AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boyun düzleşmesi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Boyun düzleşmesi, teknolojinin artmasıyla birlikte insanlarda en çok görülmeye başlayan sağlık sorunlarından birisidir. Boyun düzleşmesi kısa olarak boynun kıvrımını kaybetmesi olarak açıklanabilir. Oldukça rahatsızlık veren bir hastalıktır. Bu yazımızda boyun düzleşmesi nedir, boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir, boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir sorularına cevap vereceğiz.
BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?
İnsan omurgasını oluşturan 33 adet omur bulunur. Bu omurların yedi tanesi boyun bölgesindedir. Sağlıklı bir insanda omurga kıvrımlı bir yapıdadır. Sırt bölgesinde tümsekleşen omurga, bel ve boyun bölgesinde oyuklaşır. Boyun düzleşmesi, boyun kısmında bulunan omurların oyukluğunu kaybederek düz bir şekle gelmesi anlamındadır.
BOYUN DÜZLEŞMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boyun düzleşmesi en sık görülen kas hastalıklarından birisidir. Omurgada hareketlere bağlı olarak kasların farklı yönlere hareket etmesi ile birlikte kasılmalar ve spazmlar görülür. Bu durumda oluşan ağrı boyundan bele kadar inebilir. Bir kişi boyun düzleşmesi olduğundan şüpheleniyorsa düz bir zemin üzerine sırt üstü yatıp boyun eğrisini kontrol ederek sıkıntı olup olmadığını görebilir.
Boyun düzleşmesi belirtileri herkeste aynı şekilde kendisini göstermez. Boyun düzleşmesinde genel olarak yaşanan sorun baş ve boyun ağrısıdır. Bazı hastalarda ise hiç belirti vermeme durumu da olabilir. Birçok kişi, boyun düzleşmesi olduğunu fiziksel aktivite sırasında fark edebilir.
Boyun düzleşmesinin genel belirtileri şu şekildedir;
Uyuşma
Karıncalanma
Elektrik çarpması gibi ağrı
Mesaneyi kontrol edememe
Zayıflık
Kas kontrolünü sağlayamama
BOYUN DÜZLEŞMESİNİN NEDENLERİ NEDİR?
Boyun düzleşmesinin başlıca nedeni, kişinin gün içerisinde uzun süre aynı şekilde durmasıdır. Bozuk duruşlar genel olarak mesleki koşullardan kaynaklanır. Cep telefonu ya da bilgisayara uzun süre bakan kişilerde de boyun düzleşmesi sıkça görülür. Bu nedenle teknolojiyle birlikte artan hastalıklardan birisi boyun düzleşmesidir.
Boyun düzleşmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Dejeneratif Disk Hastalığı: yaşlılığa bağlı olarak omurlar arasındaki disklerin dejenere olması ile ortaya çıkar. Disklerin zarar görmesi, omurgada incelme ve çökmeye neden olur. Omurgada gerçekleşen bu değişiklik boyun kıvrımının değişmesine ve buna bağlı boyun düzleşmesine neden olacaktır.
İyatrojenik Bozukluk: omurgada yaşanan bir basıncı azaltmak amacı ile yapılan operasyon sonucunda boyun düzleşmesi görülebilir. Bu durum yetişkinlerden çok çocuklarda görülür.
Doğuştan Gelen Bozukluklar: boyun düzleşmesi, doğumsal bir sorun olarak da ortaya çıkabilir. doğuştan boyun düzleşmesi olanlarda genel olarak idrar yolları ya da böbreklerde de sorun oluşur.
Travma: travmalar, boyun düzleşmesinin nedenlerinden birisidir. yaşanan bir trafik kazası, düşme, spor yaralanmaları sonucunda boyun düzleşmesi sorunu yaşanabilir.
Tümör ve enfeksiyonlar: tümör ve enfeksiyonlar, yaratacakları şişliğe bağlı olarak boynun doğal kıvrımının bozulmasına neden olabilirler.
BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Boyun düzleşmesi şikayeti ile doktora giden bir hasta öncelikle tıbbi geçmişine bakılarak muayene edilir. Muayene sırasında boyun düzleşmesi belirtisi görülmesi durumunda doktor garantilemek için bazı tetkikler ister. Boyun düzleşmesi teşhisi için gerekli tetkikler şu şekildedir;
Röntgen: özel X ışınlarının boyun kemiğini göstermesi ile yapılan tetkiktir. Bu görüntüleme yönteminde kemiğin sert dokusu görülür. Kas ya da tendonların incelenmesi için röntgen yeterli olmayacaktır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme: kısa adı MR olan bu tetkikte radyo dalgaları ile yumuşak dokularında incelenmesi sağlanır.
Bilgisayarlı Tomografi: vücudun farklı açılardan X ışınları ile çekilmesi şeklindeki tetkiktir. Bu tetkikin sonucu 3 boyutlu olarak verilir.
BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bir kişiye boyun düzleşmesi teşhisi konulmasının ardından tedavi aşamasına geçilir. Boyun düzleşmesinin nedeni çoğu zaman mekaniktir. Vücut şeklinin eski haline getirilmesi ile boyun düzleşmesine neden olan yükün azaltılması sağlanabilir.
Boyun düzleşmesi tedavisi genel olarak fizik tedavi şeklinde uygulanır. Fizik tedavi, hafif ağrı kesiciler ve boyunluk ile desteklenir. Bu düzleşmenin omuriliğe baskı yapmaya başlaması durumunda cerrahi müdahale mecbur hale gelir. Ancak bu durum çok nadir gözlenir. Ameliyat boyun düzleşmesi için her zaman son tercihtir.
BOYUN DÜZLEŞMESİ EVDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Boyun düzleşmesi sorunu yaşayan bir kişinin evde de bazı tedavi yöntemleri uygulaması mümkündür. Boyun düzleşmesi evde nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı şu şekilde verilir;
Boynu dinlendirmek: dinlenmek, ağrının hafiflemesi için yapılacak en kolay işlemdir. Boynu dinlendirmek, ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek açısından oldukça önemlidir. Hareketi sınırlandırmak için boyunluk kullanmak akıllıca olacaktır.
Boynu doğru yerleştirmek: boyun düzleşmesi yaşayanların boynunu doğru şekilde yerleştirmesi gerekir. Bu iş için hazırlanmış özel boyun yastıklarından kullanılması gerekir. Yastık olmaması durumunda bir havlu rulo yapılarak boyun bölgesine yerleştirilebilir.
Buz uygulamak: soğuk kompresler ağrıların hafiflemesinde oldukça etkilidir. Buzu 10 – 15 dakika boyunda bekletmek ve soğukken masaj yapmak oldukça faydalı olacaktır.
Isı uygulamak: sıcak su torbası ya da sıcak banyo, kasların gevşemesi için oldukça önemlidir. Isı, boyun bölgesine 15 – 20 dakika uygulanmalıdır.
 
Geri
Üst