AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boyali sacla abdest olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boyalı saçla abdest olur mu?​

Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına (Buhârî, Libâs, 66; İbn Mâce, Libâs, 34) saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir.”

Hangi saç boyaları caizdir?​

Piyasada helal sertifikalı olarak bilinen saç boyası Malezya’dan ithal edilen Shurah saç boyasıdır. Shurah Kozmetik Ürün Serisinin tüm ürünlerinin kısa adı HDC (Halal Industry Development) ve JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) olan kuruluşlar tarafından HALAL (helal) sertifikalıdır.

Okullarda boyalı saç yasak mı?​

Okullarda boyalı saç yasak mı?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle “saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapma, pirsing takma, bıyık ve sakal bırakma” da yasaklandı.

Boya yapmak günah mı?​

Boya yapmak günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyığın boyanabileceğini açıkladı. Yüksek kurul, erkeğin saçını siyaha boyamasına ‘mekruh’, onun dışında kına gibi renklerle boyamasına ‘caiz’ olarak fetva verdi.

Saç boyandıktan sonra boy abdesti alınır mı?​

Kadınlar, deri üzerinde bir tabaka oluşturan veya oluşturmayan boyalarla kocalarına şirin görünmek için boyanabilirler. Ancak abdest ve gusülde tabaka oluşturan boyaların temizlenmesi gerekir. Aksi halde abdeste ve gusle engel olur.

Adet saç boyanır mı?​

Adet döneminde vücudunuzun fazla ısınması saç renginizde kızıllanmalara dolayısıyla da istediğiniz renk tonunun tutmasına engel olabilir. Adet döneminizde koyu ve kahverengi tonlu boyalar yapmamaya özen göstermelisiniz. Ancak açık sarı, platin sarısı gibi renkleri adet dönemlerinde yaptırabilirsiniz.

Regl döneminde saç boyama caiz mi?​

Regl döneminde saç boyama caiz mi?
Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir (Şevkânî, Neylü’l-evtâr, I, 367, 373). Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur.

Kadınlarda saç boyama caiz mi?​

Kadınlarda saç boyama caiz mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında kadınlar için herhangi bir sınırlama olmadığı hatırlatıldı. Kararda, “Kadın, kocasının izniyle saçını istediği renge boyatabilir; kına sürebilir.
Saç boyası gusle engel mi?​
Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına (Buhârî, Libâs, 66; İbn Mâce, Libâs, 34.), saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir.
Saç boyasından önce gusül abdesti alınır mı?​
Gerek namaz abdesti gerek gusul abdest olsun her iki abdestte de saça uygulanacak olan boyanın su geçirmemesi (tabaka hali) abdeste engeldir.

Dinen adet döneminde saç boyanır mı?​

Dinen adet döneminde saç boyanır mı?
Ancak; İlahiyatçı Osman Ünlü’nün, “Adetliyken [regl halindeyken] saç boyanırmı, bu işin dini boyutu nedir?” şeklindeki bir soruya verdiği cevap şöyle: Âdetliyken kadınlar saçlarını boyayabilirler efendim. Ayrıca saç boyaları kına gibi olup altına su geçirdiğinden abdeste de gusle de mani değildir.

Dinimizde adetliyken saç boyanır mi?​

Dinimizde adetliyken saç boyanır mi?
Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir. Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 288).
 
Boyalı saçla abdest olup olamayacağı konusunda alınan fetvalara göre, deri üzerinde tabaka oluşturmayan boyalar abdest ve gusle engel teşkil etmez. Dolayısıyla kına, saç boyası ve jöle gibi maddelerin abdest ve gusle mani olmadığı ifade edilmektedir.

Saç boyamaya dair bir diğer konu ise hangi saç boyalarının caiz olduğudur. Piyasada helal sertifikalı olarak bilinen saç boyaları arasında Malezya'dan ithal edilen Shurah saç boyası öne çıkmaktadır. Shurah Kozmetik Ürün Serisi, HDC ve JAKIM tarafından HALAL sertifikalıdır.

Okullarda saç boyalı olmanın yasak olup olmadığı konusunda, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yapılan kılık ve kıyafet yönetmeliklerine göre saç boyama da yasaklar arasında yer almaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği fetvalara göre, saç, sakal ve bıyığın başkalarını yanıltma amacı olmadan boyanabileceği belirtilmektedir. Saç boyama konusunda erkeğin saçını siyaha boyaması mekruh olarak değerlendirilirken, kına gibi renklerle boyanması caiz olarak kabul edilmektedir.

Saç boyandıktan sonra boy abdesti alınıp alınamayacağına dair verilen bilgilerde, abdest ve gusle mani olmayan boyaların temizlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Diğer taraftan adet döneminde saç boyanıp boyanamayacağı konusunda da kadınların bu süreçte saç boyayabilecekleri ifade edilmiştir.

Regl döneminde saç boyamanın caiz olduğu belirtilirken, kadınlarda saç boyamanın da herhangi bir sınırlamaya tabi olmadığı ve kocasının izniyle istediği renge boyatılabileceği bildirilmiştir.

Son olarak, saç boyasının abdeste ya da gusle engel olup olmadığına yönelik verilen açıklamalarda, deri üzerinde tabaka oluşturmayan boyaların abdest ve gusle engel teşkil etmediği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst