Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Boyun fitigi hangi bolgeleri etkiler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boyun fıtığı hangi bölgeleri etkiler?​

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Boyunda Sinir Sıkışması olur mu?​

Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir? Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.
Boyun fıtığının ilerlediğini nasıl anlarız?​
Yürüme güçlüğü ve dengesizlik. Kola doğru yayılan, tek taraflı bir ağrı Parmak uçlarına doğru yayılan ağrı ve uyuşma hissi. Ağrının varlık gösterdiği kolda kuvvet kaybı

Boyun fıtığı omuza vurur mu?​

Boyun fıtığı omuza vurur mu?
Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük de yapabilir. Boyun fıtığında ağrı boyundan çok koldadır. Boyun fıtığı en sık omuz eklemi problemleri ile karıştırılır. Bu hastalıklar da omuz ve bir miktar kol ağrısı yapabilir.

Boyun fıtığı teşhisi nasıl konur?​

Boyun fıtığı teşhisi nasıl konur?
Boyun fıtığı teşhis sürecinde; önce klinik muayene ve Servikal MR çekilerek tanı kesinleştirilir. Sonrasında ise grafi ve bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Hatta ayrıcı tanı için Üst Ekstremite EMG yapılır.

Omuzda Sinir sıkışması nasıl anlaşılır?​

Kol hareketleri sırasında ortaya çıkan ağrı omuz sıkışma sendromunun en sık görülen belirtisidir. Özellikle baş üzeri hareketlerde ortaya çıkan ağrı zamanla devamlı hale gelebilir ve geceleri uyku uyutmayacak şekilde olabilir. Ağrı omuzdan kolun ön ve yan kısmına doğru yayılabilir.

Patlamış boyun fıtık ameliyatsız geçer mi?​

Boyun fıtığı patlaması ameliyatı dikkatle düşünülmelidir. Yalnızca EMAR (MR) sonuçlarına bakılarak ameliyat kararı verilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Ameliyatsız patlamış boyun fıtığı tedavileri bulunmaktadır. Boyun fıtığı patlaması ameliyatı hiçbir tedavinin çözüm sunamadığı hastalara önerilir.
Boğazda Sinir sıkışması nasıl geçer?​
Sinir sıkışması durumunda görülen en etkili yöntem dinlenmektir. Boğazınızda oluşan ağrıları azaltmak ve kasların gevşemesine yardımcı olmak için ağrının olduğu noktaya ve çevresine masaj yapın. Hafif boyun egzersizleri yapın.
 
Boyunda sinir sıkışması genellikle kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrı, parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca ellerde koordinasyon kaybı da görülebilir. Bu belirtiler fıtıklaşmış bir diskin sinir köküne baskı yapması sonucunda ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığının ilerlediğini anlamak için belirtileri dikkatle takip etmek önemlidir. Yürüme güçlüğü, dengesizlik, kol veya parmaklara doğru yayılan ağrı, parmak uçlarında uyuşma hissi, ağrının varlık gösterdiği kolda kuvvet kaybı gibi belirtiler ilerlemiş bir boyun fıtığını işaret edebilir.

Boyun fıtığı genellikle omuz eklemi problemleri ile karıştırılabilir. Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa omuzlara da ağrı ve diğer belirtiler yayılabilir.

Boyun fıtığı teşhisi koymak için öncelikle klinik muayene ve servikal MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanıyı kesinleştirmek için gerektiğinde röntgen veya bilgisayarlı tomografi gibi ek görüntüleme yöntemleri de tercih edilebilir. Ayrıca üst ekstremitelerde elektromiyografi (EMG) testi de yapılabilir.

Sinir sıkışması durumunda etkili bir yöntem dinlenmektir. Ayrıca ağrının olduğu bölgeye ve çevresine masaj yapmak, hafif boyun egzersizleri yapmak da rahatlama sağlayabilir. Ancak, boyun fıtığı patlaması gibi ciddi durumlarda ameliyat gerekebileceği için doktorun tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.
 
Geri
Üst