AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bosanmak icin harc parasi ne kadar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.105
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Boşanmak için harç parası ne kadar?​

Boşanma Davası Açma Ücreti Boşanma davası açma için ödenecek olan başvuru harcı her yıl değişmektedir. 2021 yılı için başvuru harcı 45,00. TL’dir. Tanık dinlenecekse, bilirkişi raporu talep edilecekse 1.000,00 TL civarında bir gider avansı da yatırılmalıdır.

Boşanma davası neler gerekli?​

Anlaşmalı boşanma davası için istenen belgeler
- Tarafların kimlik belgeleri.
- Harç ücretinin ve masrafların ödenmesi.
- Mal paylaşımı veya devir işlemlerini gösteren evraklar.
- Çocukların kimlik belgeleri (Varsa)
- Anlaşma protokolü
- Protokole konu araç ruhsatı(varsa), ev, arsa tapusu(varsa)

Boşanma başvurusu nereye yapılır?​

Boşanma başvurusu nereye yapılır?
Boşanma davası açmak İçin başvuru yapacak eşin Aile Mahkemesine başvurması gerekir. Kanuna göre boşanmak isteyen eşler, birlikte yaşadıkları yerin mahkemesine başvurmaları öngörülmüştür. Ancak eşlerin ikamet ettikleri yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yaparak boşanma davası açılabilir.

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?​

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?
Özel (mutlak) boşanma nedenleri şunlardır: Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası, uygulamada özel boşanma nedenleri arasında en çok açılan dava türüdür. Zina; eşlerden birinin, karşı cinsten eşi dışında biri ile kurduğu cinsel ilişki anlamına gelmektedir.

Bir evlilikte özel bir boşanma sebepleri vardır?​

Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurur. Bir evlilikte özel boşanma sebepleri varsa, davacı, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir.

Peki, genel Boşanma nedenleri nelerdir?​

Genel boşanma sebepleri: Örneğin, geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda neden genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir.

. . Boşanma davasının açılması gerekir?​

. . Boşanma davasının açılması gerekir?
Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür. Boşanma davasının açılması ile birlikte, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir.
 
Boşanma davalarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Boşanma davası açma ücretinin her yıl değiştiği ve 2021 yılı için 45,00 TL olduğu belirtilmiş. Ayrıca, tanık dinlenecekse veya bilirkişi raporu talep edilecekse yaklaşık 1.000,00 TL civarında bir gider avansı yatırılması gerektiği vurgulanmış.

Anlaşmalı boşanma davası için gerekli belgeler arasında tarafların kimlik belgeleri, harç ücretinin ve masrafların ödenmesi, mal paylaşımı veya devir işlemlerini gösteren evraklar, çocukların kimlik belgeleri (varsa), anlaşma protokolü, araç ruhsatı veya ev, arsa tapusu gibi belgeler bulunmaktadır.

Boşanma başvurusunun nereye yapılacağı konusunda, boşanma davası açacak eşin Aile Mahkemesine başvurması gerektiği belirtilmiştir. Eğer eşlerin ikamet ettikleri yerde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılarak boşanma davası açılabileceği ifade edilmiş.

Özel (mutlak) boşanma nedenlerinin zina (aldatma) gibi nedenler olduğu ve bu tür davaların en sık açılan dava türü olduğu belirtilmiş. Zina; eşlerden birinin, karşı cinsten eşi dışında biri ile kurduğu cinsel ilişki anlamına gelmektedir.

Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri arasındaki farkların hukuki sonuçlar doğurduğu ve özel boşanma sebeplerinin varlığında davacının karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda olmadığı vurgulanmış.

Genel boşanma sebepleri arasında ise geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı, tartışma, hakaret, şiddet gibi nedenlerin sayıldığı belirtilmiş.

Boşanma davasının açılmasıyla birlikte nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı gibi hukuki sorunların da çözülmesi gerektiği ve boşanmanın eki niteliğindeki bu konuların da ele alınması gerektiği açıklanmış.
 
Geri
Üst