AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boyun fitigi elle hissedilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.662
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boyun fıtığı elle hissedilir mi?​

Boyun fıtığı sonrasında kişinin boynunda hissettiği ağrı omuz, kol ve eline doğru yayılım gösterebilir. Ağrı dışında servikal radikülopati tespit edilen kişilerde boyundan ellerine doğru yanma, karıncalanma ve güçsüzlük gibi belirtiler eşlik edebilir.

Boyun ağrısı nefes darlığı yapar mı?​

Kronik boyun ağrısı, fiziksel performans ve solunumu etkiler ve hatta yetersizliklere yol açabilir. Boyun ağrısı, nefes alış verişimizle ilişkilidir.
Boyun fıtığı olan bir insan nasıl yatmalı?​
Boyun Fıtığı İçin İdeal Uyku Pozisyonu. Boyun için en ideal yatış pozisyonu yan yatış ve sırtüstü yatıştır. Sırtüstü yatıyorsanız kullandığınız yastığın, boynunuzun doğal eğriliğini destekleyen kavisli kısma ve başınızı destekleyen daha düz kısma sahip olması idealdir.

Boyun fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Boyun fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Akut boyun disk fıtıklaşmalarında; tek yanlı, kürek kemiğine, göğse üst ekstremiteye yayılan ağrılar hissedilebilir. Ağrı, öksürük, ıkınma ve hapşırma ile artabilir. Ağrı ve uyuşukluğun sıklaşması ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi durumunda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahına başvurulması gerekir.

Boyun fıtığı nerelerde hissedilir?​

Boyun fıtığı nerelerde hissedilir?
Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür.

Boyun düzleşmesi nefes darlığı yapar mı?​

Aynı zamanda boyun düzleşmesi sonucu iç organlar düzenli çalışmaz ve beynindeki sinir bölgesi yani vagus siniri gerilir. Bu durum sonucunda da çarpıntı, nefes darlığı, şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olur.

Boyun fıtığı olanlar nasıl oturmalı?​

Oturma koltuğu ve sırt sert malzemeden olmamalı. * Sandalyenin, zaman zaman boynun dinlendirilebileceği bir baş desteği bulunmalı. * Sandalyenin oturma yerinin genişliği de en az 50 santim olmalı. * Bacaklar 90 derece olarak yere basmalı.
Boyun fıtığı olanlar ne yapmamalı?​
Sandalyede dik oturun kollarınızı kolçaklara dayayın. Okuma sırasında molalar verin. Stresli ders çalışma boyun kaslarınızın spazmını artırabilir. Özellikle fizik tedavi sonrası hemen eski alışkanlıklarınıza dönerseniz ağrılarınız tekrarlayabilir.

Boyun fıtığı ilerlerse ne olur?​

Boyun fıtığı ilerlerse ne olur?
İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir.

Boyun fıtığı ağrıları nerelerde olur?​

Boyun fıtığı ağrıları nerelerde olur?

Boyun fıtığı röntgende belli olur mu?​

Hekiminiz tarafından yapılacak muayenede ağrının cinsi ve yeri tespit edilmeye çalışılır, ayrıca herhangi bir kuvvet kaybı, duyu kaybı ve de anormal refleks kontrol edilir. Doktorunuz kesin teşhis için röntgen filmi, MR ve Bilgisayarlı Tomografi (CT) yöntemini kullanabilir.

Boyun fıtığı uyuşma nasıl geçer?​

Boyun fıtığı tedavisi eğer hastalık hafif şiddette ise istirahat, stresten uzak bir yaşam, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa hasta ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.
 
Boyun fıtığı hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve bilinçlendirici detaylar içeriyor. Boyun fıtığı, omuriliği çevreleyen disklerin zorlama sonucu çıkıntı yapmasıyla meydana gelir. Bu durum genellikle boyun bölgesinde ağrıya, karıncalanmaya, güçsüzlüğe ve hatta ağır durumlarda felce neden olabilir.

Boyun fıtığı olan bir insanın yatarken yan yatış veya sırt üstü yatış pozisyonlarını tercih etmesi önerilir. Yastığın boynun doğal eğrisini destekleyecek şekilde olması ve başı destekleyecek bir yastık kullanılması da önemlidir.

Boyun fıtığı belirtileri genellikle boyun bölgesinde başlar ve omuz, sırt, bel, kol veya el gibi diğer bölgelere yayılabilir. Bu yayılan ağrılar genellikle tek yönlü olup öksürme, hapşırma gibi durumlarla artabilir.

Boyun fıtığı röntgen ya da diğer görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilebilir. Doktorunuz, muayene sonucunda gerekli görürse röntgen, MR veya CT taraması gibi görüntüleme testlerini isteyebilir.

Boyun fıtığı tedavisi hafif vakalarda dinlenme, ağrı kesiciler, fizik tedavi gibi yöntemlerle sağlanabilir. Ancak şiddetli ağrılar, kollarda uyuşma veya zayıflık gibi belirtiler varsa cerrahi müdahale gerekebilir.

Eğer boyun fıtığı belirtileriniz varsa mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız. Teşhis ve tedavi sürecinde doktorunuzun önerilerine uymak ve gerekli düzenlemeleri yapmak sağlığınız açısından önemlidir.
 
Geri
Üst