bu bitkilere de dioik (iki evcikli) bitkiler denir. Antepfıstığı, incir, hurma, papaya, kivi, ıspanak, kuşkonmaz dioik bitkilerdir.

Hem erkek hem dişi çiçekleri aynı bitki üzerinde yer alan bitkilere ne ad verilir?​

Hem erkek hem dişi çiçekleri aynı bitki üzerinde yer alan bitkilere ne ad verilir?
Eğer erkek ve dişi çiçek aynı bitki üzerinde ise bu bitkilere bir evcikli “monoik” (fındık, ceviz, kestane, dut ) bitkiler adı verilir. Fakat erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde ise buna iki evcikli “dioik” (antepfıstığı, incir, kivi, hurma) adı verilir.

Çiçekli bitkilerde polen nerede oluşur?​

Polen(çiçek tozu), bitkilerin genetik bilgilerini taşıyan erkek üreme tanecikleridir. Polen, çiçeğin erkek organının (stamen) başçığında yer alan polen keselerinde çiçek tozu ana hücreleri tarafından meydana getirilir.

Çiçeklerin yapısı nedir?​

Çiçeklerin yapısı nedir?
Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur. Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal). Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir.
 
Boyuncuk çiçeğin ovariumdan yukarıya doğru uzanan dişicik borusu (stilus) asmalarda çok kısadır ve genişlemiş uç kısmında tepecik (sigma) bulunmaktadır. Bu yapı çiçekte tozlanma işlevini gerçekleştirir.

Çiçek tozlarının aynı çiçeğin veya aynı bitki üzerindeki herhangi bir çiçeğin tepeciği üzerine taşınmasına tozlanma denir. Tozlanma, polenlerin erkek organ olan stamenden dişi organ olan pistilin tepeciği (stigma) üzerine taşınması işlemidir ve bitkinin çoğalmasını sağlar.

Bitkilerde tohum, dişi organın yumurtalığında bulunan embriyo, çenek (besin deposu=endosperm) ve koruyucu kabuktan oluşan yapıdır ve çimlenerek yeni bir bitkiyi meydana getirir.

Bitkide bulunan çiçeklerin görevi, tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bu süreçte polenlerin taşınması genellikle rüzgarla gerçekleşir.

Monoik bitkilerde erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde yer alırken, dioik bitkilerde erkek ve dişi çiçekler farklı bitkilerde bulunur. Örnek olarak, fındık ve ceviz monoik bitkilere örnekken, antepfıstığı ve incir dioik bitkilere örnektir.

Polen, bitkilerde genetik bilgileri taşıyan erkek üreme tanecikleridir ve çiçeğin erkek organı olan stamenin başçığında yer alan polen keselerinde oluşur.

Çiçekler, bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapılar olup genellikle 4 kısımdan oluşur: çanak yapraklar (sepal), taç yapraklar (petal), erkek organ (stamen) ve dişi organ (pistil). Tohumlu bitkilerin çiçekleriyle tohum meydana getirme özelliği vardır.
 
Geri
Üst