AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanmalarda mal paylasimi nasil olur 2021?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Boşanmalarda mal paylaşımı nasıl olur 2021?​

Edinilmiş mallara katılma rejimine göre eşler, evlilik süresince edinilen malları yarı yarıya bölüşürler. Bu bağlamda, eşlerin evlilik öncesinde edindiği mallar hiçbir şekilde konuya dahil olamaz. Tarafların haklarını korumaya yönelik olarak bazı istisnalar hariç mallar yarı yarıya paylaşılır.

Evlenmeden önce alinan ev boşanınca kimin olur?​

Evlenmeden önce alinan ev boşanınca kimin olur?
Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.

Boşanmada hangi durumlarda mallar paylaşılmaz?​

Evlilik birliği kurulmadan önce kadın ve erkeğin sahip olduğu mallar boşanmada mal paylaşımına dahil edilmemektedir. Örneğin evlilik birliği sırasında eşlerden birine kalan miras, kendisine miras kalan eşin kişisel malı olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple miras kalan malın boşanmada paylaşılması mümkün değildir.

Miras boşanmada bölünür mü?​

Miras boşanmada bölünür mü?
Eşler, anlaşmalı boşanma protokolüyle isterse malları yine yarı yarıya paylaşabilir veya başka bir paylaşım oranı da belirleyebilir. Eşlerden biri anlaşmalı boşanma protokolüyle mal paylaşımına dair tüm haklarından feragat de edebilir.

Bankadaki para edinilmiş mal mıdır?​

Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait olan tüm mallar, kaynağı- na, nasıl kazanıldığına bakılmaksızın kişisel mal sayılır (TMK. m. 220/2). Şu halde mal rejiminin başlangıcında banka hesaplarında bulunan paralar her bir eşin kişisel malıdır.

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?​

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Boşanma süreci nasıl ilerlemektedir?​

Boşanma süreci nasıl ilerlemektedir? Yasal olarak bir avukata danışmak ya da avukat vasıtası ile davayı yürütmek zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma sürecinde “avukata ihtiyacın yok” diyenlere itibar etmemek gerekiyor.

Çekişmeli boşanma davasında Uygulanan usuller nelerdir?​

Çekişmeli boşanma davasında Uygulanan usuller nelerdir?
Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmak istiyorsa?​

Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.
 
Boşanmalarda mal paylaşımı önemli bir konudur ve çiftlerin haklarını korumak adına dikkatle ele alınmalıdır. Türk Medeni Kanunu'na göre edinilmiş mallara katılma rejimine göre evlilik süresince edinilen mallar yarı yarıya bölüşülür. Ancak, evlilik öncesinde edinilen mallar genellikle bu paylaşıma dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan mallar genellikle satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edilir.

Boşanma durumlarında mal paylaşımı için belirli istisnalar bulunmaktadır. Örneğin, evlilik birliği kurulmadan önce sahip olunan mallar genellikle paylaşıma dahil edilmez. Ayrıca, miras yoluyla edinilen mallar da genellikle kişisel mal olarak kabul edilir ve boşanma durumunda paylaşılmaz.

Boşanma sürecinde, çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları arasında farklar bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında karşı tarafın cevap dilekçesi vermesi gerekebilir ve mahkeme süreci daha uzun sürebilirken, anlaşmalı boşanma davalarında tarafların anlaşması durumunda daha hızlı bir süreç yaşanabilir. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme genellikle eşlerden birinin yerleşim yeri veya son altı ayda birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.

Boşanma sürecinin doğru yönetilmesi ve gerekli adımların atılması önemlidir. Bu süreçte bir avukattan destek almak tavsiye edilir, çünkü avukatlar doğru danışmanlık ve takip ile çiftlerin haklarını korumalarına yardımcı olabilirler. Bu nedenle, boşanma sürecinde avukatın önemi büyüktür ve tarafların haklarını korumak adına avukata danışmaları önemlidir.
 
Geri
Üst