AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosta gecen sure tazminati ne zaman odenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.788
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşta geçen süre tazminatı ne zaman ödenir?​

İşçinin samimi başvurusuna rağmen, işe başlatılmaması halinde, işçi, işe iade kararında belirlenen en çok 4 aya kadar boşta geçen süre ücretine ve diğer haklara hak kazanacaktır. Boşta geçen süreye ait 4 aya kadar ücret ve diğer haklar, işverenin geçersiz feshine göre belirlenecektir.

Işe başlatmama tazminatına ikramiye dahil mi?​

Boşta geçen sürenin en çok 4 aylık kısmı içinde gerçekleşen diğer haklar kavramına, ikramiye, gıda yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı ve servis gibi parasal haklar dâhil edilmelidir.

Işe iade davası tazminatı kaç maaş?​

Işe iade davası tazminatı kaç maaş?
İşçiye hem boşta geçen süreye yönelik dört aylık ücret ve diğer haklar hem de en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminat ödenir.

Işe başlatmama tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanir?​

1/1/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanununun 12. Maddesi ile, işe başlatmama tazminatının dava tarihindeki ücreti esas alınarak belirleneceği hükme bağlanmıştır. Boşta geçen süre tazminatının aksine işe başlatmama tazminatı, brüt ücret üzerinden hesaplanır.

Boşta geçen süre ücreti ne zaman muaccel olur?​

Boşta geçen en çok dört aya kadar süre içinde ücret zammı ya da yeni bir toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girdiğinde, her iki dönem için ayrı ayrı hesaplamaya gidilmelidir. Kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar hesaplanacak ücret ve diğer alacaklar, işçinin işe iade için başvurduğu anda muaccel olur.

Ise iade davasını kazanan işçi başka bir yerde Calisiyorsa ne yapmalı?​

Ise iade davasını kazanan işçi başka bir yerde Calisiyorsa ne yapmalı?
Yani işçi iş akdinin feshinden hemen sonra başka bir iş yerinde çalışıp ücret elde etse bile önceki işyerine karşı açtığı işe iade davasını kazanması durumunda mahkeme tarafından takdir edilecek 4 aylık ücreti tutarındaki boşta geçen süre ücretini alabilecektir.

Hangi alacaklar giydirilmiş ücretten hesaplanır?​

Giydirilmiş ücretin esas alınacağı ödemeler; ihbar tazminatı hesabı, kötüniyet tazminatı hesabı, kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede çalıştırılmayan süreye ait ücret hesabı, işçi ücretinin ödenmemesinde iş akdinin feshi hesabı, iş sözleşmesinin sona ermesinde ücret hesabı, ücretteki haciz hesabı, alt işveren işçi …

Işe iade davası ilk duruşmada sonuçlanır mi?​

İş Kanunu 20. maddesine göre İş Mahkemelerinde işe iade davası en geç 2 ay içinde sonuçlanması gerekiyor.

Boşta geçen süre kıdeme eklenir mi?​

Boşta geçen süre kıdeme eklenir mi?
İşe iade davası nedeniyle ödenen boşta geçen süre ücreti dönemi işçinin kıdemine eklenir. Yani fiili çalışma süresine, boşta geçen süre(en fazla 4 aya kadar olabilmektedir.) de eklenir.

Işe iade davası kaç maaş alınır?​

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatı hükmedecektir. Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor. Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor.
 
Boşta geçen süre tazminatı, işçinin samimi başvurusuna rağmen işe başlatılmaması durumunda devreye giren bir hak olarak karşımıza çıkıyor. İşe iade kararı sonucunda belirlenen en fazla 4 aya kadar boşta geçen süre ücreti ve diğer haklara işçinin hak kazanma durumunu öngörüyor. Bu süreçte, işverenin geçersiz fesih durumuna bağlı olarak boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklar belirlenecektir.

Boşta geçen sürenin en fazla 4 aylık kısmı içinde yer alan diğer haklar arasında ikramiye, gıda yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı ve servis gibi parasal haklar da dâhil edilmelidir. Bu hakların işçiye ödenmesi gereken tutarlar arasında yer alması önemlidir.

İşe iade davası sürecinde işçiye verilen tazminatlar da belirli bir düzen içerisinde hesaplanmaktadır. İşçiye boşta geçen süreye yönelik dört aylık ücret ve diğer haklar ile en az dört aylık ve en fazla sekiz aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatı ödenmektedir. Bu tazminatlar, işçinin hak edişleri arasında yer almaktadır.

İşe başlatmama tazminatının hesaplanmasında, İş Mahkemeleri Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince dava tarihindeki ücret esas alınmaktadır. Bu tazminat, brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu düzenleme, işe başlatmama durumunda işçinin haklarının korunması ve adil bir şekilde tazminat alması üzerine yapılmıştır.

Boşta geçen süre ücreti, işçinin işe iade başvurusunda bulunduğu anda muaccel olmaktadır. Bu süreçte, en fazla dört aya kadar hesaplanacak ücret ve diğer alacaklar, işçinin hak edişleri arasında yer almaktadır ve işveren tarafından ödenmelidir.

İşe iade davasını kazanan bir işçi, eğer başka bir yerde çalışıyorsa bu durumu dikkate almalıdır. Önceki işyerine karşı kazanılan işe iade davası sonucunda belirlenen boşta geçen süre ücreti gibi hakları alabilmek için gerekli süreçleri takip etmelidir.

Son olarak, işe iade davası sürecinde alınan tazminatlar genellikle giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Giydirilmiş ücret kavramı, çeşitli ödemeleri içermekte olup, işçinin alacağı tazminatlar bu düzenlemeye göre hesaplanmaktadır.

İşe iade davasının süreci ve sonuçları konusunda merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst