AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bosanmis bir kadin ne zaman evlenebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.021
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanmış bir kadın ne zaman evlenebilir?​

Boşanmanın kesinleşmesinden sonra kadının yeniden evlenebilmesi için 300 günlük iddet süresi – bekleme süresi denilen sürenin geçmesi ya da bir dava ile sürenin kaldırılması gerekmektedir. Bu süre, doğması muhtemel çocuğun babasının kim olduğunda bir karışıklık yaşanmaması içindir.

Boşanmış bir erkek ne zaman evlenebilir?​

Boşanmış bir erkek ne zaman evlenebilir?
Erkek için boşandıktan sonra beklenmesi gereken bir süre yoktur. Erkek, boşandıktan sonra istediği zaman evlenebilir.

İddet beklemenin hükmü nedir?​

Ölüm İddeti. Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur’an’ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Diğer birçok fıkhî ahkâmda olduğu gibi burada da aydan maksat kamerî aydır.

Boşandıktan sonra evlilik cüzdanı ne olur?​

Boşandıktan sonra evlilik cüzdanı ne olur?
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Boşanan kadın mutlu olur mu?​
Çalışmaya, İngiltere’den yaşları 16 ve 60 arasında değişen 10.000 kişi katıldı. Katılımcılardan boşanma öncesi ve sonrası mutluluk oranlarını belirlemeleri istendi. Araştırmacılar, 20 yıllık dönemde, kadınların boşanmadan sonra daha mutlu ve hayatlarından daha memnun olduklarını keşfetti.

Kocası ölen bir kadın evlenebilir mi?​

Kocası ölen bir kadın evlenebilir mi?
Kocası ölen kadının iddet süresini doldurması gerekir. İddet; “Saymak, miktar, adet” anlamlarına gelir, bir fıkıh kavramı olarak, herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi halinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.

Iddette evden çıkabilir mi?​

Bu konuda genel kural şudur: “Nafaka hakkı olmayan ve ihtiyacını giderecek bir kimsesi olmayan kadın, iddet beklediği evden dışarı çıkabilir.” 151.

Erkeklerde iddet müddeti var mı?​

Erkeklerde iddet müddeti var mı?
Erkeğin iddet süresi gibi bir durum bulunmaz. Bu durum yalnızca, evliliğini bitiren bir kadının tekrardan evlenmesi için beklemesi ve zorunlu olarak bulunan bir süre anlamına gelir. Boşanan kadın kocasından ayrıldıktan sonra 3 hayız dönemi denilen süre boyunca bekler. Bu durum erkeklerde görülmez.

Dinen boşanan eşler tekrar ne zaman evlenebilir?​

(…) Eğer tekrar (üçüncü defa) boşarsa, ondan sonra kadın bir başka erkekle evlenmedikçe onunla evlenmesi kendisine helal olmaz. Eğer bu kişi de onu boşarsa ve her ikisi de Allah’ın sınırlarını muhafaza edeceklerine inandıkları takdirde, yeniden evlenmelerinde sakınca yoktur.

Aile cüzdanı kaybolursa ne olur?​

Aile cüzdanı kaybolursa ne olur?
Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır. Ancak her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi ve bu hallerin belgelenmesi durumunda bu para cezası uygulanmaz.
Boşandıktan sonra kimlik değişmezse ne olur?​
Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir. Boşanma kararının duruşmada verilmiş olmasından yaklaşık 20 – 40 gün sonra gerekçeli karar yazılır. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.

Boşanan kadın nasıl hisseder?​

Boşanan kadın nasıl hisseder?
Boşanmış kadın bu sorunlarla baş etmeye çalışırken; iç dünyasında yaşadığı yalnızlık duygusu, özgüven kaybı, gelecek kaygısı, yeni tanışacağı kişilere güvenmekle ilgili sorunlar, depresyon, baskı altında hissetme, toplumun bakış açısıyla baş etme, uygunsuz talepler ve tacizlerle mücadele, yükünü oldukça artırır.
 
Boşanmış bir kadının tekrar evlenebilmesi için belirli süreler ve şartlar geçerlidir. Boşanmanın kesinleşmesinden sonra kadının yeniden evlenebilmesi için 300 günlük iddet süresi – bekleme süresinin geçmesi ya da bir dava ile sürenin kaldırılması gerekmektedir. Bu süre genellikle doğacak çocuğun babasının kim olduğunda bir karışıklık yaşanmaması için uygulanır.

Öte yandan, boşanmış bir erkek için böyle bir bekleme süresi bulunmamaktadır. Erkek, boşandıktan sonra istediği zaman evlenebilir.

Kocası ölen bir kadın ise, kocasının ölümünden sonra belirli bir iddet süresini doldurarak tekrar evlenebilir. İddet süresi genellikle dört ay on gündür.

Boşandıktan sonra evlilik cüzdanı değişiklikleri için nüfus müdürlüğüne başvurulabilir. Nüfus cüzdanı değiştirilirken kimlik bilgileri güncellenecek ve kadının soyadı da yeni kimlikte yer alacaktır.

Genel olarak, boşanmış kadınlar yaşadıkları duygusal zorluklarla baş etmek zorunda kalabilirler. Yalnızlık hissi, özgüven kaybı, gelecek endişeleri, toplumun bakış açısı gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabilirler. Bu dönemde psikolojik destek almak ve yakın çevrenin desteğini almak önemli olabilir.

Eğer aile cüzdanı kaybolursa, bu durumda belirli bir para cezası uygulanabilir. Ancak doğal afet, hırsızlık gibi durumlarda belgelenirse ceza uygulanmayabilir.

Boşanmadan sonra kimlik bilgilerinin değiştirilmemesi durumunda ise nüfus cüzdanı ve kimlik bilgileri güncellenmelidir. Boşanma kararının ardından belirli bir süre geçtikten sonra kimlik bilgileri güncellenebilir. Bu süreçte gerekçeli kararın yazılması ve resmi işlemlerin tamamlanması önemlidir.
 
Geri
Üst