- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Boyanın ham maddesi nedir?
Boya dört ana bileşenden meydana gelir. Boyayı oluşturan bileşenler pigment, çözücü, reçine ve katkı maddeleridir. Reçine, tüm pigmentleri bir arada tutan bağlayıcıdır.Boya yaparken nelere dikkat etmeli?
Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmeli. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalı. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalı.Boya ne amaçla yapılır?
Genellikle yüzeyleri korumak ve renklendirmek amacıyla kullanılan bildiğimiz anlamda boyalar ise pigmentlerin, boyaya yapışkanlık, parlaklık, dayanıklılık, esneklik gibi özellikler kazandıran doğal ya da sentetik bağlayıcılar ve boyaya akışkanlık veren çözücüler ile birlikte karıştırılmasıyla üretilir.
Boya yapımında hangi malzemeler kullanılır?
En çok kullanılan bağlayıcıların başında alkid, akrilik, poliüretan, PVA, polyester ve epoksi gelir. Dolgular, talk, kil, baryum sülfat ve kalsiyum karbonat gibi doğal minerallerdir. Dolgu maddeleri, boyaya kıvamını veya dokusunu verebilir.
Boya yapılırken cam açılır mı?
Gerek su bazlı gerekse solvent boya yaparken camlar açılır. Solvent içerikli boya yapılırken yoğun tiner kokusunun giderilmesi ve kuruma süresinin kısaltılması amaçlanır. Su bazlı boyalarda ise boyanın daha kısa sürede kuruması amaçlanmaktadır.Ev boyası yapılırken nelere dikkat edilmeli?
Ev boyarken dikkat edilmesi gerekenler: Boya işlemi Yüzey zımparalanmalı, çatlaklar macun ile doldurulmalıdır. Duvarların birleşim yerleri küçük fırçalarla uygulanmalıdır. Boyanın ve duvarın durumuna göre iki, üç kat boya işlemi tekrarlanmalıdır…. Bu ve benzer detaylar, boya işleminin kusursuz olmasını sağlar.Boyanın özellikleri nelerdir?
Boyaların genel özellikleri nelerdir?