AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Boya islatici ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.342
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boya ıslatıcı ne işe yarar?​

Islatma, pigment parçacıklarının yüzeylerinden hava veya nemi uzaklaştırmak, pigment parçacıklarını dağıtmak ve pigment parçacıklarının tekrar bir araya gelmelerini engellemek anlamını taşır. Pigment partikülleri iyi ıslatılmazsa boyada bir çok probleme sebebiyet verebilirler.

Dispersiyon nasıl yapılır?​

Dispersiyon prosesi toplu halde bulunan partiküllerin mekanik olarak dağıtılması, tanecik boyutunda sıvı sistemde homojen olarak yayılmasıdır. Titanyum dioksit gibi inorganik pigmentler sistemde mekanik bıçakla güzel bir şekilde disperse olurken, organik pigmentler daha zor disperse olmaktadır.

Islatıcı nedir ne işe yarar?​

Islatıcı nedir ne işe yarar?
ıslatıcı madde Sabun, alkol ve yağ asitleri gibi suya ilave edildiğinde, suyun yüzey gerilimini azaltarak bir diğer malzemenin içine daha kolay nufuz etmesine veya bu malzemenin yüzeyine yayılmasına sebep olan yüzey aktif madde.

Dispersiyon boya ne demek?​

Dispersiyon boya ne demek?
Solventler ayrıca boya içindir de kullanılır. Bunlar, su bazlı boyaların bulunduğu olan organik sıvılar veya su olabilir. Bu tür boyalara katıların suda dağıldığı dispersiyon boyaları da denir.

Noniyonik Islatici nedir?​

Her türlü elyafın pişirme ve kasar gibi ön terbiye işlemlerinde kullanılan mükemmel bir ıslatıcıdır. Mükemmel bir hidrofilite sağlar. Çektirme ve kontinü sistemleri için uygundur.

Dispersiyon işlemi nedir?​

Dispersiyon, Fransızcadan doğrudan çevrilmiş haliyle “serpinti, dağılım” anlamına gelmektedir. Buna göre, maddenin kendinden başka bir madde içerisinde parçacıklar halinde ve homojen olarak yayılmasına dispersiyon denir.

Tekstilde islatıcı nedir?​

Tekstilde islatıcı nedir?
Islatıcılar tekstil materyallerinin suyla ıslatılabilmesini sağlayan yüzey aktif malzemelerdir. Yün, pamuk ve sentetik malzemeler için müşteriye özel farklı ıslatıcı malzemeler üretilir. Yıkama malzemeleri ise her türlü tekstil materyallerinin son işlemlerindeki kontaminasyonu gidermek için uygulanır.

Iyon tutucu ne işe yarar?​

Iyon tutucu ne işe yarar?
Su sertliğini gideren maddelerdir. Sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kompleks oluşturarak, elyafa zarar vermesini ve banyo stabilitesinin bozulmasını önler. Sert sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları suda çözünmeyen kompleksler oluşturur.

Migrasyon önleyici nedir?​

Migrasyon önleyici: Boyar madde moleküllerinin yer değiştirmesini engellemek için kullanılır. Tuz (Glauber tuzu ya da sodyum klorür): Flottede üre bulunduğu durumlarda, ara kurutma sırasında oluşabilecek migrasyonu engeller. Boyama esnasında life boyar madde iyonu değil, boyar madde molekülü absorbe edilir.
 
Islatıcı, pigment parçacıklarının yüzeylerinden hava veya nemi uzaklaştırmak, pigment parçacıklarını dağıtmak ve tekrar bir araya gelmelerini engellemek için kullanılan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Pigment partiküllerinin iyi ıslatılmaması durumunda boya ürününde çeşitli problemlere neden olabileceği belirtilmektedir. Islatıcılar genellikle suya ilave edildiğinde yüzey gerilimini azaltarak malzemenin içine daha kolay nüfuz etmesini veya yüzeyine yayılmasını sağlayan yüzey aktif maddelerdir.

Dispersiyon işlemi, partiküllerin mekanik olarak dağıtılması ve homojen olarak yayılması anlamına gelmektedir. Titanyum dioksit gibi inorganik pigmentlerin kolaylıkla disperse olabileceği ifade edilirken, organik pigmentlerin daha zor disperse olabildiği vurgulanmaktadır. Dispersiyon boya ise, katıları suda dağıtan boya türlerine verilen isim olarak açıklanmıştır.

Noniyonik ıslatıcı maddelerin, çeşitli tekstil materyallerinin suyla ıslatılabilmesini sağlayan yüzey aktif malzemeler olduğu belirtilmiştir. Bu maddelerin pişirme ve kasar gibi ön terbiye işlemlerinde kullanılabileceği ve çektirme ile kontinü sistemleri için uygun olduğu ifade edilmiştir.

Iyon tutucuların su sertliğini gideren maddeler olduğu ve su içerisindeki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kompleks oluşturarak elyafa zarar vermesini engellediği aktarılmıştır. Böylece, sert suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının çözünmeyen kompleksler oluşturduğu belirtilmiştir.

Son olarak, migrasyon önleyici maddelerin boyar madde moleküllerinin yer değiştirmesini engellemek için kullanıldığı ve tuzun bu amaçla tercih edilebileceği açıklanmıştır. Bu maddelerin, boyama esnasında liflere boyar madde molekülleri yerine iyonlarının değil, moleküllerinin absorbe edilmesine olanak sağladığı belirtilmiştir.
 
Geri
Üst