AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boyun fitigi ne gibi rahatsizliklar verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boyun fıtığı ne gibi rahatsızlıklar verir?​

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Fıtık kendi kendine geçer mi?​

Cengiz Türkmen|bel fıtığı, bel fıtığı tedavisi. Bel fıtığının çoğunlukla kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.

Fıtık egzersizle geçer mi?​

Fıtık egzersizle geçer mi?
Bununla birlikte, egzersiz ve fizik tedavinin de etkinliği yoktur. Tüm fıtıkların ameliyat olmadan tedavisi mümkün değildir. Bu fıtıkları, beklemeden tedavi etmek son derece önemlidir.”

Göbek fıtığı ameliyatı olmazsa ne olur?​

Boğulmuş fıtık kesesi içinde eğer barsaklar kalmışsa bu durum daha da tehlikelidir ve acil ameliyat gerektirir. Bağırsak düğümlenmesi şiddetli ağrı, bulantı kusma ve gaz dışkı çıkaramama ile aniden ortaya çıkar. Tedavi edilmediği veya gecikme olması durumunda insan hayatını tehlikeye sokan bir klinik tablo oluşur.

Boyun fıtığı hangi hastalıklara yol açar?​

Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı Kollarda uyuşma ve his kusuru. Kollarda karıncalanma. Kollarda güç kaybı

Boyun fıtığının yan etkileri nelerdir?​

Boyun fıtığının yan etkileri nelerdir?
Belirtiler
- Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
- Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
- El becerilerinde azalma.
- Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma.
- Duyu kaybı
- Elektriklenme.
- Kol ve el kaslarında güç kaybı
- Reflekslerde zayıflama.
Fıtık nasıl küçülür?​
Omurilik kanalının içine doğru uzanmış bulunan kıkırdak dokusu (bel fıtığı) zamanla içindeki sıvıyı az da olsa yitirip, adeta büzüşerek küçülebilir. Böylece bazı hastalarda fıtığı oluşturan ve sinirleri rahatsız eden bu dokunun zaman içinde hacmi azaldığından, sonuçta iyiye doğru gidiş olabilir.
Fıtık masajla geçer mi?​
Ali Şahabettinoğlu, masajın bel veya boyun fıtığında tek başına bir tedavi imkanı olmadığını söyledi. Yanlış yapılan masajların tıbbi tedavi ile düzelebilecek fıtığı daha da kötüleştirebileceğini ifade eden Şahabettinoğlu, rastgele hamamlardaki gibi masajın faydasız olduğunu söyledi.

Fıtık düzelir mi?​

Fıtık düzelir mi?
Çoğunlukla fizik tedavi ve ilaçlar ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hasta iyileşir. Ancak iyileşmeyen vakalarda diskektomi yöntemi ile cerrahi müdahalede bulunulur.

Fıtık geri çekilir mi?​

Bel fıtığı tamamen düzelen, vücuttan kaybolan bir hastalık değildir. Disk bir kez bozulduğunda uygulanacak hiçbir tedavi onu orijinal haline ve yük taşıyabilme kapasitesine geri getiremeyecektir. Bu nedenle uygulanacak tedavi hastanın şikayetini düzeltmeye yönelik olacaktır.

Göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski var mı?​

Aşağıdaki bilimsel yayın,boğulmuş karın duvarı fıtığı nedeniyle acil şartlarda ameliyat edilen yetişkinlerde %2.9 oranında ölüm görüldüğünü, bu vakaların %82’sinin 60 yaş üzerinde olduğunu bildirmektedir. Hayatını kaybeden hastaların %82’si fıtık boğulduktan sonra hastaneye başvuru süresi 24 saati aşmış olanlardır.

Göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?​

Göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?
Ortalama 30 ila 60 dakika arasında bir sürede bitirilen göbek fıtığı ameliyatında süre kişinin daha önce karın ameliyatı geçirip geçirmediğinden tutunda yamanın büyüklüğüne göre her açıdan değişebilir. 2 saat sonra su içmeye başlayan hasta daha sonra akşam yemeğini yer ve biraz yürütülür.
 
Boyun fıtığı, sıkışmış bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen radiküler ağrıyla karakterizedir. Sinir köküne yapılan basının derecesine bağlı olarak baş, boyun, omuz ve kollara yayılabilen ağrılarla kendini gösterebilir. Ayrıca, boyun fıtığı hastalarında şu belirtiler de görülebilir:

- Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara yayılabilir, kola vuran şiddetli ağrılar olabilir.
- Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
- El becerilerinde azalma
- Kollarda uyuşma, karıncalanma
- Duyu kaybı
- Elektriklenme
- Kol ve el kaslarında güç kaybı
- Reflekslerde zayıflama

Boyun fıtığı genellikle fizik tedavi, ilaçlar ve egzersizlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Fıtık genellikle kendiliğinden düzelme eğiliminde olsa da, iyileşmeyen vakalarda diskektomi gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir. Masajın tek başına fıtığı geçirmediği belirtilirken, bel fıtığında masajın tedavi amacıyla kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Bel fıtığı ise omurilik kanalının içine doğru uzanmış bulunan kıkırdak dokusunun zamanla küçülüp iyileşebileceği durumlar da mevcuttur. Ancak disk bir kez bozulduğunda onu orijinal haline getirmek mümkün olmayabilir. Göbek fıtığı ameliyatı gerektiren vakalarda ise boğulmuş fıtık kesesi içinde barsaklar kaldığında acil ameliyat gerekebilir. Bu durum hayati tehlike yaratabilir ve vakit kaybedilmeden cerrahi müdahale gerekebilir.

Göbek fıtığı ameliyatlarının süresi genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişmektedir. Ancak önceki karın ameliyatları, yamanın büyüklüğü gibi etkenler süre üzerinde etkili olabilir. Ameliyat sonrası hastalar genellikle 2 saat sonra sıvı tüketmeye başlayabilir, akşam yemeğini yiyebilir ve yürütülmeye teşvik edilir. Ayrıca fıtıkların tamamen düzeliyor olmadığı ve uygulanan tedavilerin genellikle şikayetleri azaltmaya yönelik olduğu da unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst