Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bosluk doldurma sorulari nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşluk doldurma soruları nasıl olmalı?​

Boş bırakılan yerler belirsizliğe yol açmamalıdır. Bu nedenle mümkünse bir, en fazla iki boşluk bırakılmalıdır. Boşluk doldurma sorularında ifadeler ders kitabından aynen alınmamalıdır. Boşluklardan sonra ipucu verebilecek eklerin kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Boşluk doldurma soruları nedir?​

Boşluk Doldurma sorusu, öğrencinin eksik sözcüğü veya sözcükleri girdiği boş bir alana sahip ifade, cümle veya paragraftan oluşur. Birden fazla boşluklu sorular da oluşturabilirsiniz. Örnek: [Ataerkillik] erkek otoritesine dayanan bir toplumsal örgütlenme düzenidir.
Kullanılabilir soru türleri
Boşluk doldurma ne işe yarar?
Boşluk doldurma etkinliği, bilginin geleneksel ve pasif biçimde yeniden üretilerek daha ziyade test amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Söz konusu kelimeler ancak uygulamalı olarak örnek cümlelerle pekiştirilmesi halinde öğrencilerin aktif kelime dağarcığının gelişmesine katkıda bulunabilirler, ki esas hedef budur.
Kısa Cevapli soru nedir?
Kısa cevaplı testler, yazılı yoklamalara alternatif olan sınav türlerinden biridir. Kısa cevaplı testlerde sorulan bir sorunun cevabı yazılı yoklamalarda olduğu gibi uzun olmayıp kısadır. Kısa cevaplı testlerin cevabı; bir kelime, rakam veya en çok bir cümle ile verilebilecek türdendir.

Yazılı yoklamanın özellikleri nelerdir?​

Hazırlanması kolay olduğundan kullanışlı araçlardır. Bu sınav subjektif bir ölçme aracıdır. Kapsam geçerliliği düşüktür (soru sayısı azdır) Analiz sentez ve değerlendirme basamaklarındaki üst düzey davranışları ölçmek için uygundur. Aynı yazılı kâğıdına farklı öğretmenler farklı notlar verebilir.

Hukukta boşluk doldurma nedir?​

BOŞLUK KAVRAMI VE TÜRLERİ Önüne gelen olaya uygulayacak hüküm bulunmadığı gerekçesine dayanarak, sorunu çözmekten kaçınamaz. Çünkü Anayasa’nın 36. maddesine göre; “Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz”. Bu nedenle bir boşluk durumunda hakim bunu doldurmak zorundadır.
Her doğru / yanlış sorusu, basit, açık ve doğrudan bir ifadeyle, yani dolambaçsız ve kolay anlaşılır bir biçimde sunulmuş olmalıdır. Anlaşılması zor, belirsiz, çapraşık ifadeler kullanılmamalıdır. Sorularda, özellikle çift olumsuz ifadelerden kaçınılmalıdır.
Soru sorma teknikleri nelerdir?
Peki Nasıl Güçlü ve Doğru Soru Sorulur?
Eşleştirme soruları nedir?
Eşleştirme testleri bir bakıma çoktan seçmeli testlerin değiştirilmiş şeklidir. Bu sınav türünde; çoktan seçmeli madde kökü yerine, sütunun birinde sorular, diğerinde ise muhtemel cevaplar vardır. Şans başarısı düşüktür denebilir. Hafıza bilgisini ölçmede kullanışlıdır.

Yazılı sınav yaparken nelere dikkat edilmelidir?​

1. Sınavda yer alacak konu veya beceriler, alanı temsil edecek şekilde önceden saptanmalı; sorular bu konu veya becerileri kapsayacak şekilde hazırlanmalıdır. 2. Sınavda, konuların ve ilgili becerilerin yeterli derecede temsil edilmesine olanak sağlayacak sayıda soru bulunmasına dikkat edilmelidir.

Yazılı sınav hangi durumlarda kullanılır?​

Özellikle teorik bilginin ölçümünde yazılı sınav, ödev ve projeler gibi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Yazılı sınavlar, bilgi, tutum ve beceriyi ölçmede iyi bir araçtır. Bu sınavların öğrenci performanslarını değerlendirmede sıklıkla kullanılmaktadır.
Önüne gelen olaya uygulayacak hüküm bulunmadığı gerekçesine dayanarak, sorunu çözmekten kaçınamaz. Çünkü Anayasa’nın 36. maddesine göre; “Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz”. Bu nedenle bir boşluk durumunda hakim bunu doldurmak zorundadır.
Kural içi boşluk varsa hakim ne yapar?
kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bıraktığı boşluktur. kanun herşeyi öngörüp düzenleyemez. bu nedenle soyut kurallar koyar. soyut kurallar, somut olaya uygulanırken başka bir ifade ile kural içi boşluk doldurulurken hakim takdir yetkisini kullanır. başka bir deyişle hakkaniyete göre karar verir.
 
Geri
Üst