AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bostancı Köyü Kırkağaç Manisa

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
bostancı köyü bilgileri - bostancı köyü tanıtım - bostancı köyü resimleri



Bostancı, Manisa ilinin Kırkağaç ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eskiden Yortan diye anılan köy Bostancı adını almıştır. Manisa ilinin Kırkağaç ilçesi Gelenbe bucagına bağlıdır. Köy, Gelenbe'nin 7 km. güneyindedir. Köyde 1900 ve 1901 yıllarında yapılan kazılarla ve sonradan yapılmış kaçak kazılarla talan edilen eski tunç çağı mezarlığı bulunmaktadır. Sıkça kullanılan “Yortan mezarlığı” deyimine rağmen asıl tanımlanması höyüktür. Höyügün yakınlarındaki Phrgy uygarlıgı ile ve daha sonrasından kalma, kaya mezarı, zemin kayası traşlanması ile düzeltilmiş tapkı alanı bulunmakta, höyük üzerinde 1980'lerde bir iki köy evi yapılmış olmakla birlikte, görünür hiçbir tarihsel yapı kalıntısı, hatta izi yoktur. Buna karşılık, yüzeyde bile, İÖ 3. binyılın, elde yapılmış kaba keramik parçaları bol sayıda görünür.

Höyükte, 1900-1901 yılında yapılan kazılarda dahi yapı izine rastlanmaması, orası sadece bir nekropol alanı oldugu için degil, yerleşim birimindeki evlerin yapı malzemesi olarak yalnız kerpiç ve ağaç kullanılmasından ve bu tür malzemenin birkaç yüzyılda toprağa dönüşüp höyük biçiminde yığılmasından dolayı olması muhtemeldir. Nitekim, höyük toprağı alüvyon toprağı gibi incecik yapıda ve akışkandır; çevredeki toprağın yapısına benzemez. Yortan höyüğünün mezarlığı, çogunlugu yurt dışına kaçırılmış pek çok buluntu vermiştir. Ancak 1900-1901 kazısı buluntularının kayda geçirilmesine karşılık, daha sonraki kazılar kaçak yapıldığından, üstelik aynı kültüre ama aslında o yörede değişik buluntu yerlerinden çıkartılan ve çoğunluğu şimdi nereden çıktığı saptanamayan keramik parçaların tümüne birden “yortan kapları” denilmektedir. Deyimin bu geniş anlamı ile, çıkarılan yortan kaplarının bir haylisi yabancı müzelerin, Türk ya da yabancı derleme meraklılarının, antikacıların elinde ise de, müzelerimizin malvarlığına geçebilenler de oldukça fazladır. Manisa arkeoloji müzesinde de Yortan kaplarının zengin bir derlemesi vardır.

Yortan mezarlıgındaki kazıları Osmanlı Devletinin hizmetindeki bir mühendis olan “Paul Gaudin” 1900 ve 1901 yıllarında yürütmüştü. Kazı ve sonuçları hakkında tam bir rapor hiçbir zaman hazırlanmadı sadece 1901′de 'Academie des Inscriptions et Belles-Lettres' üyelerine buluntulardan bazıları gösterildi ve kısa bir bildiri sunuldu. Fakat, bilimsel bir rapor hazırlanmamış olması nedeniyle, bilim dünyası buluntuların önemini anlayamadı. Buluntu alanının stratigrafisi (kalıntı tabakalarının çizimle belirtilmesi) üzerine, hatta Yortan halkının ölüleri gömme tarzı üzerine bilgi edinilmediği gibi yortanın nerede oldugu bile belirsiz kaldı. Üstelik, o zamanın olanak ve geleneğini izleyen Gaudin kazı buluntularını Türkiye dışına çıkarmış, bunları Avrupa’nın birçok müzesi almıştı; bu dağılmış buluntuların hepsine ulaşıp onlar üzerinde çalışma yapmak zorlaşmıştır.
Kültür

Köyümüzün gelenek ve görenekleri bakımından çok ılımlı ve cana yakındır gelen misafiri tanrı misafri sayp gerekeni yapmak için gayret gösterirler yolunuz düştünde acı kahvemize içmeye bekleriz şuan çalişmalarımız devam edip parke taşi çalişmalarımız mevcuttur...
Coğrafya

Manisa iline 67 km, Kırkağaç ilçesine 26 km uzaklıktadır.
İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1001
1997 983
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır Kanalizasyon mevcut olup Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Cep Telefonu:0 (537) 399 55 51


kaynak / yerel net /vikipedi özgür ansiklopedi


köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst